Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Aνάσα η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε ο Μάριο Ντράγκι για τους Ευρωπαίους δανειολήπτες  με τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%  παραμονές του Πάσχα.
Ειδικά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του Νότου κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν δει  μισθούς και συντάξεις  να ψαλιδίζονται ατελείωτες φορές η συγκεκριμένη μείωση είναι ένα καλό πασχαλινό δώρο.

Μα θα πουν κάποιοι, τα είκοσι ευρώ που θα μειωθεί η εξυπηρέτηση ενός δανείου 100.000 ευρώ για είκοσι χρόνια μπορεί να είναι κάτι σημαντικό;
Είναι . Πρώτον γιατί σε άνεργους και μισθωτούς των 700 που είναι πλέον ο μέσος μισθός τα 20 ευρώ είναι περίπου το 2,5% των απολαβών του ή μια σημαντική ελάφρυνση από αυτά που παλεύουν να συγκεντρώσουν κάθε μήνα για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Δεύτερον στην οικονομία δεν παίζουν ρόλο μόνο τα αδυσώπητα αριθμητικά μοντέλα αλλά κυρίως η ψυχολογία. Και μια μείωση δόσης σαφώς βοηθά ουσιαστικά στην βελτίωση της κοινωνικής ψυχολογίας.
Είναι ίσως μια δεύτερη θετική  είδηση μετά τις επιτυχημένες εξόδους εταιρειών στις αγορές με εταιρικά ομόλογα και η τρίτη μετά την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση. Μήπως τελικά κάτι αλλάζει στην Ελληνική και Ευρωπαική οικονομία;              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου