Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχίζει το "τζόκερ" με τις αποδείξεις

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό της νέας μορφής του μέτρου των αποδείξεων. Το μέτρο συναντά τις αντιρρήσεις της τρόικας η οποία θεωρεί ότι το μόνο που προσφέρει επί της ουσίας είναι απώλεια εσόδων για τον προϋπολογισμό, χωρίς ωστόσο να θέτει βέτο στο σχετικό σχεδιασμό του υπουργείου. Το κονδύλι, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χρηματοδότηση της  νέας μορφής του μέτρου έχει εξασφαλιστεί για το 2014 αλλά θα είναι περιορισμένο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι περιορισμένο και το εύρος των κλάδων επαγγελματιών από τους οποίους οι φορολογούμενοι θα έχουν κάποιο κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις.


Οι πληροφορίες του Capital.gr συγκλίνουν στο ότι το μέτρο των αποδείξεων θα έχει από την Πρωτοχρονιά την εξής μορφή:

-οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν τον Δεκέμβριο από το υπουργείο Οικονομικών το είδος των αποδείξεων για το οποίο θα λάβουν κάποιο κίνητρο συλλογής. Η επιλογή των επαγγελματικών κλάδων θα γίνεται ανάλογα με την επικινδυνότητα φοροδιαφυγής που παρουσιάζει κάθε κλάδος. Η αρχή εξετάζεται σοβαρά να γίνει από τους μαιευτήρες ή χειρούργους. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι, όπως σημειώνουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι λαμβάνουν «μαύρες» αμοιβές. Κάθε Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα μαθαίνουν τον κλάδο από τον οποίο θα έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις.

-το κίνητρο συλλογής αποδείξεων που θα δοθεί στους φορολογούμενους θα έχει τη μορφή της έκπτωσης φόρου εισοδήματος. Η έκπτωση από το φόρο θα είναι γενναία –πιθανόν και 20% της δαπάνης. Με δεδομένο ότι από φέτος ο φορολογικός συντελεστής στους ελεύθερους επαγγελματίες ξεκινά από το 26% και ανέρχεται και στο 33% υπάρχει το περιθώριο να δοθεί σημαντική έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους που θα ζητούν αποδείξεις. Αυτό γίνεται εφικτό και από το γεγονός ότι θα δίνεται το κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων από πολύ συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών ή ακόμη και ειδικότητες επαγγελματιών ενός κλάδου.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και άλλες προτάσεις οι οποίες προβλέπουν συνδυασμό κινήτρων για συλλογή αποδείξεων. Για παράδειγμα, έχει προταθεί η παροχή έκπτωσης φόρου για την πληρωμή με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες καθώς και η συλλογή ενός ελάχιστου ορίου αποδείξεων από όλους τους φορολογούμενους.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου