Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οι μίζες της …ασπιρίνης BAYER




Κόλπο αξίας 1 δις ευρώ με υπερτιμολόγηση φαρμάκων αποκαλύπτουν έρευνες του ΣΔΟΕ για την τελευταία εξαετία  

Ρεπορτάζ: Γ.Μανουσακάκης

Ένα μικρό στρατό από ελεγχόμενους γιατρούς είχε δημιουργήσει στο Ελληνικό σύστημα υγείας  Γερμανικός φαρμακευτικός γίγαντας σε μια προσπάθεια  να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πάρτι διασπάθισης δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί τα τελευταία χρόνια εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου όσο και των  ασφαλιστικών ταμείων.
Η όλη υπόθεση βασίσθηκε πάνω σε μίζες της τάξεως των 2.000 ευρώ μηνιαίως  που εισέπρατταν από το γερμανικό φαρμακευτικό κολοσσό BAYER  400 γιατροί του ΕΣΥ από όλη την χώρα προκειμένου να συνταγογραφούν  φάρμακα της εταιρίας σε ασθενείς των νοσοκομείων στα οποία εργάζονται.
Η ζημιά που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων δείχνει να προσεγγίζει το ένα δις ευρώ αφού εκτιμάται ότι η κομπίνα αυτή που έκανε η γερμανική πολυεθνική εταιρία συνέβαινε τουλάχιστον εδώ και έξι χρόνια στη χώρα.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ
Σύμφωνα με την έρευνα που έχει ξεκινήσει το ΣΔΟΕ εδώ και οκτώ μήνες, σε πανελλαδική κλίμακα, έχουν εντοπιστεί έως τώρα 139 ιατροί, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για  άλλους 261 εμπλεκόμενους καθώς τα στοιχεία από τις τραπεζικές τους καταθέσεις και τα εμβάσματα που λάμβαναν είναι πραγματική «φωτιά». Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί έπαιρναν από τρεις ως 4.000 ευρώ κάθε δύο μήνες ως ποσοστό από τις πωλήσεις φαρμάκων που έκανε η BAYER στο δημόσιο μέσω των συνταγών τους.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γερμανικές πολυεθνικές ακολουθούν, όπως και στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, την ίδια διαδικασία για να καταβάλουν τις μίζες  σε αυτούς που προωθούν τα συμφέροντα τους. Ειδικότερα, όπως εξηγεί στα «Π» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ η γερμανική εταιρία δεν έδινε η ίδια τα χρήματα στους επίορκους ιατρούς. Τις μίζες τις έδιναν 5 ομόρρυθμες ελληνικές εταιρίες οι οποίες διακινούσαν τα φάρμακα αλλά και τα χρήματα της πολυεθνικής στην χώρα. Μάλιστα τα χρήματα καταβάλλονταν κάθε δύο μήνες μέσω εμβάσματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιατρών σαν κανονικός μισθός. Από την πλευρά τους οι ιατροί το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να γράφουν συνταγές φαρμάκων που όλως τυχαίως παρασκευάζει η  BAYER.
Από την στιγμή που οι νοσοκομειακοί ιατροί έγραφαν μια συνταγή το ΕΣΥ ζητούσε την αγορά του φαρμάκου από τους εμπορικούς αντιπροσώπους της  BAYER στην Ελλάδα. Αυτοί με την σειρά τους κοστολογούσαν στην τιμή που αυτοί ήθελαν και όχι στην πραγματική του τιμή που το πουλά η γερμανική πολυεθνική. Από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου που έφτανε μέχρι και 100 φορές από την πραγματική του αξία οι ελληνικές εταιρίες κρατούσαν τα ποσοστά τους και στην συνέχεια πλήρωναν και τις μίζες τους. Με λίγα λόγια ένα φάρμακο που κοστίζει 100 ευρώ στην Γερμανία έφτασε να πουληθεί στο ελληνικό δημόσιο ως πρωτότυπο 10.000 ευρώ. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η γερμανική φαρμακοβιομηχανία είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης αφού η γνώριζε τις παραγγελίες και τις πληρωμές.
Όπως αναφέρει το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ για την υπόθεση έχει γίνει σχετική έρευνα και στις πέντε Ο.Ε. και έχουν εντοπιστεί τα εικονικά τιμολόγια μέσα από τα οποία φαίνεται η όλη κομπίνα που είχαν στήσει γιατροί, βιομήχανοι και προμηθευτές. Μάλιστα στην όλη υπόθεση γίνεται έρευνα και σε ιατρικούς επισκέπτες που προωθούσαν τα φάρμακα της γερμανικής πολυεθνικής καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι και αυτοί έπαιρναν τα …ποσοστά τους από τις ιατρικές συνταγές.
Το μεγάλο αυτό σκάνδαλο αναμένεται να δει τις πραγματικές του διαστάσεις σε τρεις μήνες περίπου όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες. Τότε θα αποδοθούν και οι ευθύνες, ενώ θα πέσουν και οι «καμπάνες» των προστίμων. Επιπλέον οι επίορκοι ιατροί εκτός του ότι θα χάσουν την δουλειά τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και την δικαιοσύνη καθώς θα διωχθούν με την καινούργια νομοθεσία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κάποιοι δε από αυτούς που γνωρίζουν τι πρόκειται να ακολουθήσει έχουν κάνει συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις και δηλώνουν τα εμβάσματα που είχαν λάβει στο παρελθόν από τους εμπορικούς αντιπροσώπους της BAYER ώστε να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης από την εφορία αλλά και από την δικαιοσύνη.
Το αστείο βέβαια στην υπόθεση είναι ότι πολλοί από τους 139 ιατρούς που κλήθηκαν στο ΣΔΟΕ να δώσουν εξηγήσεις για το μαύρο χρήμα που βρέθηκε στους λογαριασμούς τους επικαλούνταν διάφορες δικαιολογίες οι οποίες βέβαια δεν στέκουν απέναντι στην λογική. Ειδικότερα κάποιοι υποστήριξαν ότι ήταν χρήματα για κάποια σεμινάρια που παρακολούθησαν στην Γερμανία, άλλοι ότι πληρώθηκαν επειδή μετείχαν σε ερευνητικά προγράμματα των νοσοκομείων και τέλος κάποιοι επικαλέστηκαν δεύτερη εργασία η οποία βέβαια δεν επιτρέπεται στο δημόσιο, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αυτή κατόπιν αδείας. Πάντως όλοι οι γιατροί που έχουν κληθεί μέχρι σήμερα στο ΣΔΟΕ για εξηγήσεις συνοδευόντουσαν από τους δικηγόρους τους αφού όλοι γνωρίζουν το τι μέλλει γενέσθαι για τις περιπτώσεις τους.
Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο μετά από καταγγελία που έκαναν κάποιοι πρώην μέτοχοι των εμπορικών αντιπροσώπων της  BAYER στην Ελλάδα. Οι πρώην μέτοχοι – συνεταίροι έχουν προσφύγει στην γερμανική δικαιοσύνη αλλά και στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος διέταξε και την εγχώρια έρευνα. Να σημειωθεί ότι παράλληλη έρευνα κάνουν και οι γερμανικές δικαστικές αρχές της Κολωνίας για τον ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας τους στην Ελλάδα. Ωστόσο εκεί παρόμοια ευρήματα με της Ελλάδας δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη αφού η μητρική εταιρία δεν φαίνεται να έχει δώσει η ίδια μίζες πέραν αυτών που έχουν δοθεί από τις εταιρείες που την αντιπροσωπεύουν στην Ελλάδα. Όπως και έχει είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συνεργασία των διωκτικών αρχών καθώς ήδη η γερμανική πρεσβεία είναι ενήμερη του θέματος.
   ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΥΕR
ΠΕΡΙΟΧΗ                                            ΙΑΤΡΟΙ
Αθήνα                                                  62
Θεσσαλονίκη                                      30
Θεσσαλία                                             4
Β. και Ν. Αιγαίο                                   6
Πελοπόννησος                                   10
Δυτική Ελλάδα                                    9
Στερεά Ελλάδα                                   5
Κρήτη                                                   4
Ήπειρος                                               9 
ΣΥΝΟΛΟ                                          139  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου