Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΜΟΔΑ Η ΠΡΟΞΕΝΗΤΡΑ




ΤΗΣ ΜΑΡΑΣ ΜΠΕΚΑ

Νέα δεδομένα και σημαντικές αλλαγές φέρνει στο θεσμό του γάμου η βαθιά οικονομική κρίση. Τρία μόλις χρόνια μετά την εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης ολοένα και περισσότερα ζευγάρια δεσμεύονται με ιδιωτικά συμφωνητικά σε συμβολαιογράφο αποφεύγοντας για  οικονομικούς, οικογενειακούς και γραφειοκρατικούς λόγους την παραδοσιακή εκκλησία. Την ίδια ώρα η κρίση αναθέρμανε την σχέση των Ελλήνων με τα συνοικέσια επιστρέφοντας σε μεθόδους που είχαν ατονήσει τα τελευταία χρόνια αλλά κυριαρχούσαν πριν 50 χρόνια την περίοδο που μεσουρανούσε η Γεωργία Βασιλειάδου με την προξενήτρα. Εντυπωσιακό είναι πάντως το γεγονός ότι τα συνοικέσια και τα προξενιά επανέρχονται στη μόδα εν μέσω οικονομικής κρίσης όπως και τότε.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου των συμβολαιογράφων Κώστα Ρούσκα  σύμφωνο συμβίωσης σημαίνει «επίσημος αρραβώνας στον οποίο δεν δημιουργούνται ισχυρές νομικές καταστάσεις όπως η φοροαπαλλαγή και η αναγνώριση τέκνου ενώ η διακοπή του πραγματοποιείται με πολύ εύκολο τρόπο. Αρκεί η αποστολή ενός επίσημου εγγράφου προς τον ενδιαφερόμενο και τον αρμόδιο συμβολαιογράφο.» Ο κ. Ρούσκας παραδέχεται ότι αρχικά η εφαρμογή του μέτρου είχε περιορισμένη αποδοχή. Στην πορεία όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Το 2010 τα σύμφωνα συμβίωσης δεν ξεπέρασαν τα 100. Το 2011 έφτασαν στα 1000 ενώ το 2012 ξεπέρασαν τα 2000 έως το τέλος του Οκτωβρίου. « Η διαδικασία είναι νομικά εύκολη αφού αρκεί η βούληση των συμβαλλομένων και ένα ραντεβού σε συμβολαιογραφικό γραφείο» τονίζει ο κ. Ρούσκας.
Το σύμφωνο συμβίωσης δεν προβλέπει συμφωνία για περιουσιακά στοιχεία ή άλλες δεσμεύσεις όπως προκύπτουν από το γάμο. Εχει νομική ισχύ έναντι του κράτους και των υπηρεσιών του.
  Βέβαια δεν είναι όλοι θετικοί απέναντι σε αυτή την νέα μορφή οικογενειακής δέσμευσης. Οι παλιότεροι ή οι πιο συντηρητικοί Θεωρούν ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι μια νέα μόδα που έχει έρθει από το εξωτερικό καθώς τα τελευταία χρόνια τα ζευγάρια  εμφανίζονται επιφυλακτικά ως προς  τον θεσμό του γάμου.  Και με μια αίτηση που κάνουν δέχονται  τον  άλλον στην ζωή τους, χωρίς δεσμεύσεις. Για όλους αυτούς το μεγάλο πλεονέκτημα του εύκολου χωρισμού αποτελεί μάλλον μειονέκτημα και σύμφωνα με το σκεπτικό τους  « ματαιώνει τον θεμελιώδη θεσμό του γάμου και προκαλεί πραγματικά τριγμούς στο θεσμό της οικογένειας».
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ
Στις δεκαετίες του 50 και του 60 η τέχνη των συνοικεσίων ήταν μια δουλειά για πολύ επιδέξιους και ικανούς ανθρώπους οι οποίοι με τον καιρό αποκτούσαν κύρος και προσβάσεις στις τοπικές κλειστές  κοινωνίες. Σήμερα οι προξενήτρες έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και τα γραφεία συνοικεσίων έχουν εκσυγχρονιστεί σε τέτοιο βαθμό που οι επιλογές δεν γίνονται με φωτογραφίες αλλά με ειδικά προσαρμοσμένα προγράμματα στις επιθυμίες και τα προσόντα των ενδιαφερομένων. 
Τα 532 γραφεία συνοικεσίων που λειτουργούν στη χώρα, τα τελευταία χρόνια καταγράφουν αύξηση έως 20% στην ζήτηση αυτών των υπηρεσιών και μάλιστα από άνδρες και γυναίκες νέων ηλικιών.
Σύμφωνα με  τα στοιχεία της έρευνας μεγάλο ποσοστό ενδιαφερομένων θέτει ως προαπαιτούμενα το υψηλό εισόδημα, σημαντική ακίνητη περιουσία, ερωτική χημεία, καλή επικοινωνία, μόρφωση, σοβαρότητα και φυσικά αυτοκίνητο.
Ο πρόεδρος του σωματείου συνοικεσίων Γιώργος Πάππας ξεκαθαρίζει πώς πελάτες των γραφείων δεν είναι πια κυρίες ετών …39 με λίρες και ακίνητα αλλά γυναίκες και άνδρες της διπλανής πόρτας.  «Για να επιβιώσουμε διαλέγουμε πολύ προσεκτικά την πελατεία μας στοχεύοντας πάντα στην ποιότητα.  Το  64% των μελών μας είναι άτομα πανεπιστημιακού επιπέδου ενώ το 60 % είναι  οικονομικά ευκατάστατα άτομα. Σπάνια έρχονται ενδιαφερόμενοι με οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ .Παπά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πρώτοι στην  σχετική λίστα όσων έρχονται και αναζητούν  σύντροφό με συνοικέσιο με ποσοστό 35%. Ακολουθούν οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες,  οι στρατιωτικοί και τέλος οι πολιτικοί καριέρας. Επιφανή μέλη του club είναι και οι δημοσιογράφοι που έχουν επισκεφτεί τον χώρο και έχουν γίνει «μέλη» τονίζει .  
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ «ΛΑΧΕΙΟ»
  Εντυπωσιακές είναι οι ιστορίες όσων πηγαίνουν στα σχετικά γραφεία, αναζητώντας τον σύντροφο που θα αλλάξει οριστικά τη ζωή τους. Διευθυντής τραπέζης 50 ετών,  αθλητικός, λεπτός εμφανίσιμος ,οικονομικά ανεξάρτητος  έγινε μέλος και  έφτασε να δει  70 γυναίκες  χωρίς αποτέλεσμα. Στο τέλος  αποφάσισε να διαγραφεί από το γραφείο  εκτιμώντας ότι « δεν υπάρχει το άλλο  του μισό»  Τελικά μια εγγραφή της τελευταίας στιγμής ήταν η γυναίκα που του άλλαξε τα δεδομένα. Συνδικαλίστρια, μορφωμένη, πτυχιούχος, όμορφη και διεκδικητική. 37 χρονών.  Σύμφωνα με τον διευθυντή τραπέζης «θα ήταν η 71η και αυτή του απάντησε πως θα είναι η πρώτη και η μοναδική». Μια εβδομάδα μετά γνώριζε την οικογένεια της.
Στην εποχή των διαζυγίων ένα από τα συχνότερα ζητήματα που προβληματίζουν τους υποψήφιους είναι οι κυρίες ή οι κύριοι με παιδιά σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πάππας ιδιοκτήτη γραφείου συνοικεσίων
«Ηρθε μια νέα κοπέλα χήρα 30 χρόνων  με ένα παιδάκι . Άνεργη. Ήρθε  για να βρει σύντροφο.  Της παρουσίασα  τότε μια περίπτωση ενός νεαρού 32χρονών ελεύθερου που είχε τελειώσει την σχολή Εμποροπλοιάρχων. Τότε το μειονέκτημα έγινε πλεονέκτημα και το παιδί γνώρισε τον νεαρό ως πατέρα. Έφτιαξαν τα χαρτιά και τώρα είναι παντρεμένοι και ευτυχισμένοι. Ο πατέρας άλλαξε και δουλειά και έγινε επενδυτής αυτοκινήτων. 

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου