Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κίνημα γαλάζιων βουλευτών υπέρ των αγροτών




Εφτά βουλευτές της ΝΔ , ζητούν διάλογο και αντιδρούν στο κλείσιμο των δρόμων


του Δημήτρη Κουνιά

Ισχυρό ρεύμα υπέρ των αγροτών φαίνεται να διαμορφώνεται εντός της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που οι κινητοποιήσεις τους κλιμακώνονται, κάτι που παρακολουθεί με προσοχή το Μαξίμου. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις  εφτά βουλευτών που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές, οι οποίοι κάνουν λόγο για δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, εκφράζοντας ωστόσο την διαφωνία τους με την λογική του αποκλεισμού των εθνικών οδών
.

«Πρέπει να σκύψουμε με προσοχή δίπλα τους. Οι αγρότες έχουν δίκιο σε ορισμένα ζητήματα, όπως είναι το πρόβλημα με την τιμή του αγροτικού πετρελαίου», τονίζει η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα. Η ίδια ζητά την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα επισκεφθεί τα μπλόκα, αν και όπως υπογραμμίζει «αυτό το μοντέλο διαμαρτυρίας έχει ξεπεραστεί». Μήνυμα στην κυβέρνηση «να δει με ευαισθησία τα ανοικτά θέματα του αγορτικού κόσμου», στέλνει και ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας πως «θα βρεθεί η λύση γιατί η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι αξιόπιστη και είναι κοντά στο να διατηρήσει τις αγροτικές ενισχύσεις, στα σημερινά επίπεδα και μετά το 2015».

Απο την πλευρά του ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης δηλώνει πως «οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι αγρότες» και καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει τι περιθώρια υπάρχουν ώστε κάποια από τα αιτήματά τους να επιλυθούν. Ο ίδιος επισημαίνει πως η αντιμετώπιση των αγροτών δεν θα πρέπει να είναι όμοια με αυτή που υιοθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό. Στον ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και η βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά, η οποία αναφέρει ότι επισκέφθηκε τους αγρότες Ημαθίας. «Κατανοώ απόλυτα το ζήτημα για την αποπληρωμή των ροδακίνων» τονίζει. Αναφέρει ωστόσο πως δεν συμφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων.

Υπέρ του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών τοποθετούνται άλλοι τρεις βουλευτές της ΝΔ. Ο βουλευτής Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, κάνει έκκληση για αποφυγή των κινητοποιήσεων «που δεν συμφέρουν κανέναν», ενώ ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, που προαναγγέλει την επίσκεψή του στα μπλόκα, κάνει λόγο για την ανάγκη ενός ειλικρινούς διάλογου μεταξύ αγροτών, κυβέρνησης, αλλά και αντιπολίτευσης. «Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια», υπογραμμίζει ο βουλευτής Σερρών Μενέλαος Βλαχβέης και συνεχίζει: «Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση είτε τα έχει ικανοποιήσει είτε βρίσκεται σε διαδικασία ικανοποίησής τους».


ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
«Δεν μπορώ να τάζω πράγματα»

Την προώθηση άμεσων λύσεων σε τέσσερα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος προαναγγέλει με δήλωσή του στα «Π» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, λίγες ημέρες μετά τις συναντήσεις του με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να δίνει ανέξοδες υποσχέσεις για χρήματα που δεν υπάρχουν. «Τα προβλήματα των αγροτών είναι και δικά μας προβλήματα. Μακάρι να είχαμε χρήματα και να τα λύσουμε όλα αμέσως, αλλά δυστυχώς είναι προβλήματα που δεν λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν θέλουμε να τάζουμε πράγματα και να δίνουμε υποσχέσεις για χρήματα που δεν διαθέτουμε» δηλώνει ο κ. Τσαυτάρης. Ωστόσο, ο ίδιος γνωστοποιεί πως το υπουργείο του θα προχωρήσει στις εξής συγκεκριμένες κινήσεις. Πρώτον σε λίγες μέρες θα δοθεί η πρώτη δόση από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών ύψους 80 εκατ.€. Η δεύτερη δόση θα δοθεί το Σεπτέμβριο. Δεύτερον για το κόστος των εισροών στην κτηνοτροφία, δηλαδή των ζωοτροφών, θα καταβληθούν τα χρήματα του Κανονισμού de minimis, συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών, σε πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους, ενώ ακολουθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αιγοτρόφοι των ορεινών περιοχών. Τρίον, σε ότι αφορά στους βαμβακοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί εντός του Φεβρουαρίου. Τέταρτον μετά από παρέμβασή του υπουργείο εγκρίθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ΑΤΕ η χρηματοδότηση των εταιρειών μεταποίησης ροδακίνων, που με τη σειρά τους θα ξεπληρώσουν τους παραγωγούς που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. 

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου