Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Το ιρλανδικό και το ισπανικό μοντέλο ετοιμάζονται οι τράπεζες, σε συνεννόηση με την τρόικα, να εφαρμόσουν και στην Ελλάδα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Όπως πληροφορείται το Νewmoney.gr, αυτή την στιγμή, η τρόικα επεξεργάζεται μια σειρά από προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης  όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και αφορούν τα περίπου 25 δισ. στεγαστικά  δάνεια που βρίσκονται υπό καθυστέρηση.  Ανώτατες πηγές της τρόικας εξηγούν ότι από εδώ και στο εξής οι τράπεζες θα έχουν πολλές επιλογές από την στιγμή που κάποιος θα μπορεί να πληρώνει τις δόσεις του. Έτσι για παράδειγμα προκρίνονται λύσεις όπως η δραστική μείωση του επιτοκίου, η επέκταση της σύμβασης έως τα στα 60 χρόνια και η διαγραφή μέρους του δανείου.


Για την ακρίβεια οι λύσεις που εξετάζονται είναι:
1) Ένα δάνειο που σήμερα έχει ρυθμιστεί για 30 χρόνια θα μπορεί να επεκταθεί η διάρκεια του για 50 ή ακόμα και για 60 χρόνια με μια ελάχιστη δόση η οποία μπορεί να ξεκινά  ακόμα και από τα  100 ευρώ . Η συμφωνία της επέκτασης θα είναι ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια οι δυο πλευρές θα συζητήσουν εκ νέου τα δεδομένα. Έτσι για παράδειγμα εάν έχει καλυτερεύσει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και ο δανειολήπτης αυξήσει τα εισοδήματα του τότε θα μπορεί να πληρώνει υψηλότερη δόση . Σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ 35ετιας με επιτόκιο 4,25% η δόση ανέρχεται στα 460 ευρώ. Όμως εάν το δάνειο αυτό γίνει 60 έτη τότε η δόση θα ανέρχεται στα 384 ευρώ.  Εάν υπάρχει μεγαλύτερη αδυναμία τότε μπορεί να παγώνει ένα μέρος του δανείου για κάποια χρόνια και για το υπόλοιπο να υπάρχει μια minimum δόση των 100 ευρώ.

2) Μηδενισμός του επιτοκίου. Στελέχη της τρόικας υποστηρίζουν ότι το επιτόκιο  ενός στεγαστικού δανείου θα μπορούσε να κατέλθει στα επίπεδα του επιτοκίου του ευρώ που σήμερα είναι 0,25% . Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η δόση μειώνεται σημαντικά. Σήμερα σε ένα δάνειο 200.000 ευρώ για 35 χρόνια με επιτόκιο 4,25% η δόση είναι 930 ευρώ. Όμως με επιτόκιο 0,25% η δόση υποχωρεί στα 500 ευρώ.

3) Διαχωρισμός του δανείου σε καλό και κακό. Μια ακόμα πρόταση που δεν αποκλείει η τρόικα για μεγάλα δάνεια, είναι ο διαχωρισμός του δανείου σε δυο κομμάτια . Δηλαδή αυτό που σήμερα μπορεί να αποπληρωθεί και σε αυτό που θεωρητικά είναι αδύνατον να αποπληρωθεί. Έστω ότι υπάρχει ένα δάνειο 600.000 ευρώ με την αξία του ακινήτου να έχει υποχωρήσει στα 350.000 ευρώ . Η τράπεζα κάνει το εξής: 'Ερχεται σε συμφωνία με τον πελάτη να πληρώνει το δάνειο του μόνο για το τμήμα έως τις 350.000 ευρώ . Οι υπόλοιπες 250.000 ευρώ παγώνουν. Εφόσον ο πελάτης είναι τυπικός και αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις του τότε η τράπεζα θα διαγράφει ένα μέρος του παγωμένου ποσού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα 25.000 ευρώ ανά 2 η 3  χρόνια εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί οι οικονομικές συνθήκες.  Έτσι με αυτόν τον τρόπο και η τράπεζα θα «παίρνει» σιγά σιγά  τις ζημιές από την διαγραφή μέρους του δανείου.
Σε κάθε περίπτωση η τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνονται πολλοί διακανονισμοί, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη χάνει η τράπεζα αλλά και ο δανειολήπτης να βγαίνει ωφελημένος.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγε στο Newmoney.gr ότι η τρόικα είναι αντίθετη με την μαζική κατάσχεση σπιτιών κάτι που όπως λέγεται αρμοδίως δεν συμφέρει κανέναν:
«Γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κατασχέσουν μαζικά για παράδειγμα 1000 ακίνητα . Τι  να τα κάνουν άλλωστε; Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να επανέλθει η κουλτούρα της πληρωμής των υποχρεώσεων του πολίτη στις τράπεζες» λέει με νόημα η ίδια πηγή.

 Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να είναι και οι Έλληνες τραπεζίτες. Ανωτάτη τραπεζική πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της έλεγε  «τι να τα κάνουν οι τράπεζες τα σπίτια. Σε ποιον να τα πουλήσουμε; Οι τράπεζες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν μαζικές κατασχέσεις . Ήδη έχουν γίνει 1.100.000 ρυθμίσεις για δάνεια άξιας άνω των 25 δις ευρώ . Εάν πάρουμε το πράσινο φως από την τρόικα μπορούν να γίνουν και άλλες».

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι τράπεζες ήδη ετοιμάζονται να φτιάξουν τις δικές τους mini bad banks κατόπιν προτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή εξειδικευμένες διευθύνσεις εντός των τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου