Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

To Λιχτενστάιν της Ελλάδας




Το «ελληνικό Λίχτενσταϊν» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος το. Κρανίδι το οποίο είναι η πρωτεύουσα των υπεράκτιων εταιριών στην Ελλάδα. Το μικρό χωριό της Πελοποννήσου βρίσκεται κοντά στο κοσμικό Πόρτο Χέλι και απέναντι από τις Σπέτσες και μαζί με τους γύρω οικισμούς έχει 5.000 κατοίκους . Παρόλα αυτά είναι έδρα 211 υπεράκτιων εταιριών εκ των οποίων οι 188 είναι ενεργές και 157 υπόλογες στην εφορία.
Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια είναι απίστευτα, καθώς ομάδες ειδικών ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, άρχισαν να κάνουν «φύλλο και φτερό» καθεμία ξεχωριστά τις 211 off shore του Κρανιδίου, με προτεραιότητα τις 188 ενεργές σήμερα εταιρείες, αφού πολλές απ' αυτές, ως ιδιοκτήτριες «φιλέτων» γης και πανάκριβων ακινήτων, θεωρούνται ύποπτες για σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Οι off shore του Κρανιδίου αυξήθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία τους έγινε αισθητή την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μεγάλη «κινητικότητα» καταγράφηκε τη διετία 2007- 2008.
Εξαιτίας των ελέγχων μέχρι και το 2011 ορισμένες μόνο από τις 211 εταιρείες πλήρωναν φόρους, με τα ποσά που καταβάλλονταν να μην ξεπερνούσαν ετησίως τις 36.000 έως 50.000 ευρώ, μόλις άρχισαν οι έλεγχοι στις πρώτες offshore και σε διάστημα μόνο 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ! Και βέβαια οι έλεγχοι συνεχίζονται
Βέβαια, ότι η υπερσυγκέντρωση offshore στο Κρανίδι δεν σημαίνει απαραίτητα την εμπλοκή του συνόλου των εταιρειών σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή του «φαινομένου» είναι ότι δεν ανήκουν όλες οι εταιρείες σε κατοίκους του Κρανιδίου. Ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων, εμφανίζονται Ελληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών από την Αθήνα, δικαιούχοι μεγάλων -παραλιακών κυρίως- εκτάσεων, 50 έως και 400 στρεμμάτων, γύρω από το Κρανίδι και απέναντι από τις Σπέτσες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, πολυτελών εξοχικών κατοικιών κ.ά.
Πρόκειται για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη τουριστική ζώνη, κοντά στην Πετροθάλασσα, στο Θυνί, στην Κορακιά και στο Κουνούπι, ενώ οι περισσότεροι δεν κατέβαλλαν έως τώρα φόρους!
Οι εταιρείες εκπροσωπούνται φορολογικά κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, μικρομαγαζάτορες, αλλά και αγρότες, εργάτες, ακόμα και από... ανεπάγγελτους(!), πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Μάλιστα ένας από αυτούς βρέθηκε να εκπροσωπεί συνολικά 6 εταιρείες!
Πάντως, το... ρεκόρ κατοχής offshore ανήκει σε έναν εργάτη, που άλλοτε κάνει μεροκάματα σε οικοδομές και άλλοτε σε γεωργικές καλλιέργειες, ο οποίος εκπροσωπεί συνολικά 14 εταιρείες! Ο ίδιος δεν κάνει φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Κρανιδίου, την έδρα των επίμαχων offshore, αλλά στη ΔΟΥ Φαλήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου