Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Τα σύννεφα στην ευρωζώνη βρίσκονται πλέον πάνω στον πυρήνα της, αναδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία της από την εφαρμογή της σκληρούς λιτότητας.
Η ανεργία έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995, στο 12,1%, ενώ ο πληθωρισμός βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2010, στο 1,2%, καθιστώντας πλέον την παρέμβαση της νομισματικής πολιτικής αναπόφευκτη.
Μετά και τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 0,50%, από 0,75% σήμερα, καθώς από την πλευρά των κυβερνήσεων η υπερχρέωση δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στην πολιτική της λιτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο, συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ωστόσο είχε διαμορφωθεί «πλειοψηφικό ρεύμα» υπέρ της διατήρησής τους στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη: Με δεδομένο το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης (με την Φραγκφούρτη να προβλέπει τώρα ύφεση 0,5% φέτος έναντι εκτίμησης για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% τον Δεκέμβριο), η ΕΚΤ μάλλον προτίμησε να κάνει οικονομία δυνάμεων.
Παράλληλα, πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην ευρωπαϊκή ηγεσία καλώντας τους πολιτικούς να ολοκληρώσουν το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για πιθανή διάλυση της Νομισματικής Ενωσης που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Το τέλμα στην ευρωζώνη συνεπάγεται πως το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί να διαθέσει 2,8 τρισ. δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού την προσεχή διετία προκειμένου να αποφύγει την έκθεσή του σε κινδύνους, εκτιμά το Ταμείο, αναθεωρώντας κατά 200 τρισ. δολάρια την προηγούμενη πρόβλεψη. Ομως αυτή η προοπτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιστολή των πιστωτικών παροχών προς την περιφέρεια κατά 9% έως τα τέλη του 2013, διατηρώντας στάσιμη την οικονομική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου