Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ




Διευθύνων σύμβουλος έδωσε δάνειο στον εαυτό του, υπηρεσία πληρώνει για αυθαίρετο, Δήμος πλήρωσε 9,9 εκατ ευρώ για το 50%  έργου και του ζητούν άλλα 6 εκατ ευρώ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
H επέτειος των τριών χρόνων από την έλευση του μνημονίου στην Ελλάδα βρίσκει την κρατική μηχανή σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση. Θυμίζει έντονα σε όσους έρχονται σε επαφή με τα γρανάζια της,  μοιάζει όλο και πιο συχνά  να έχει εγκλωβιστεί σε ένα βάλτο από εκατοντάδες ύποπτες  υποθέσεις προς διερεύνηση.  Ζητήματα  που αποδεικνύουν περίτρανα πως κάτι σάπιο υπήρχε τα τελευταία χρόνια στο βασίλειο της Ελληνικής  Δανιμαρκίας. Υποθέσεις που αφενός καθυστερούν σημαντικά το έργο των διοικήσεων  των δημόσιων οργανισμών και αφετέρου φαλκιδεύουν την όποια προσπάθεια ανάταξης στα μάτια των πολιτών επιτείνοντας  την εικόνα σύγχυσης για το δημόσιο.
Σήμερα τα Παραπολιτικά  αποκαλύπτουν πέντε περιπτώσεις που προκαλούν αίσθηση για την κατάσταση που έχει περιέλθει η κρατική μηχανή και οι λειτουργοί της καθώς σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται κάποιοι να αντιμετωπίζουν το δημόσιο, περίπου ως προσωπικό τους φέουδο αδιαφορώντας  τόσο για την διαφύλαξη της νομιμότητας όσο και τις επιπτώσεις.   

Περίπτωση πρώτη: Στον οργανισμό πιστοποίησης ο πρώην διευθύνων σύμβουλος άφησε πίσω του σημαντικές εκκρεμότητες όχι μόνο στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την θέση ευθύνης αλλά και σε κάποιες από τις δοσοληψίες του με το δημόσιο ταμείο. Μετά την αντικατάσταση με κυβερνητική απόφαση από τα καθήκοντα του έγινε άφαντος προκαλώντας  νέα προβλήματα στον οργανισμό όσο και στους πρώην υφισταμένους του.
Περίπτωση δεύτερη: Στον ΕΛΟΤ -έναν δημόσιο οργανισμό- ο οποίος  μετά την περσινή μετακόμιση σε ιδιόκτητο κτίριο η τότε διοίκηση άφησε τους εμπλεκόμενους εργολάβους να αλλάξουν χρήσεις λειτουργίας σε μεγάλα κομμάτια του νέου κτιρίου με αποτέλεσμα να πρέπει εκτός του τεράστιου κόστους των επισκευών να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό σε καιρό περικοπών για  νομιμοποίηση αυθαιρέτου.
Περίπτωση τρίτη: Στον ίδιο οργανισμό στην περίφημη αυτή μετακόμιση με εντολή της τότε διοίκησης ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εξοπλισμού αποθηκεύτηκε στα μπαλκόνια και τις ταράτσες του νέου κτιρίου. Αποτέλεσμα καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς όλα τα γραφεία και οι καρέκλες ,καθώς και ο τεχνολογικός εξοπλισμός αφού έμεινε για μήνες εκτεθειμένος σε ήλιο και βροχές.
Περίπτωση τέταρτη: Η αποκεντρωμένη περιφέρεια Αττικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα γήπεδα στην Αττική καθώς με τους λιγοστούς μηχανικούς που διαθέτει  αδυνατεί να ελέγξει σε χρονικό διάστημα δύο μηνών τα 500 και πλέον γήπεδα της περιοχής. Χωρίς άδειες και ελέγχους το αποτέλεσμα είναι μάλλον αναμενόμενο εκτός και αν υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου
Περίπτωση Πέμπτη:  Στο Βόλο μια εργολαβική κατασκευαστική   εταιρεία θα κληθεί δια της δικαστικής οδού από τη ΔΕΥΑΜΒ να επιστρέψει το 50% των κονδυλίων που της καταβλήθηκαν ως πληρωμή για το έργο της ύδρευσης της πόλης.  Η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης  έλαβε την απόφαση για τη διεξαγωγή ενός νέου δικαστικού αγώνα εναντίον της εταιρείας καθώς διαπιστώθηκε μετά από έρευνα ότι το έργο έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό μόλις  50% !
Όλα αυτά τα διαφωτιστικά  περιστατικά που αποκαλύπτουν σήμερα τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ δείχνουν ξεκάθαρα πως η λειτουργία πολλών δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων φαίνεται να κλυδωνίζεται επικίνδυνα.   
«ΞΕΧΑΣΕ» ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Με τις  απίστευτες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η διοίκηση του ΕΛΟΤ τους τελευταίους μήνες, πολλές φορές πέραν των αποριών που δημιουργούνται για την σκοπιμότητα των επιλογών και των αποφάσεων των προηγούμενων διοικήσεων, συχνά –πυκνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τραγελαφικά περιστατικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του πρώην  διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Πιστοποίησης  Γιώργου Αναστασόπουλου καθηγητή Πανεπιστημίου οποίος κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του ζήτησε και έλαβε από το ταμείο του οργανισμού το ποσό των 20.000 ευρώ. Μετά από  ενοχλήσεις των αρμόδιων υπαλλήλων επέστρεψε τελικά 750 ευρώ μέσα στο 2011. Λίγες εβδομάδες αργότερα αντικαταστάθηκε από την διοίκηση χωρίς όμως να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Αρχικά η υπόθεση ξεχάστηκε και μάλλον θα έμενε στα συρτάρια κάποιου γραφείου ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο της χρονιάς.  Παρά τις αναζητήσεις και τις επίμονες προσπάθειες των υπευθύνων του λογιστηρίου δεν κατέστη δυνατό να ανευρεθεί ο κ. Αναστασόπουλος και κατά συνέπεια το ποσό των 19250 ευρώ μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις  πέρασε ως έλλειμμα και εκκρεμότητα στην χρήση του οργανισμού.  Η υπόθεση  σταδιακά πέρασε από όλη την ιεραρχία του οργανισμού και έφτασε τελικά μετά από 18 μήνες, και πριν από λίγες ημέρες  στο ΔΣ του ΕΛΟΤ -που είναι ο εποπτεύων οργανισμός- και αποφασίσθηκε να δοθεί εντολή στους δικηγόρους να καταθέσουν αγωγή στη δικαιοσύνη κατά του εξαφανισθέντος πρώην διευθύνοντος  συμβούλου ώστε υποχρεωθεί στην επιστροφή του δανείου. Αίσθηση πάντως προκαλεί σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το γεγονός ότι παρότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με κορυφαία υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου έχει εξαφανισθεί την τελευταία περίοδο.    

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ
Η περιπλάνηση όμως στο μαγικό κόσμο του δημοσίου και ιδιαίτερα του ΕΛΟΤ δεν σταματά εδώ.  Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στο παρελθόν είχαν αποκαλύψει πως η ανακατασκευή του  νέου κτιρίου που στεγάστηκαν οι υπηρεσίες του οργανισμού είχε μεταβληθεί σε ένα πάρτι διασπάθισης χρήματος καθώς η τήρηση της νομιμότητας αποτελούσε μια  σχετική υπόθεση από τον αρχικό προυπολογισμό των 125.000 ευρώ με δυνατότητα υπέρβασης σε ποσοστό 15-20% τελικά η δαπάνη έφτασε τελικά το ποσό των 527.897 ευρώ με απόφαση του τότε ΔΣ.  
Σήμερα αποδεικνύεται πως οι τότε αυθαίρετες μετατροπές κόστισαν πολύ ακριβά καθώς  η νομιμοποίηση των υπογείων του κτιρίου και η αναμενόμενη αλλαγή χρήσης  τους, συσσώρευσε στο οργανισμό κόστος 173.500 ευρώ σε έξι ισόποσες δόσεις για τη συμμετοχή στο σχετικό πρόγραμμα νομιμοποίησης  αυθαιρέτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τώρα μετά τις νέες εξαγγελίες για χαμηλότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις η νέα διοίκηση του οργανισμού προτίθεται να καταθέσει εκ νέου φάκελο με στόχο να πετύχει την δραστική μείωση του τελικού κόστους. Ηδη πάντως στα υπόγεια του κτιρίου έχουν εγκατασταθεί εργαστήρια, αρχεία και άλλες υπηρεσίες των οργανισμών.
Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΟΤ Αγγελος Τόλκας παραδέχεται την δυσμενή πραγματικότητα και τα συγκεκριμένα προβλήματα και δηλώνει στα Παραπολιτικά: « Όλα τα περιστατικά με διαφάνεια και πλήρη σεβασμό  στα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου τα εξετάζει το ΔΣ του οργανισμού και σύντομα θα υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες που θα διασφαλίζουν πλήρως το δημόσιο συμφέρον».  
      

Ο  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Στον ΕΛΟΤ η διοίκηση δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με το αγκάθι της νομιμοποίησης του αυθαιρέτου. Ενας ακόμη βραχνάς από την προηγούμενη διοίκηση είναι η καταγραφή του «ξεχασμένου» γραφειακού εξοπλισμού στις ταράτσες και τα μπαλκόνια. Μετά από παραμονή αρκετών μηνών αντιμετωπίζοντας την βάσανο του ήλιου και της βροχής όπως ήταν φυσικό καταστράφηκαν. Με  παλιότερη απόφαση του ΔΣ έγινε καταγραφή και διαχωρισμός ώστε κάποιοι ελάχιστοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γραφεία και καρέκλες να αξιοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού. Ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι του εξοπλισμού δεν ήταν λειτουργικό και κατά συνέπεια σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του νέου ΔΣ -που κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του παρελθόντος- θα πρέπει να απογραφεί από την αρμόδια εφορία και στη συνέχεια  είτε να καταστραφεί είτε να συγκεντρωθεί σε κάποιο χώρο ώστε να εκποιηθεί για σκραπ σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.  Σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα που στάλθηκε στη διοίκηση και αποκαλύπτουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στην αυτοψία που έγινε και από μέλη του ΔΣ του οργανισμού «εξοπλισμός ανυπολόγιστης αξίας έχει καταστραφεί εντελώς ενώ υπάρχει  και θέμα σήψης των καταστραφέντων υλικών». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι παλιότερο υπηρεσιακό σημείωμα του διευθυντή της οικονομικής και εμπορικής διεύθυνσης έκανε λόγο για την  επερχόμενη καταστροφή του υλικού που όμως δεν ήταν η μοναδική καθώς παρά πολλά αντικείμενα είχαν προσημειωθεί σε λίστες και είχαν παραδοθεί στον ΟΔΔΥ και μόνο τα υπόλοιπα πάγια της λίστας ξέμειναν στον οργανισμό που αποθηκεύτηκαν σε ταράτσες που δεν υπήρχε πρόσβαση(!).

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 500 ΓΗΠΕΔΑ ΜΕ 7 ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
             To μείζον ζήτημα της ασφάλειας όλων των γηπέδων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών στην Αττική ήρθε στο προσκήνιο  μετά το τραγικό περιστατικό του θανάτου  ενός  8χρονου παιδιού στην Ηλιούπολη.
Το περιστατικό  προκάλεσε  έντονη ανησυχία στους εμπλεκόμενους φορείς καθώς από τα 300 γήπεδα που αθλούνται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών, ελάχιστα έχουν ελεγχθεί και έχουν πάρει άδειες από τις υπηρεσίες της αρμόδιας  περιφέρειας. Ουσιαστικά άδεια διαθέτουν μόνο τα μεγάλα γήπεδα της Super league και από αυτά  πολλά με επιφυλάξεις.
Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως η αποκεντρωμένη περιφέρεια διαθέτει μόνο 7 μηχανικούς για να ελέγξει και επανελέγξει  τα εκατοντάδες  γήπεδα που διεξάγονται  οι αγώνες. Αραγε μπορούν με αυτό το δυναμικό οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στο έργο τους χωρίς την βοήθεια της αιρετής περιφέρειας που διαθέτει 200 και πλέον μηχανικούς;
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες η κατάσταση αυτή βαίνει αδιέξοδη. Τους επόμενους δύο μήνες   θεωρείται αδύνατο να πραγματοποιηθούν όλοι οι έλεγχοι από μηχανικό, πυροσβέστη και γιατρό ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως τα τοπικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όπως και τα προγράμματα εκγύμνασης των συλλόγων. Ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης περιφέρειας Δημήτρης Καλογερόπουλος  οποίος μόλις  προχθές επισκέφθηκε τον αρμόδιο εισαγγελέα για την υπόθεση των ελέγχων προηγούμενων ετών  δηλώνει στα Παραπολιτικά πως «θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αθλητικό όσο και κοινωνικό καθώς εάν δεν πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι τότε σταδιακά θα σφραγισθούν όλα τα γήπεδα που δεν έχουν άδειες και δεν θα λειτουργεί κανένα χωρίς εξαίρεση».
 ΤΟ ΝΕΡΟ…ΧΡΥΣΑΦΙ  
Στο Βόλο οι υπεύθυνοι της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης έπεσαν από τα σύννεφα όταν ανακάλυψαν πως η κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΓΗΛ θα πρέπει να κληθεί δικαστικά  να επιστρέψει το 50% των κονδυλίων που της καταβλήθηκαν ως πληρωμή για  έργο της ύδρευσης μετά από έρευνα  διαπιστώθηκε ότι το έργο έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 50%.  Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πρωτόκολλο παραλαβής,  η ΕΡΓΗΛ έχει λάβει 9,9 εκατομμύρια ευρώ άρα  θα απαιτηθεί η επιστροφή 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Ταυτόχρονα,  η εταιρεία διεκδικεί μέσα από υπερσυμβατικές εργασίες, που υποστηρίζει ότι κατασκεύασε, ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ ενώ ήδη της έχει καταβληθεί, το ένα εκατομμύριο. Το πόρισμα της Επιτροπής Παραλαβής  αναμένεται να κατατεθεί στον εισαγγελέα, ενώ το οξύμωρο είναι ότι υπογράφεται και από τον επιβλέποντα του έργου, ο οποίος θα κληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης για να εξηγήσει για ποιον ακριβώς λόγο δεν υπήρχε στην ουσία από τη ΔΕΥΑΜΒ επίβλεψη.
Μετά την ολοκλήρωση της διάνοιξης 14 αποκαλυπτικών τομών, στο δίκτυο και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αποκλίσεις και στην ελάχιστη διατομή των τεχνικών προδιαγραφών του έργου και κακοτεχνία. Η Επιτροπή προχώρησε, στη συνέχεια, στις μετρήσεις των ποσοτικών στοιχείων και στην καταγραφή της ποιότητας των εργασιών.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησαν τα μέλη της Επιτροπής, στοιχειοθετούν το πραγματικό μέγεθος του κατασκευασμένου έργου, καθώς και την ποιότητα των εργασιών.
Τα μέλη της Επιτροπής διαπίστωσαν ακόμη  ότι στο δίκτυο που αποτελεί το 86% του συνολικού έργου, ο αγωγός από πολυαιθυλένιο έχει τοποθετηθεί εκτός της προβλεπόμενης θέσης που προέβλεπε η μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου