Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΈΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΕΣ



Της Μαριάνθης Κουνιά
 
 Διαστάσεις  «χιονοστιβάδας» μέσα στην άνοιξη πήραν οι κοινωνικές πρωτοβουλίες σε πολλά λύκεια της χώρας. Οι μαθητές σε μια έκρηξη  αλληλεγγύης σαφώς  επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση αλλά και  το επισφαλές οικονομικό περιβάλλον έδειξαν  σεβασμό στις ανθρώπινες  αξίες και βγήκαν μπροστά δίνοντας λύσεις εκεί που οι κρατικές υπηρεσίες απλά δεν μπορούσαν ή  κώφευαν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις . Την αρχή έκαναν τον  Ιανουάριο πέντε μικρά παιδιά στο Δήμο Μαλεβιζίου, στο Ηράκλειο Κρήτης.  Οι  Φωτεινή Καπελλάκη, Αντιγόνη Μανουσάκη, Μανόλης Μπαλοθιάρης, Μαρίνα Παπαδάκη και Στέλλα Βραχνάκη, με τα χρήματα από τα κάλαντα  επισκέφθηκαν  το Κοινωνικό Παντοπωλείο  και πρόσφεραν  όλα τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει, για να αγορασθούν τρόφιμα  για ανθρώπους , που είχαν ανάγκη. Αίσθηση όμως  προκαλούν οι τρεις περιπτώσεις παιδιών της τρίτης Λυκείου, από  διαφορετικές περιοχές, που  θυσίασαν το όνειρο της πενταήμερης εκδρομής  στο όνομα της κοινωνικής συστράτευσης .

ΣΩΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ
«Καιρός να ενεργοποιηθούμε αγαπητοί....» είναι το μήνυμα των παιδιών στη σελίδα του Facebook του Λυκείου Δεμενίκων .Μια αναφορά  που έκανε το γύρο της Πάτρας μέσω  internet ,και συγκίνησε τους μαθητές της Γ Λυκείου. «Ένας 15χρονος μαθητής του 11ου Γυμνασίου ,  νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική , πάσχει από ινομύωμα εγκεφάλου και χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να διακομιστεί σε νοσοκομείο του εξωτερικού, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση για την  αντιμετώπιση του προβλήματος» έγραφε το ηλεκτρονικό μήνυμα, που έστειλε προς όλα τα σχολεία της περιοχής η διεύθυνση του 11ου Γυμνασίου.
Αμέσως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου  ανακοίνωσαν στη διεύθυνση του  Γυμνασίου πως όσα χρήματα συγκέντρωσαν για την πενταήμερη εκδρομή τους,  τα δίνουν για την θεραπεία  του μαθητή. Λίγες ημέρες αργότερα αντιπροσωπεία των μαθητών  επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον μικρό μαθητή και παρέδωσε  τα χρήματα. Η πράξη ανθρωπιάς των μαθητών προκάλεσε σοκ στην περιοχή και βρήκε  αρκετούς μιμητές. Ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας  καταστημάτων όταν πληροφορήθηκε την απόφαση τους, προσφέρθηκε να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα της  εκδρομής. Οι μαθητές δέχθηκαν την προσφορά, όχι όμως για να πάνε εκδρομή, αλλά για να προσφέρουν και αυτά τα χρήματα στην οικογένεια του μαθητή.
«Τα παιδιά μας δίδαξαν αγάπη, ήθος και συνέπεια». Με τα λόγια αυτά μίλησε για την απόφαση τους ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Λυκείου Δεμενίκων  κ. Αντώνης Γκόλφης.

Δυναμική όσο και αποτελεσματική ήταν και η παρέμβαση των μαθητών της Μυτιλήνης. Η τραγική είδηση που  συντάραξε το νησί  κινητοποίησε όλη τη σχολική κοινότητα  αλλά και αρκετούς κατοίκους του. Ο 17χρονος Γρηγόρης Παπαγιάννης  χρειάστηκε να υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση αιμαγγειώματος στο κεφάλι. Το μηχάνημα που καθοδηγεί τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης – ένα μηχάνημα που νοίκιασε το νοσοκομείο από ιδιωτική εταιρεία για τη συγκεκριμένη επέμβαση – μπλόκαρε και η αριστερή πλευρά του 17χρονου παρέλυσε.
Η είδηση συγκλόνισε τους συμμαθητές του , οι οποίοι αμέσως άρχισαν να αναζητούν τρόπους για να τον βοηθήσουν. Τα χρήματα για την πενταήμερη εκδρομή της Γ’ τάξης του 5ου Λυκείου δεν είναι τα μόνα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για την αποκατάσταση της υγείας του 17χρονου Γρηγόρη. Όλα τα σχολεία της Λέσβου, αλλά και πολλοί κάτοικοι του νησιού  συμμετείχαν  στην προσπάθεια των τελευταίων ημερών για να μαζέψουν το αναγκαίο χρηματικό ποσό. Κατάφεραν  τελικά να συγκεντρώσουν  4.500 ευρώ που  έδωσαν στην οικογένεια του άτυχου Γρηγόρη. Και δεν σταμάτησαν εκεί καθώς ξεκίνησαν  μία νέα προσπάθεια. Ετοιμάζουν θεατρική παράσταση προκειμένου να την ανεβάσουν στο Δημοτικό Θέατρο με ένα συμβολικό εισιτήριο.  Παράλληλα  οι θεράποντες γιατροί στον Ευαγγελισμό  έκριναν ότι ο 17χρονος πρέπει να μεταφερθεί αρχικά σε Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράλυσή του και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην αφαίρεση του αιμαγγειώματος.
 Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ.Βουνάτσος συγχαίρει  την κίνηση των μαθητών που όπως λέει στα «Π» «αλτρουιστικά συμπεριφερόμενοι βοηθούν με έρανο να μαζευτεί μέρος του αναγκαίου ποσού, κίνηση η οποία έχει βρει πολλούς μιμητές στη Λέσβο».   Σύμφωνα με τον κ. Βουνάτσο  ο δήμος αποφάσισε να διαθέσει 1000 ευρώ.  Η Διευθύντρια του σχολείου  Σταυρούλα Βαμβακίτου στάθηκε από την αρχή  δίπλα στους μαθητές.  «Τα παιδιά δρομολογούσαν την εκδρομή τους, μέχρι που έγινε το ατύχημα. Αμέσως άλλαξαν σκέψη και όχι μόνο έδωσαν τα δικά τους χρήματα στην οικογένεια  αλλά ξεκίνησαν εκστρατεία μέσω internet για να βρουν κι άλλα. Έχουν απευθύνει κάλεσμα παντού.  Εμείς ως σχολείο στείλαμε επιστολή στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας, καλώντας σε συστράτευση όλα τα σχολεία. Δεχόμαστε χρήματα από όπου υπάρχει η δυνατότητα και τα στέλνουμε στον πατέρα του παιδιού στο Νοσοκομείο της Λάρισας» δήλωσε στα «Π»

ΤΡΙΠΟΛΗ
Όμως και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Τρίπολης χωρίς πολύ σκέψη, αποφάσισαν να διαθέσουν τα χρήματα της πενταήμερης εκδρομής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης. Μπορεί, να μην κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το σχολικό  τους όνειρο  ωστόσο, μέσα σε μια δύσκολη περίοδο  έκαναν μια σπουδαία πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης.  Οι μαθητές  αγόρασαν βασικά είδη διατροφής έχοντας και  την υποστήριξη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών του Λυκείου και με μια σεμνή τελετή τα προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.  Ο Βασίλης Κορατζόπουλος,  πρόεδρος 15μελούς τονίζει  «Κάποια μέρα συζητώντας , σκεφτήκαμε να δώσουμε τα λεφτά της πενταήμερης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Συνεννοηθήκαμε με τους καθηγητές και πήραμε τρόφιμα για τους απόρους.  Βλέπουμε συχνά αρκετούς να ψάχνουν τα σκουπίδια και τρελαινόμαστε… Ελπίζω να το κάνουν και άλλοι αυτό.  Τα πράγματα είναι ρευστά. Τώρα δίνουμε εμείς, αύριο μπορεί να δίνουν οι άλλοι σε εμάς…».
 Ο  Δ. ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ Δ/ντης  του 2ου ΕΠΑΛ Τρίπολης προσθέτει πως «Τα χρήματα είχαν μαζευτεί από δραστηριότητες των παιδιών. Με 300 ευρώ αγόρασαν μισό τόνο τρόφιμα. Η νέα γενιά, είναι απολιτίκ  και κάποιες φορές κυνική.  Αλλά αυτή η ενέργεια  ήταν μια αχτίδα αισιοδοξίας ότι κάτι αλλάζει στους νέους, καθώς δεν ήταν καθοδηγούμενη. Τους ανέβασε πολύ το ηθικό. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έπαιρνε τέτοια δημοσιότητα η πράξη τους Οπότε σκέφτηκαν να το προτείνουν και στα υπόλοιπα σχολεία. Έτσι το Κοινωνικό παντοπωλείο θα έχει τώρα μια μόνιμη στήριξη από όλα τα σχολεία της πόλης». Η «μαγιά» του 2ου ΕΠΑΛ θα επεκταθεί και στα άλλα σχολεία.
 Σύμφωνα  με τον Δήμαρχο της Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη στο  κοινωνικό παντοπωλείο γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, που εξυπηρετεί αρκετές οικογένειες οι οποίες  βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Και προσθέτει «Ο δήμος καλεί όλους τους φορείς της περιοχής και τους κατοίκους να μιμηθούν την κίνηση των παιδιών. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε με την κίνηση των μαθητών. Υπάρχει κόσμος στην Τρίπολη που υποφέρει και τον τελευταίο καιρό είναι ελπιδοφόρο που υπάρχει ευαισθητοποίηση».
Ο δήμος το 2012 διέθεσε 10.000 ευρώ για απόρους, αλλά το 2013 το ποσό έφτασε τα  60.000  ευρώ σε άτομα με προβλήματα υγείας όσο και διαβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου