Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΤΑ «ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ» ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ




Μπίζνες για εύκολα λεφτά σε δημόσια ιδρύματα 

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ

Τοίχους, πίνακες ανακοινώσεων, τηλεφωνικούς θαλάμους, καθρέφτες ανελκυστήρων, χώρους υποδοχής αλλά και... κομοδίνα ασθενών χρησιμοποιούν οι κάθε είδους επαγγελματίες για να διαφημίσουν με ειδικά φυλλάδια  τις «ανέσεις» και τα προιόντα που ενοικιάζουν έναντι αδρής αμοιβής μετατρέποντας τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας σε ιδιωτικές κερδοφόρες επιχειρήσεις με μηδαμινό κόστος. Βέβαια οι επιτήδειοι πάντα προτάσσουν την διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση του ταλαιπωρημένου ασθενή όταν οι διοικήσεις των νοσοκομείων τους ζητούν να περιορίσουν τις παράτυπες δραστηριότητες τους.  

Μια βόλτα όμως στους διαδρόμους των νοσοκομείων αποδεικνύει πως  οι υπηρεσίες που παρέχονται  στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, διαθέτουν ποικιλία και αποδίδουν εύκολα και συχνά αφορολόγητα χρήματα . Από ασθενοφόρα, ιατρικά προϊόντα και αναπηρικά αμαξίδια, έως τηλεοράσεις ανεμιστήρες  και ειδικά ορθοπεδικά στρώματα.
Τα «Παραπολιτικά» αποκαλύπτουν σήμερα αυτή τη μάστιγα της ιδιωτικής παρασιτικής  επιχειρηματικότητας στην καρδιά της δημόσιας Υγείας.  Στην Ελλάδα του 2013 κι ενώ τα περισσότερα καταστήματα φλερτάρουν με το οικονομικό αδιέξοδο, τα... παραμάγαζα των νοσοκομείων ανθούν  με αποδόσεις που θυμίζουν τζίρους και κέρδη προ κρίσης.
Κρεβάτια με το... αζημίωτο
Τα αντικείμενα που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση και  μεταβάλλονται σε χρυσορυχεία για τους  επιχειρηματίες των …νοσοκομείων  είναι τα κρεβάτια και τα ορθοπεδικά στρώματα.
Κατά την εισαγωγή του ασθενούς, η ενοικίαση κρεβατιού, ορθοπεδικού στρώματος ή πολυθρόνας για τον συγγενή του αναδεικνύονται σε είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες  το ενοίκιο για τα κρεβάτια κυμαίνεται από 200  έως 500 (!) ευρώ την εβδομάδα. Συχνά μάλιστα με ιδιόχειρες αποδείξεις που δεν έχουν καμία  αξία στην εφορία.  Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ενός εργαζομένου στο Παίδων Αγίας Σοφίας,  στα Παραπολιτικά ο οποίος μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι στο «πάρτι» μαύρου χρήματος που έχει στηθεί συμμετέχουν κανονικά όλη η δομή του νοσοκομείου από  διευθύνουσες, τομεάρχες , προϊσταμένοι μέχρι και καθηγητές πανεπιστημίου. «Τα φυλλάδια για ενοικιάσεις κρεβατιών, τηλεοράσεων και άλλων ιατρικών ειδών τα τοιχοκολλούν στις πόρτες, στο ασανσέρ ή τα διανέμουν στους συγγενείς των ασθενών. Πρόκειται για μεγάλο φαγοπότι στο οποίο συμμετέχουν και άνθρωποι που εργάζονται στο νοσοκομείο. Σε εμάς είναι ένας που κάνει αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια. Ήταν η γυναίκα του προϊσταμένη, ενώ τώρα έβαλε στην «επιχείρηση» και τον γιό του. Συνήθως νοικιάζουν κρεβάτια, με υψηλό... αζημίωτο φυσικά».
«Κρατούν κρεβάτια για τον διευθυντή»
Άκρως αποκαλυπτικά σχετικά τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομειακών «παραμάγαζων», είναι τα όσα λέει ο εργαζόμενος  σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται. «Οι συγγενείς του ασθενή είτε νοικιάζουν κρεβάτι για τους ίδιους είτε πληρώνουν για να πάρουν ένα ορθοπεδικό στρώμα για τον ασθενή. Κάποιοι εργαζόμενοι τμημάτων φυλάσσουν ένα ή δύο κρεβάτια για τον κάθε διευθυντή και περιμένουν να βρουν ενδιαφερόμενο. Όταν για παράδειγμα θα έρθει κάποιο παιδί να χειρουργηθεί, και οι γονείς του θα θέλουν κάποιο κρεβάτι για να ξεκουραστούν, θα τους υποδείξουν  να νοικιάσουν κρεβάτι από συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτός δεν βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο. Πάνε οι γονείς, τον βρίσκουν και τους δίνει μια ειδική κάρτα. Την κάρτα την δείχνουν σε υπάλληλο στο νοσοκομείο που τους έχει υποδείξει ο «ενοικιαστής» και τους δίνει ένα κρεβάτι ή ένα ορθοπεδικό στρώμα ανάλογα με το τι έχουν ζητήσει. Οι τιμές για τα κρεβάτια κυμαίνονται από 200 έως και 500 ευρώ την εβδομάδα. Τα στρώματα κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ».
«Αυτά είναι γνωστά»
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι το παραπάνω φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο σε ένα ή δύο νοσοκομεία αλλά στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας.
Εργαζόμενος του  Τζανείου, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», κάνει λόγο για «συνήθεις» συναλλαγές που συνθέτουν μια παγιωμένη -πια- κατάσταση, ειδικά όσον αφορά τις ορθοπεδικές κλινικές όπου δραστηριοποιούνται κυρίως όσοι εμπορεύονται ή ενοικιάζουν πατερίτσες, αμαξίδια, βοηθήματα, ανυψωτικά τουαλέτας και άλλα βοηθητικά είδη. 
«Αυτά είναι γνωστά. Κάνουν promotion μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων που αφήνουν στους διαδρόμους και κολλάνε στους τοίχους, στα ανσανσέρ, οπουδήποτε. Κάθε μέρα τα  ξεκολλάμε και μετά κολλάνε άλλα. Έρχονται ως επισκέπτες την ώρα του επισκεπτηρίου και πλασάρουν την πραμάτεια τους. Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τα είδη που χρειάζεται ο καθένας».
Ασθενοφόρα ιδιωτικά αλλά... εξυπηρετικά
Παράλληλα, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες , οι επιτήδειοι γνωρίζοντας τα μεγάλα προβλήματα του ΕΚΑΒ το τελευταίο διάστημα  όπου κυκλοφορεί μόνο το 30% των ασθενοφόρων «έστησαν» κατάστημα ενοικίασης ιδιωτικών ασθενοφόρων. Προσφέρουν μάλιστα ευέλικτες υπηρεσίες. Πηγαίνουν οπουδήποτε επιθυμεί ο «πελάτης» και είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε διακομιδή. Οι αμοιβές είναι ανάλογες με την χιλιομετρική απόσταση που καλείται να καλύψει το όχημα.
«Για μεταφορές εντός Αττικής η τιμή κυμαίνεται από 50 έως 60 ευρώ. Όταν όμως ο ασθενής θέλει να μεταφερθεί σε περιοχές εκτός Αττικής, τότε οι τιμές είναι πιο τσουχτερές και κυμαίνονται από 200 έως και 1500 ευρώ».
Εδώ η καλή τηλεόραση
Μεγάλη ή μάλλον την μεγαλύτερη «εμπορική κίνηση» έχουν οι τηλεοράσεις. H τηλεόραση είναι το πρώτο πράγμα που μπαίνει σε ένα θάλαμο νοσοκομείο, αμέσως μετά ή και ταυτόχρονα με τον ασθενή.
Είναι η συντροφιά του. Ο «φίλος» του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Μερικά νοσοκομεία διαθέτουν στους θαλάμους τους τηλεοράσεις. Άλλα πάλι όχι. Σε αυτά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η τιμή ενοικίασής τους κυμαίνεται από 5 έως και 20 ευρώ την εβδομάδα, ανάλογα με το νοσοκομείο.
Ανάμεσα σε αυτά που δεν διαθέτουν τηλεοράσεις είναι και το νοσοκομείο του Ρίου. Νοσηλευτής του ιδρύματος, μιλώντας στα Παραπολιτικά, εξηγεί ότι η διοίκηση του νοσοκομείου απαγορεύει  στους ασθενείς να φέρνουν τηλεοράσεις από το σπίτι τους, εξαναγκάζοντας τους ουσιαστικά  να τις  νοικιάζουν από το κυλικείο.

«Αν φέρεις τηλεόραση από το σπίτι σου δεν θα στη συνδέσουνε. Σε οδηγούν να πάρεις από το κυλικείο γιατί το νοσοκομείο δεν διαθέτει. Η τιμή ενοικίασης είναι τρία ευρώ την ημέρα» καταλήγει.
ΕΝΘΕΤΟ
Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τηλεοράσεις: Από 5 έως 20 ευρώ/εβδομάδα
Καρέκλες για συνοδούς: Από 10 ευρώ/εβδομάδα
Κρεβάτια: Από 200 έως 500 ευρώ/εβδομάδα
Αμαξίδια: Από 25 έως 45 ευρώ/εβδομάδα
Ιδιωτικά ασθενοφόρα: Από 50 έως 1500 ευρώ (ανάλογα με την απόσταση)
Ορθοπεδικά στρώματα: Από 30 έως 50 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου