Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ




ΠΟΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
THΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Το δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες γιατροί αναζητώντας εργασία σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών με την Γερμανία και την Αγγλία να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των Ελλήνων γιατρών. Αν και ο χρόνος αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πολλοί απόφοιτοι ιατρικής μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να κερδίσουν χρόνο και χρήμα. Δεν είναι λίγοι όσοι δηλώνουν άκρως απογοητευμένοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα καθώς οι συνεχείς περικοπές στα κονδύλια για την υγεία αφενός υπονομεύουν την τεχνολογική επάρκεια των νοσοκομείων «καταδικάζοντας» τους γιατρούς σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών αφετέρου σταδιακά γίνεται όλο και δυσκολότερη η εύρεση εργασίας στα Ελληνικά νοσοκομεία. Όπως δηλώνουν στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ γιατροί που κάνουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομεία του εξωτερικού, οι ανεπαρκείς θεωρητικές γνώσεις αλλά και η έλλειψη ουσιαστικής χειρουργικής εμπειρίας στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι οι βασικοί λόγοι που τους ανάγκασαν να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός συνόρων. 

Ο κ. Κώστας Νικολόπουλος ειδικευόμενος μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Queen's Hospital του Romford στο Λονδίνο σπούδασε και ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Ελλάδα. Πριν από λίγο καιρό παραιτήθηκε από μεγάλο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Αθήνας και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αγγλία.«Έφυγα καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους και γιατί απογοητεύτηκα κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής μου στην Ελλάδα. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς αφού έμενα στάσιμος εκπαιδευτικά ενώ η επιστήμη και η Ιατρική εξελίσσονται. Επιπλέον η χειρουργική εμπειρία στο ελληνικό νοσοκομείο στο οποίο ξεκίνησα ήταν μηδαμινή» μας εξηγεί.
Σταδιακά οι διαφορές στην καθημερινότητα ενός γιατρού στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς τόσο στα τεχνολογικά μέσα, στην δια βίου εκπαίδευση, την  επιστημονική έρευνα ακόμη και τις συνθήκες διαβίωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, τα πλεονεκτήματα για κάποιον γιατρό που εργάζεται στην Αγγλία είναι τόσα πολλά, που δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία. «Υπάρχει μέριμνα για τους γιατρούς με συνεχιζόμενη εκπαίδευση και υποχρεωτικά σεμινάρια θεωρητικά και πρακτικά. Επίσης, τα ωράρια εργασίας τηρούνται όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Νόμος και ο μισθός επαρκεί για να ζήσει κάποιος με αξιοπρέπεια», τονίζει  και συνεχίζει δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της οργάνωσης και της ποιότητας του αγγλικού συστήματος υγείας: «Στην Ελλάδα έχουμε όμορφα νοσοκομεία αλλά υστερούν στην ποιότητα των υπηρεσιών και τη συνολική οργάνωση. Στο νοσοκομείο που δουλεύω οι τοκετοί ξεπερνούν τους 8.000 ετησίως και οι γιατροί στο Μαιευτικό-Γυναικολογικό τμήμα είναι γύρω στους 70, πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα», καταλήγει.



Την ανησυχία του για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των γιατρών που εγκαταλείπουν την Ελλάδα εκφράζει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκοειακών Γιατρών(ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Όπως λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η «έξοδος των γιατρών» λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ διαβλέπει ορατό πλέον τον κίνδυνο περαιτέρω υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των ελληνικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων: «Εάν συνεχιστεί η απομάκρυνση μεγάλου δυναμικού νέων γιατρών, σε λίγα χρόνια θα παρατηρηθεί μεγάλη έλλειψη σε καίριες ειδικότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι αναισθησιολόγοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία».



Κατάσταση που αποτυπώνεται εντονότατα και στα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η ΟΕΝΓΕ και σύμφωνα με τα οποία, περισσότεροι από 7.000 νέοι γιατροί έφυγαν από την Ελλάδα από το 2011 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2013.«Πρόκειται για εθνική αιμοραγία την ώρα που με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς των νοσοκομείων, λείπουν σήμερα πάνω από 6.000 γιατροί. Από τη μια το κράτος επενδύει τεράστια ποσά στην εκπαίδευση των γιατρών και από την άλλη δεν μπορεί να τους απορροφήσει αργότερα. Οι νέοι γιατροί μας φεύγουν και είναι άγνωστο αν θα επιστρέψουν», λέει ο κ. Βαρνάβας.



Το δίλημμα αν θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά το τέλος της ειδικότητάς του ταλανίζει και τον 27χρονο Βασίλη, ειδικευόμενο νευροχειρουργό σε μεγάλο νοσοκομείο της Γερμανίας. Η κρίση και ο αντίκτυπος της στο χώρο της υγείας ήταν οι βασικοί παράγοντες που τον οδήγησαν στην απόφαση να γίνει... μετανάστης. «Στην Ελλάδα έχουμε κορυφαίους γιατρούς, οι συνθήκες εργασίες όμως είναι τραγικές. Τα προβλήματα είναι πολλά. Πρώτα απ' όλα οικονομικά. Στην Ελλάδα ένας ειδικευόμενος γιατρός αμείβεται με 1000-1200 ευρώ, την ώρα που στη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες ο μισθός αγγίζει και τα 3.500 ευρώ. Επιπλέον, στο εξωτερικό η επαγγελματική αποκατάσταση αργότερα είναι πολύ πιο εύκολη και σίγουρη, ενώ υπάρχει και συνεχής και υποχρεωτική επιμόρφωση. Βεβαίως η ζωή στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται με καμμιά χώρα, αυτό όμως δεν ξέρω αν είναι αρκετό για να με φέρει πίσω...».



Εκτός από τη Γερμανία και την Αγγλία, οι νέοι Έλληνες γιατροί επιλέγουν τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία ακόμη και το μακρινό Καναδά ενώ οι πιο περιζήτητες ειδικότητες είναι η Αναισθησιολογία, η Γαστρεντερολογία, η Νευρολογία, η Γυναικολογία και η Ακτινολογία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου