Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

BLOGGER ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ





 Έλληνας της Γερμανίας που φροντίζει μέσα απο blog του να ενημερώνει για την πραγματικότητα και τις καινοτομίες της Ελλάδας..


          THΣ ΜΑΡΙΑΣ ΕΝΕΖΛΥ
Τεμπέληδες, απατεώνες, πονηροί και πολλοί ακόμα ήταν οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούσαν στο εξωτερικό για να περιγράψουν τους Έλληνες, όταν η χώρα αποτελούσε το πρώτο θέμα συζήτησης  όταν η κρίση άρχιζε να γίνεται αισθητή. Το έντονο κλίμα αρνητισμού  που επικράτησε έπληξε καίρια  την εικόνα της χώρας  ενώ τα αρνητικά σχόλια διαδέχονταν το ένα το άλλο.
Αργά αλλά σταθερά  κυριάρχησε η  παραπληροφόρηση μέσα από δημοσιεύματα και διαστρεβλώσεις της καθημερινότητας  με αποτέλεσμα και με ευθύνη μεγάλου μέρους  και των εγχώριων μέσων ενημέρωσης να δημιουργηθεί η εικόνα μιας  πλασματικής πραγματικότητας που επηρέασε  καταλυτικά τις αποφάσεις των εταίρων όσο  και τη στάση της κοινής γνώμης
 Κινδυνολογία, υπερβολή, υπερμεγένθυνση γεγονότων, αποκαλύψεις με δόλο, εκδικητικότητα  αποτελούσαν μέρος των  συζητήσεων, που  αναπαράγαμε ενισχύοντας, άθελά μας, την  εικόνα που είχε σχηματίσει η υπόλοιπη Ευρώπη και όχι μόνο. Σε αυτή την  παραπληροφόρηση χωρίς  όρια κάποιοι μπήκαν  στην διαδικασία του απολογισμού και της αντίδρασης.

Ο Βασίλης Καζάκος,  ζει από το 1988 στην Γερμανία και  δημιούργησε στην Γερμανική γλώσσα ένα blog μέσα απο το οποίο παρουσιάζει τις καινοτόμες ιδέες της Ελλάδας και την προσπάθεια που γίνεται στην χώρα προκειμένου να εξελιχθεί, κόντρα στις αντίξοες  οικονομικές συνθήκες  αλλά και τα κακόβουλα σχόλια  και τις αναλήθειες «καλοθελητών» που αμαυρώνουν την εικόνα της  χώρας. « Είχα βαρεθεί να ακούω ανακρίβειες για το πως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα.. Ή για την κρίση θα μιλούσαν ή για το δημόσιο που δεν λειτουργεί, την φοροδιαφυγή και τα δήθεν επιδόματα σε μαιμού τυφλούς.. Η κουβέντα των Γερμανών για την Ελλάδα περιοριζόταν σ’ αυτά τα θέματα.
Ο Βασίλης Καζάκος, 43 ετών σήμερα , γεννήθηκε στην Γερμανία από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Έλληνα, και μέχρι τα 10 του χρονια διέμενε στην Φρανκφούρτη. Επιστρέφει στην Ελλάδα, για να πάει στο σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανική σχολή Αθηνών. Το 1988 ταξίδεψε στην Γερμανία για να σπουδάσει πληροφορική και συνέχισε με το διδακτορικό του. Το 1997 μαζί με Γερμανούς συνεργάτες ξεκινούν μια εταιρεία πληροφορικής που ειδικεύεται στα συστήματα περιβαλλοντολογικών και γεωγραφικών πληροφοριών. Ο προβληματισμός του για την αρνητική διαφήμιση της χώρας στην καθημερινή του συναναστροφή με τους Γερμανούς  τον οδήγησε στην δημιουργία του συγκεκριμένου blog, στο οποίο παρουσιάζει την πραγματική εικόνα των καταστάσεων στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την γερμανική γλώσσα, προκειμένου να ενημερώνονται σωστά οι Γερμανοί. «Μέχρι και την γυναίκα μου ρωτούσαν που είναι Γερμανίδα για το τι γίνεται στην Ελλάδα όταν έβλεπαν την αγάπη που έχει για την χώρα μας και πόσο την υπερασπίζεται. Οπότε μπήκα στην διαδικασία να ψάξω και να παρουσιάσω στην Γερμανία την πραγματικότητα της Ελλάδας και σ’αυτό με βοήθησε η δημιουργία του blog».
Το Νοέμβριο του 2012, δημιουργεί το προσωπικό του blog, που λέγεται, www.eulenausathen.com και παρουσιάζει μια “ άλλη” Ελλάδα. Η έκφραση «γλαύκ' Αθήνας' ήγαγεν» είναι από τις Όρνιθες του Αριστοφάνη και σημαίνει, “κάνεις κάτι το περιττό”. Η κουκουβάγια απο την άλλη, ήταν αθηναϊκό σύμβολο της σοφίας και εικονιζόταν μεταξύ άλλων και στα αργυρά τετράδραχμα τα οποία ονομάζονταν και γλαύκες. Ο Βασίλης Καζάκος, περνάει με τον τρόπο του το μήνυμα, και «απαντάει» κατά κάποιο τρόπο στην αντίληψη των πραγμάτων που έχει η Γερμανία  για την Ελλάδα, ότι το να δώσεις πλούτο και σοφία στην Αθήνα είναι μάλλον περιττό μιας και η Αθήνα είναι ήδη πλούσια ως προς αυτά. Γι αυτό και κάνει αντιστροφή της φράσης: γλαύκες εξ Αθήνας, δηλαδή κουκουβάγιες από -και όχι προς- την Αθήνα, δηλαδή με λίγα λόγια καινοτομίες από την Αθήνα.
«Αφορμή για να ξεκινήσω το blog στάθηκε μια ομιλία του διάσημου γκουρού του Μάρκετινγκ, Peter Economides, ο οποίος υποστήριζε οτι πρέπει να αλλάξουμε την φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έτσι έστειλα mail σε Έλληνες επιχειρηματίες με πρώτο τον Νικόλαο Νάνα απο την Λάρισα, του εξήγησα την ιδέα μου την πίστεψε και με έφερε σε επαφή και με άλλους επιχειρηματίες, ώστε να παίρνω πληροφορίες και να μαθαίνω νέα για τις στρατηγικές εξέλιξεις των επιχειρήσεών τους και τις όποιες καινοτόμες ιδέες  για την ανάπτυξή τους, προκειμένου να τις παρουσιάζω στο blog μου. Μ’αυτό τον τρόπο θα φαίνεται προς τους Γερμανούς η προσπάθεια των Ελλήνων, για να καταλάβουν οτι δεν είναι τεμπέληδες όπως νομίζουν, αλλά αντιθέτως ποτέ δεν εφησυχάζουν.» προσθέτει.
Μέσω Twitter, Facebook, Google, Google Plus, Linkedln και γερμανικό Linkedln, το blog  έχει διαδοθεί και είναι πολλοί εκείνοι που αναπαράγουν πράγματα  έχοντας πια μια άλλη πιο θετική ματιά για την Ελλάδα. « Οι Γερμανοί το δέχτηκαν πολύ θετικά, διάφοροι άλλοι bloggers το παρακολουθούν στενά και μάλιστα ένας φίλος μου Γερμανός το σχολίασε λέγοντάς μου οτι, “διαβάζοντας το blog σου, όλοι νομίζουν οτι οι καινοτομίες έρχονται μόνο απο την Ελλάδα” και του απάντησα πως « η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες απο εκεί έρχονται, ανεξάρτητα απο το γεγονός οτι πολλοί επιχειρηματίες παγκοσμίου φήμης δεν το προωθούν». Γιατί όμως το Blog δημιουργεί αξιοπιστία και εμπιστοσύνη; 
 «Επειδή ζω στην Γερμανία και δεν είναι τέλεια τα Ελληνικά μου με εμπιστεύονται και με θεωρούν αξιόπιστο στο πως παρουσιάζω την κατάσταση γιατί με θεωρούν αντικειμενικό. Οι Γερμανοί ξέρουν την Ελλάδα μόνο απο τους αρχαίους φιλόσοφους, τα εστιατόρια και τις διακοπές. Ας την μάθουν λοιπόν και απο τις καινοτόμες ιδέες».
Ο Βασίλης επιβεβαιώνει οτι καμμιά φορά, αυτό που λένε, οτι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι περισσότερο Έλληνες ισχύει  και γι’αυτό το λόγο ήδη σκέφτεται και δρομολογεί τα επόμενα σχέδιά του γιατί η Ελλάδα εκτός απο το να καινοτομεί, πρωτοπορεί και σε πολλά άλλα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου