Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

«ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΚΟΥΒΕΛΗ




Σκληρή  μάχη για  τις εντυπώσεις και τα  εσωκομματικά crash test

     ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Σε δύσκολη παρτίδα πόκερ με δύο μονομάχους και χαρτιά που «καίνε»  μεταβάλλεται η υπόθεση της ανασύστασης της κεντροαριστεράς ή της δημιουργίας τρίτου πόλου -ανάλογα με το πολιτικό φορέα και τις επιδιώξεις του- ,180 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.
 Με έπαθλο την ηγεμονία του πολιτικού χώρου και φόντο την κυβερνητική σταθερότητα Βενιζέλος και Κουβέλης σταδιακά ανοίγουν τα χαρτιά τους πετώντας ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των  επώδυνων αποφάσεων με την ελπίδα ότι τελικά οι ραγδαίες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις θα αλλάξουν οριστικά  υπέρ τους τα δεδομένα και θα αποφύγουν την διαδικασία της επαναπροσέγγισης.
Ο Φώτης Κουβέλης με την κατηγορηματική άρνηση του να συμμετάσχει η Δημοκρατική Αριστερά  στις διεργασίες της πρωτοβουλίας των 58 ( ο τρίτος πόλος ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει) και την εμφατική επιδοκιμασία της πρότασης από τους συνέδρους κατέδειξε  την πρόθεση του να  αφαιρέσει από την άλλη πλευρά  τον πρωταγωνιστικό ρόλο και την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσω της ομάδας των 58.

Η στάση του κ. Κουβέλη κατέδειξε επίσης  τρία μεγάλα αγκάθια για την συνεργασία. Πρώτον η προσωπική σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει πλήρως μετά τις εξελίξεις του Ιουνίου που οδήγησαν τη ΔΗΜΑΡ εκτός κυβέρνησης και αποσταθεροποίησαν πολιτικά την Αγ. Κωνσταντίνου. Δεύτερον  έκλεισε με τον ένα ή άλλο τρόπο προσωρινά το ζήτημα  των στελεχών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των 58 χωρίς να κλονισθεί η συνοχή του κόμματος και τρίτον μετά τις γιορτές θα ανοίξει η διαδικασία σχηματισμού του τρίτου πόλου με μια πλειάδα στελεχών που κατά κύριο λόγο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Η πολιτική απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήρθε με την συγχαρητήρια επιστολή προς τον Φώτη Κουβέλη για την άνετη επανεκλογή του στην θέση του προέδρου μια μόλις ημέρα μετά την κατηγορηματική άρνηση των συνέδρων  να συναινέσουν στην πρόταση συνεργασίας. Τι ήθελε να καταδείξει επικοινωνιακά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο κομμάτων είναι πάντα ανοικτός και οι κινήσεις όλων κρίνονται όχι από στενές κομματικές ομάδες αλλά από την κοινωνία και τους ψηφοφόρους.
Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η στρατηγική που έχει χαράξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρίνεται από πολλούς ως αδιέξοδη. Στενοί συνεργάτες όμως τονίζουν πως διαθέτει έναν  ισχυρό σύμμαχο. Τις δημοσκοπήσεις.  Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη τα βαρόμετρα  δείχνουν ότι το παιγνίδι Κουβέλη με τη φωτιά  μπορεί να γίνει επικίνδυνο για όλους όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές καθώς ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο πέρα από τις προσωπικές του επιδιώξεις. Αλλωστε όπως παρατηρούν  οι ίδιες πηγές και ο εσωκομματικός πόλεμος  του κ. Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ  στο παρελθόν χρειάστηκε υπομονή και επιμονή όταν για κάποιους που σήμερα βρίσκονται στο πλευρό του κ. Κουβέλη η μάχη ήταν χαμένη εκ των προτέρων.
Στη ΔΗΜΑΡ η αισιοδοξία επιστρέφει σταδιακά καθώς εκτιμούν αφενός πως οι πιέσεις για κοινή εκλογική κάθοδο εξαντλούν την δυναμική τους αφετέρου η ραγδαία επιδείνωση του κοινωνικού κλίματος θα επηρεάσει καταλυτικά την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα συνοχής λόγω της στήριξης στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα διαπιστώνουν ότι πληθαίνουν οι αντιδράσεις και εντός του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία των 58 κάτι που θα καταγραφεί και στην επικείμενη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων.
Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη όπως ο Θεόδωρος Μαργαρίτης  εκτιμούν ότι «η επιτυχής έκβαση του συνεδρίου κλείνει οριστικά το κύκλο της εσωστρέφειας, και το κόμμα θα επιλέξει τους συμμάχους του. Ηδη ενόψει της κρισιμότατης συνεδρίασης των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ και των εξελίξεων με το μπλοκ των 11 ο κ. Μαργαρίτης  έκλεισε το μάτι τονίζοντας πως «η ΔΗΜΑΡ παρακολουθεί με ενδιαφέρον την τοποθέτηση των 11 και περιμένουν το βαθμό αυτονομίας εντός και εκτός κυβέρνησης»
Αλλωστε μετά τις γιορτές η Αγ Κωνσταντίνου θα «ανοίξει» το συμμαχικό μέτωπο διευρύνοντας τη συνεργασία με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και τα πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη και  Πάνο Μπεγλίτη.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι συνεννοήσεις και οι επαφές  με τρείς από τους νυν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ  (Σπύρου Δανέλη, Αννυς Ποδηματά και Μαριλένας Κοππά) που η παρουσία τους στο συνέδριο ήταν σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του κινήματος.
 Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ 58
Στην κίνηση των 58 έχει ήδη ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των συνιστωσών  για την οργανωτική του ολοκλήρωση καθώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που θα γίνει η συντακτική συνέλευση θα προηγηθεί η εκδήλωση για τις ευρωεκλογές με το άνοιγμα της καμπάνιας του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού κόμματος παρουσία του Μάρτιν  Σουλτς.
Ηδη αυτή την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο θα συναντηθούν τα 58 μέλη της πρωτοβουλίας για να πραγματοποιήσουν την αποτίμηση  της κεντρικής εκδήλωσης όσο και την οργανωτικής δουλειάς σε όλη την Ελλάδα. Ο Χρήστος Δερβένης πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και μέλος του συντονιστικού μιλώντας στα Παραπολιτικά προβλέπει σταδιακή επιτάχυνση των διαδικασιών με απευθείας διάλογο των κινήσεων των κομμάτων και των συνιστωσών που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τον Ελληνικό συνασπισμό της Ελιάς.        
          
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΝΕΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Στη Δημοκρατική Αριστερά η περίοδος των γιορτών φαντάζει ως η μοναδική ευκαιρία για τον Φώτη Κουβέλη να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στα στελέχη και τις τάσεις για να επιλέξει το νέο γραμματέα του κόμματος οποίος θα εκλεγεί στις 11 Ιανουαρίου σε ειδική συνεδρίαση.
Η ψηφοφορία στο συνέδριο μπορεί να επανεξέλεξε με υψηλότατο ποσοστό το ίδιο στην προεδρία ανέδειξε όμως σαφή μειοψηφία υπό τον Σπύρο Λυκούδη με 26 μέλη αλλά και το δίκτυο  του Θράσου Φωτεινού που τάσσεται κατά της όποιας συνεργασίας με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ  επίσης με 26 μέλη. Αντίστοιχα η προεδρική ομάδα διαθέτει 58 ψήφους. Το δίλλημα για τον κ. Κουβέλη είναι εάν θα επιλέξει για αντικαταστάτη του Σπύρου Λυκούδη  στη γραμματεία έναν από τους στενούς  συνεργάτες του ή θα προτείνει  στέλεχος της νεώτερης γενιάς.
Φαβορί παραμένει ο Θόδωρος Μαργαρίτης άριστος γνώστης των κομματικών ισορροπιών, έμπειρος στα επικοινωνιακά και  ένα πρόσωπο πολύ κοντά στον Φώτη  Κουβέλη. Ο ίδιος αποφεύγει κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό αναμένοντας τις προεδρικές αποφάσεις. Εναλλακτικά Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου θα μπορούσαν να είναι οι άλλες επιλογές. Στους διαδρόμους της Αγ .Κωνσταντίνου ακούγεται πάντως δυνατά και το όνομα του Θ. Θεοχαρόπουλου στελέχους με εμπειρία στον αγροτικό τομέα. Από την πλευρά του ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης παρά την πρωτιά του στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι αποχωρεί οριστικά από τη θέση του «έχω αποφασίσει να συνεχίσω να μην είμαι γραμματέας του κόμματος, ακόμη και αν μου το προτείνει ο πρόεδρος, διότι είμαι και βουλευτής και είδα πόσο δύσκολο είναι να τα συνδυάσεις».
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ψηφοφορία για την εκλογή της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος. Η δύναμη του οργάνου  θα αυξηθεί στα 21 μέλη από τα 19 ενώ η στρατηγική που θα τηρήσουν πλειοψηφία και μειοψηφία  θα κρίνει πολλά για το μέλλον. Επίσης οι βουλευτές θα μετέχουν στο όργανο χωρίς την βάσανο της κάλπης.  Ένα ακόμη ζήτημα που περιμένει λύση είναι η παραμονή ή μη του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Ανδρέα Παπαδόπουλου. Σε περίπτωση που  τελικά αντικατασταθεί  φέρεται έτοιμος να επιστρέψει στην δημοσιογραφία.
ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Μετά την συνεδρίαση της νέας Κεντρικής επιτροπής και την ανάδειξη Γραμματέα και Εκτελεστικής γραμματείας στη ΔΗΜΑΡ τελειώνει ο χρόνος για εκείνα τα στελέχη που πατούν πολιτικά σε δύο βάρκες  καθώς συμμετέχουν και στις διαδικασίες της πρωτοβουλίας των 58. Ουσιαστικά στα μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να επιλέξουν οριστικά ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν καθώς δεν θα είναι εφικτό να βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο κόμματα. Ψαριανός , Παπαδόπουλος, Γεωργάτος και Τσικαρδάνη έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς επέλεξαν να είναι υποψήφιοι για την Κ.Ε.
Αντίθετα πρόσωπα όπως ο Γιάννης Μπέζος εκ των βασικών ομιλητών στην εκδήλωση των 58,  προσωπικός φίλος του κ. Κουβέλη φαίνεται να έκοψε οριστικά τις πολιτικές σχέσεις με την Αγ. Κωνσταντίνου. 

ΠΑΣΟΚ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου για την αναστήλωση του τραυματισμένου του ηγετικού του προφίλ βρίσκεται τις τελευταίες  ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς πέρα από τους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την επιστολή των 11 για  άμεση σύγκληση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ  προκαλούνται και κυβερνητικές αρρυθμίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν καθώς βλέπουν πως η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ παραμένει  εξαιρετικά ρευστή  με αρκετούς από τους πράσινους βουλευτές να είναι πραγματικά  εκτός ελέγχου. Αφορμή αποτελεί και το «άνοιγμα» βουλευτών όπως ο Γιώργος Ντόλιος  σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το μήνυμα  ότι «αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Σηφουνάκης από τους πιο συνεργάσιμους βουλευτές κατά το παρελθόν θεωρείται πλέον στην Χαριλάου Τρικούπη ως πλήρως αποστασιοποιημένος. Στους διαδρόμους της βουλής στα πηγαδάκια κάποιοι βάζουν στοιχήματα για την ημερομηνία ανοικτής αμφισβήτησης  του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.  
Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου εμφανίζονται καθησυχαστικοί μιλούν για στημένο παιγνίδι για να φθαρεί η εικόνα του ΠΑΣΟΚ και εκτιμούν πως στη σημερινή συνεδρίαση οι 11 θα καταθέσουν τις όποιες διαφωνίες τους για την πρωτοβουλία των 58 καθώς κανένα από τα στελέχη των πρώην υπουργών του Γιώργου Παπανδρέου δεν συμμετείχε στην εκδήλωση στο Ακροπόλ.
Από την άλλη πλευρά η αγωνία για την τύχη της παράταξης λένε πως είναι ο κινητήριος μοχλός της αντίδρασης τους και πως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέρος ενός συνολικού σχεδίου αμφισβήτησης .
ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Τα αλλεπάλληλα φλέρτ στελεχών του κινήματος με την ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη έως τώρα περνούσαν στα ψιλά θεωρώντας αρκετούς «κηπουρούς» του Γ Παπανδρέου ή εκφραστές μιας άλλης εποχής που μετακινούνται σταδιακά αριστερότερα πριν καταλήξουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα πάντως από το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς όπου οι τελευταίες σειρές ήταν πιασμένες από άλλοτε και νυν στελέχη του κινήματος προκάλεσε ένα  γερό μούδιασμα στην Χαριλάου Τρικούπη. Αλλωστε οδεύοντας προς τις εκλογές μετρούν πλέον φίλους και αποχωρήσαντες. Κορυφαία στελέχη του κόμματος παραδέχονται πως το ΠΑΣΟΚ έχει αποψιλωθεί σημαντικά  από τα μεγάλα ονόματα συγκρατεί όμως ισχυρά ερείσματα  στον συνδικαλιστικό χώρο, τα μεσαία στελέχη  και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες η Χαριλάου Τρικούπη θα προσπαθήσει να ανεβάσει τους ρυθμούς ως βασικός εταίρος στο εγχείρημα των 58 καθώς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τον τρόπο εκλογής των προσώπων που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα.
Στο ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν ένα μικτό σύστημα εκλογής με επιλογή προσώπων από τις συνιστώσες και στη συνέχεια αναβάπτιση της λίστας σε καθολική ψηφοφορία της βάσης.
Εμπειρα στελέχη του κόμματος πάντως θεωρούν πρώιμες αυτές τις συζητήσεις καθώς εκτιμούν  ότι ο χρόνος μέχρι τις 18 Ιανουαρίου θα είναι πολιτικά  εξαιρετικά πυκνός και γεμάτος εξελίξεις.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου