Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΦΘΗΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Της Ρούλας Σαλορου

Επέκταση της φθηνής, προσωρινής απασχόλησης και απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων ζητεί η Τρόικα από το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύοντάς το μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχει καταρτίσει μελέτες με τις… βέλτιστες πρακτικές των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, στο “τραπέζι” της Τρόικας ξαναβγαίνουν οι απαιτήσεις για νέες μειώσεις σε κατώτατους μισθούς και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για τρία καυτά θέματα, που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες πολιτικές αναταράξεις, καθώς όποιες αλλαγές θεσμοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου θα αφορούν σε νέα μέτρα και όχι κάποια προαπαιτούμενα προηγούμενων δεσμεύσεων ή αστοχιών.


Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία είναι πιο αποκαλυπτική των προθέσεων και πιο συγκεκριμένη των δεσμεύσεων, περιγράφεται η ανάγκη για μέτρα περαιτέρω ευελιξίας στις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης και τις ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πρόβλεψη ότι κατά το τρέχον έτος ο μέσος μισθός θα πρέπει να μειωθεί κατά 7% και 1,5% το 2014 και το 2015 ώστε συνολικά η μείωση να φθάνει στο τέλος του 2016 το 20%, έναντι πρόβλεψης για μείωση 15% έως το 2014, του προηγούμενου μνημονίου…

Το Ταμείο θέτει το θέμα της αναθεώρησης του θεσμού της προσωρινής απασχόλησης στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, καθώς και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκριτική μελέτη σχετικά με το τι ισχύει στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη ως προς τους κανονισμούς εφαρμογής του θεσμού της προσωρινής απασχόλησης και το πεδίο εφαρμογής του.

Οι πιέσεις των εμπλεκόμενων, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν σε δύο επίπεδα. Εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν δυνατότητα ακόμη και δίμηνων συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης προκειμένου να καλύπτονται οι εποχικές τους ανάγκες, με εύκολο και χαμηλού κόστους τρόπο.

Οι εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης, από την πλευρά τους, ζητούν μετ’ επιτάσεως αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, στην κατεύθυνση μεγαλύτερης ευελιξίας, προκειμένου οι συγκεκριμένοι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι να επιλέγονται ευκολότερα από τους εργοδότες.

Οι προωθούμενες αλλαγές στηρίζονται στην λογική του easy hire - easy fire, με στόχο την ευελιξία διαχείρισης του κόστους εργασίας.

Ευελιξία και στις απολύσεις

Αντίστοιχη μελέτη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έως τον Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας, και ως προς το καυτό θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Η ευρύτερη αυτή μεταρρύθμιση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να καταρτιστεί έως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να εφαρμοστεί έως το τέλος του 2013.

Μέσα από την κατάργηση της παρέμβασης του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για την έγκριση ομαδικών απολύσεων και την εξέταση του κάθε αιτήματος στη βάση της αναδιάρθρωσης, σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου