Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΟ 31% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ 2014

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Τη δραματικότερη έως τώρα πρόβλεψη για την ανεργία στην Ελλάδα έκανε το γερμανικό Κέντρο Προγνώσεων του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) με έδρα το Κίελο, στα πλαίσια της χειμερινής έκθεσης προγνώσεων του που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα το IfW, που αποτελεί ίσως τον κορυφαίο φορέα μακροοικονομικών εκτιμήσεων στη Γερμανία (σ΄ αυτόν βασίζονται οι εξαμηνιαίες προβλέψεις του ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας) προβλέπει ανεργία 24,5% φέτος, 29,3% το 2013 και 31% το 2014. 


Εξαιρετικής σημασίας είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τους συντάκτες αυτής της έκθεσης, οι προβλέψεις για την ανεργία γίνονται με τη μέθοδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (International Labour Organization)!


Πρόκειται για τις χειρότερες ως τώρα προβλέψεις για την ανεργία που γίνονται από ανεξάρτητο οικονομικό ινστιτούτο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, μόνο το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει κάνει πρόσφατα εφάμιλλες προβλέψεις (34% το 2013).


Αντίθετα, η έκθεση για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν προβλέπει ανεργία 23,6% φέτος, 24% το 2012 και 22,2% το 2014. Πρόκειται για τεράστια απόκλιση των προβλέψεων μεταξύ της Κομισιόν και του γερμανικού IfW σ΄ ο,τι αφορά την εξέλιξη της ανεργίας τα επόμενα δύο χρόνια στην Ελλάδα. 


Ενώ η Κομισιόν προβλέπει χαμηλή σχετικά ανεργία φέτος, σταθεροποίηση του ποσοστού της ανεργίας το 2013 και αποκλιμάκωση το 2014, το γερμανικό IfW  προβλέπει νέα εκτίναξη το 2013 (αντίστοιχη σχεδόν με εκείνη που έγινε μεταξύ 2011-2012) και παραπέρα αύξηση το 2014. Μ΄ αυτό το ρυθμό, η Ελλάδα από τον επόμενο χρόνο θα γίνει η πρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ευρώπη, παίρνοντας την πρώτη θέση από την Ισπανία, σύμφωνα με τον ίδιο φορέα. 


Το εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η χειρότερη -σε σχέση με εκείνη της Κομισιόν- πρόβλεψη του γερμανικού IfW για την ανεργία βασίζεται στην ίδια  πρόβλεψη για την ύφεση τα επόμενα χρόνια με εξαίρεση, όμως, το 2014. 


Το ΙfW προβλέπει ύφεση 6% φέτος, 4% το 2013 -όπως βασικά και η Κομισιόν- αλλά ύφεση 1% και το 2014. Αντίθετα η Κομισιόν προβλέπει “ανάπτυξη” 0,6% το 2014. Σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα οικονομικό εμπειρογνώμονα με τον οποίο μίλησε το capital, η πρόβλεψη για ύφεση το 2014, αλλά και την νέα εκτίναξη της ανεργίας κρύβει... υποψίες για βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση το 2013. 


Η διαφορά των δύο προβλέψεων για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ ανέρχεται στις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή είναι εξαιρετικά σημαντική για την επίτευξη ή μη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό από το 2013 και έπειτα...


Η επαλήθευση μιας τέτοιας πρόβλεψης για την ανεργία θα είχε, επίσης, εκ νέου δραματικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα ανεργίας οδηγεί, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας, σε μείωση τουλάχιστον 250 εκ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές...


ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL.GR


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου