Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΩΜΑ



Εφτασε η ώρα της επιστροφής των 38 εκατ ευρώ που καταχράστηκαν επίορκοι εφοριακοί 


Ρεπορτάζ: Γ. Μανουσακάκης
Η ώρα της τελικής κρίσης ήρθε για τους επίορκους εφοριακούς της Θεσσαλονίκης οι οποίοι εκτός του ότι κάποιοι βρίσκονται στη φυλακή και όλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους πλέον καλούνται να πληρώσουν στο Δημόσιο όσα έκλεψαν μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τους αναλογούν.
Ειδικότερα σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή για 52 υποθέσεις διαφθοράς και χρηματισμού είκοσι επτά εφοριακοί έχουν κληθεί να επιστρέψουν στο Δημόσιο 38.889.624 ευρώ. Πρόκειται για τα ποσά των καταλογισμών που τους επιβλήθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο βάσει των αδικημάτων που έχουν διαπράξει. Και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες περιπτώσεις εφοριακών κόντεψαν να φτάσουν τα δέκα χρόνια προκειμένου να τελεσιδικήσουν αφού εκμεταλλεύτηκαν όλα τα  «παραθυράκια» που τους παρέχει η κείμενη νομοθεσία.

Οι εφοριακοί πρωταθλητές στους καταλογισμούς, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν και στην λίστα Λαγκάρντ, είναι η Γεωργία Γεωργιάδου με 26.174.819 ευρώ και η  Μαρία Στογιάννου με 4.048.031 ευρώ. Ακολουθούν και άλλοι εφοριακοί με ποσά κοντά στα τέσσερα εκατ. ευρώ και είναι όλοι από εφορίες της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα η κ. Στογιάννου που εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς, σύμφωνα με την λίστα Λαγκάρντ, φέρεται να έχει καταθέσει ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ είναι συνδικαιούχος και σε άλλο λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ, πάντα στην ίδια λίστα. Η μεν κ. Στογιάννου έχει καταδικαστεί σε 22 χρόνια κάθειρξη, ενώ η κ. Γεωργιάδου  έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 100 ετών και πλέον «φιλοξενείται» στις φυλακές Διαβατών. Μάλιστα, η τελευταία σε ένα από τα υπομνήματά της προς τις δικαστικές Αρχές, ξεδίπλωνε τον τρόπο με τον οποίο δρούσε το κύκλωμα των εφοριακών με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, τα εικονικά τιμολόγια αλλά και τις εταιρίες φαντάσματα σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Στο μεταξύ σε υπόθεση για κλοπή ΦΠΑ στην οποία εμπλέκονται οι παραπάνω εφοριακοί για πρώτη φορά δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ειδικότερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρέθηκε ιδιοκτήτης εταιρίας ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο εισέπραξε περίπου 1.500.000 ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ προσκομίζοντας εικονικά παραστατικά.
Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αντιμετώπιζε την κατηγορία της απάτης σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών και όχι για φοροδιαφυγή όπως συνέβη σε άλλες δικογραφίες που σχηματίστηκαν για το ίδιο σκάνδαλο.
Ο επιχειρηματίας  στην απολογία του παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις που του αποδίδονται συμπληρώνοντας ότι από τα χρήματα που έπαιρνε ως επιστροφή έδινε το 30% ως μίζα σε εφοριακούς υπαλλήλους. Για τους συγκεκριμένους εφοριακούς έχει σχηματιστεί δικογραφία για απιστία σε βάρος του Δημοσίου και ήδη απολογήθηκαν στον ανακριτή.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από έλεγχο που έγινε το 1999 στην επιχείρηση του κατηγορούμενου στα Νέα Μουδανιά και στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει η έρευνα του ΣΔΟΕ που αποκάλυψε μία από τις μεγαλύτερες κομπίνες που στήθηκε ποτέ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Ποινή κάθειρξης 18 ετών επέβαλε το δικαστήριο για την ίδια υπόθεση και στη σύζυγο του επιχειρηματία καθώς και σε μία υπάλληλο που ήταν διαχειρίστρια.
«Δεν δίνω σε κανέναν ελαφρυντικά που κάνει απατεωνιές και κλεψιές» δηλώνει στα «Παραπολιτικά» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας την απόφαση της ισόβιας κάθειρξης στο έμπορο από την Θεσσαλονίκη. Ωστόσο κύκλοι από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας επισήμαναν ότι το θέμα της ποινής των ισοβίων θορύβησε τον εμπορικό κόσμο καθώς χιλιάδες είναι οι επιχειρηματίες που χρωστούν ΦΠΑ και αδυνατούν να τον καταβάλλουν στην ώρα τους. Ωστόσο όλος ο εμπορικός κόσμος αναγνωρίζει ότι για η περίπτωση της Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερη καθώς επιχειρηματίες και εφοριακοί λειτουργούσαν ως συμμορία που έκλεβε το κράτος.
Η διαδικασία των καταλογισμών έχει ξεκινήσει με τις σχετικές εντολές που έχει δώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο προς το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα την όλη διαδικασία πλέον θα την κινήσουν οι κατά τόπους ΔΥΟ οι οποίες θα αναζητήσουν ότι κινητή και ακίνητη περιουσία έχουν οι επίορκοι εφοριακοί και θα την κατασχέσουν. Παράλληλα γίνεται και έλεγχος πόθεν έσχες στους ίδιους αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον στο ενδεχόμενο που εντοπιστούν περιουσίες που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Παράλληλα το ΣΔΟΕ θα αναζητήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό πιθανές καταθέσεις ακόμη και αυτές κρύβονται πίσω από off shore εταιρίες ή σε φορολογικούς παραδείσους όπου δεν γίνονται …αδιάκριτες ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση των καταθέσεων. Η όποια περιουσία βρεθεί αμέσως κατάσχεται για λογαριασμό του κράτους το οποίο ή την οικειοποιείται ή την δημοπρατεί αμέσως αφού οι υποθέσεις των εφοριακών έχουν τελειώσει στην δικαιοσύνη.
«Για μας είναι πολύ σημαντικό τέτοιες υποθέσεις να παίρνουν τέλος και να μην ερωτηματικά στον πολίτη σχετικά με πιθανή ατιμωρησία» δηλώνει στα «Παραπολιτικά» ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής και καταλήγει: «Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να καταλάβουν ότι οι παλιές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον οι έλεγχοι είναι συστηματικοί, τα μέσα που χρησιμοποιούνται από το κράτος είναι σύγχρονα και δύσκολά μπορεί κάποιος να ξεφύγει. Αυτό όμως που έχει μεγάλη αξία είναι ότι ο πολίτης έχει αρχίσει να εμπιστεύεται τις ελεγκτικές αρχές και να μην φοβάται τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό εμείς το βλέπουμε από την μεγάλη αύξηση των καταγγελιών που δεχόμαστε αλλά και από την εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο πολίτης όταν μας υποβάλλει την καταγγελία του επωνύμως.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου