Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ

Του Σπύρου Δημητρέλη
AΠΟ ΤΟ CAPITAL.GR
Από την πρώτη μισθοδοσία του νέου έτους θα ισχύσει η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη ήδη στις εφορίες και στην οποία περιλαμβάνεται η νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2013 που αποκτούν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Το Capital.gr παρουσιάζει σήμερα τον πλήρη χάρτη με τις μεταβολές στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οι ωφελημένοι από τη νέα φορολογική κλίμακα είναι λιγότεροι σε σχέση με αυτούς που θα επιβαρυνθούν.
Ειδικότερα:

- όφελος από τη νέα παρακράτηση φόρου έχουν οι άγαμοι φορολογούμενοι, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν παιδιά και η σύζυγος στα ζευγάρια με παιδιά εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 23.000 ευρώ (1.642 ευρώ μεικτά μηνιαίως χωρίς να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές). Το μηνιαίο όφελος που θα δουν με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου κυμαίνεται από 2,11 ευρώ έως και 19,7 ευρώ. Για τους φορολογούμενους με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά με υψηλότερο των 23.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα προκύπτει μηνιαία επιβάρυνση μέσω της παρακράτησης φόρου από 4,22 ευρώ (για ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ έως και 202,63 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ).

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ένα παιδί θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα από 8.000 έως 12.000 ευρώ προκύπτουν ελαφρύνσεις και για εισόδημα έως 8.000 ευρώ δεν υπάρχει μεταβολή.

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με δυο και τρία παιδιά θα έχουν επιβάρυνση εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Για χαμηλότερο εισόδημα δεν υπάρχει μεταβολή.

Οι παραπάνω αλλαγές είναι αποτέλεσμα της νέας φορολογικής κλίμακας και της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά. Να σημειωθεί ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν έχει συνυπολογισθεί η επίπτωση που θα έχει στα εισοδήματα η χορήγηση του ενιαίου τέκνου παιδιών. Και αυτό διότι το επίδομα θα χορηγείται με βάση το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό βάσει του οποίου γίνεται η παρακράτηση φόρου.

Ασχέτως αν δικαιούται ένας φορολογούμενος το επίδομα, η παρακράτηση φόρου θα αλλάξει από τον επόμενο μήνα, ενώ το επίδομα θα χορηγηθεί με βάση τα εισοδήματα του 2013 (πιθανότατα εντός του 2014).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου