ΤΗΣ ΣΤΕΛΑΣ ΝΟΒΑΚΗ
Κέντρο της γεύσης και τόπος καταγωγής του πιο εκλεκτικού και
εύγεστου τυριού της Ευρώπης αναμένεται να γίνει το βορειότερο βλαχοχώρι της Ηπείρου,
που είναι παράλληλα και το μικρότερο των Ιωαννίνων, αλλά και το ψηλότερο της
Ελλάδας, η Αετομηλίτσα.
Σε υψόμετρο 1430 μέτρων κοντά στα Αλβανικά σύνορα, 300 κάτοικοι που κατοικούν στην Αετομηλίτσα
μόνο το καλοκαίρι, κρύβουν εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια ένα ... μυστικό που
αναμένεται να κάνει την περιοχή τους επίκεντρο του πιο εύγεστου και άριστου
τυριού που παράγει η χώρα, την ούρδα. Η ούρδα, είναι ένα παραμελημένο μεν
ελληνικότατο δε προϊόν που οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γάλακτος Ιωαννίνων (του
Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα») φιλοδοξούν να αναδείξουν και να πιστοποιήσουν
ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.
Η υπεύθυνη του προγράμματος και της έρευνας κ. Ελένη Παππά
χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο προϊόν ως ένα παραδοσιακό τυρί με ιδιαίτερη
δυναμική και συγκριτικά πλεονεκτήματα ικανά να ενισχύσουν το τοπικό εισόδημα
αλλά και να δώσουν διέξοδο απασχόλησης στον νεότερο ηλικιακά πληθυσμό, υπό
κατάλληλες φυσικά συνθήκες. «Κατάλληλες συνθήκες, σημαίνει πιστοποίηση του
παραδοσιακού αυτού τυριού, που με το απαραίτητο μάρκετινγκ θα οδηγήσει σε
αύξηση της ζήτησής του, που μπορεί μεν σήμερα να είναι μικρή, αλλά μπορεί να
γίνει το Νο 1 προϊόν τυρογάλακτος».