Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ




Μειώνουν την φαρμακευτική δαπάνη αλλά αυξάνουν τον τζίρο των εταιρειών
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Νέος γύρος επιχειρηματικών παιγνιδιών σε έναν επικίνδυνο  πόλεμο με θύματα  τους ασφαλισμένους  καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στο  ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν σημαντικές αυξήσεις για 69 νοσοκομειακά φάρμακα που δίνονται από τους γιατρούς σε πολύ σοβαρές παθήσεις όπως νεοπλασίες, λευχαιμία ή πνευμονική υπέρταση. Γεγονός που προκαλεί αίσθηση και αναπάντητα ερωτήματα  καθώς είναι γνωστή η εμμονή και οι συνεχείς παροτρύνσεις  της τρόικας για το σημαντικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης  ενώ παράλληλα και το Υπουργείο Υγείας δίνει καθημερινά σκληρή μάχη για να ρίξει το κόστος  στα νοσοκομεία με κάθε τρόπο.  

Τα «Παραπολιτικά» αποκαλύπτουν σήμερα πως αρκετά από τα  ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα με τις νέες τιμές  που ανακοινώθηκαν  έχουν αυξηθεί από 5 έως 8% επιβαρύνοντας  τον κρατικό προυπολογισμό  δίνοντας όμως παράλληλα σημαντική ανάσα στον τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών. Ετσι για παράδειγμα το Votrient που συνίσταται  για νεοπλασίες κοστολογήθηκε στα 2594,44 ευρώ από 2456,28 δηλαδή αύξηση 138,16 ή 5 ,62%. Αντίστοιχα τον Enbrel για τα αυτοάνοσα νοσήματα στα 451,85 ευρώ από 424,83 σημειώνοντας αύξηση 27,02 ευρώ ή ποσοστό 6,37%.Το Glivec για την λευχαιμία στα 2115,98 ευρώ από 1967,53 δηλαδή αύξηση 148,48 ευρώ ή 7,52%. Ακόμη το Ηumira το οποίο συνιστούν οι γιατροί επίσης για αυτοάνοσα νοσήματα στα 492,5 ευρώ από τα 453,14,δηλαδή διαφορά  39,36 ή  σε ποσοστό 8,61%. Το Tracleer για την πνευμονική υπέρταση στις 2095,50 ευρώ από 2007,64 αύξηση 87,86 ευρώ ή 4,38%.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟ   ΠΑΛΙΑ ΤΙΜΗ              ΝΕΑ ΤΙΜΗ      ΔΙΑΦΟΡΑ     ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ
VOTRIENT      2456,28 Eυρώ          2594,44               138,16       5,62%
ENBREL         424,83 Ευρώ                451,85                 27,02        6,37%
GLIVEC          1967,53 Ευρώ            2115,98                148,48       7,52%
HUMIRA       453,14  Ευρώ               453,14                  492,50       8,61%
ΤRACLEER     2007,64 Eυρώ             2095,5                   87,86         4,38%
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την αγορά φαρμάκου  οι αποφάσεις  αυτές με τις τιμές των φαρμάκων δεν βγάζουν κανένα νόημα για την ακολουθούμενη πολιτική  εκτός και αν  τελικά υπάρχει ενός είδους άτυπη συμφωνία των φαρμακοβιομηχανιών με το Υπουργείο Υγείας.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μάλιστα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη βουλή και ζητά από το υπουργείο Υγείας να εξηγήσει σχετικά με το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα Exelon που διατίθεται σε μορφή ταμπλέτας, σιροπιού και patch γιατί οι γιατροί εμμένουν στην συνταγογράφηση της τελευταίας μορφής παρότι είναι σημαντικά ακριβότερη με κόστος  90,18 ευρώ έναντι της τιμής 12,67 ευρώ του σιροπιού ή της ταμπλέτας  με 19,23 ευρώ. Ρωτά επίσης τον αρμόδιο υπουργό γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στη τιμή των τριών μορφών. Εάν μπορεί να αντικατασταθεί από γενόσημα φάρμακα για να μειωθεί το κόστος και εάν τελικά το κράτος επιβαρύνεται περισσότερο από την τάση συνταγογράφησης του σκευάσματος σε μορφή patch.
Η λύση του «μυστήριου» των αντιφατικών αποφάσεων για την αύξηση των τιμών  εκτιμούν στελέχη της αγοράς  ότι έγινε κάτω από την ισχυρή πίεση των φαρμακοβιομηχανιών καθώς σε  διαφορετική περίπτωση σταδιακά θα «εξαφανίζονταν» τα σκευάσματα, ενώ τώρα υπό καθεστώς  στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ πέτυχαν κάποιες καλύτερες τιμές.
Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί δια στόματος του προέδρου Κωσταντίνου Λουράντου στέλνουν μήνυμα αγωνίας για τις επερχόμενες εξελίξεις. « Οι διορθώσεις τιμών είναι σωστή τακτική αλλά έχει διαφορά εάν είναι χατιρική πράξη προς τις φαρμακοβιομηχανίες. Τότε το πράγμα αλλάζει» τονίζει τα Παραπολιτικά και προσθέτει « Πώς να πληρώσουν τα νοσοκομεία όταν δεν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ; Δυστυχώς το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό έγινε εμπόρευμα »  Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο η κατάσταση στα φαρμακεία είναι δραματική καθώς οι φαρμακοποιοί αναμένουν να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ -που αντιπροσωπεύει πλέον το 80% του τζίρου- για τις συνταγές του Ιανουαρίου ενώ δεν λείπουν οι κατασχέσεις από προμηθευτές  ακόμη και για χρέη 800 ευρώ. Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών εκτιμά πως « σε λίγο το κράτος θα ζητήσει φόρους  για ανείσπρακτα εισοδήματα, σύντομα θα ξανασυζητήσουμε για κινητοποιήσεις ,δώσαμε ανοχή για να μην μας πουν ανάλγητους αλλά ο κόμπος έφτασε στο κτένι».           
         
     
Φαρμακαποθήκες: Να εφαρμοστεί ο νόμος
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις φαρμακαποθήκες εκφράζουν την έκπληξη  και την απορία τους για την κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί στην αγορά μετά τις αυξήσεις των ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων
Ο επιχειρηματίας και εκπρόσωπος του συλλόγου φαρμακαποθηκών  Θεόδωρος Σκυλακάκης δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ πως « Τα φάρμακα είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη ζωή και δεν υπάρχει δυνατότητα ελιγμού. Πάγια θέση του κλάδου είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που λέει ότι η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που επικρατούν στην Ευρώπη.  Εάν δεν έχει εφαρμοστεί, κακώς δεν έχει εφαρμοστεί. Αν εφαρμόζεται σημαίνει πως στα προηγούμενα δύο δελτία τιμών δεν είχε εφαρμοστεί. Για μας η μόνη λύση είναι τα φάρμακα να διανέμονται μέσω των φαρμακείων και όχι από τα νοσοκομεία ή τον ΕΟΠΥΥ για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς – λήπτες  οι οποίοι ανήκουν σε ιδιαίτερη ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και οι οποίοι πηγαίνουν από τον Άννα στον Καιάφα για να βρουν το απαραίτητο φάρμακο, εάν  τελικά το βρουν».
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη θα πρέπει να εξετασθούν και άλλες λύσεις και προσθέτει πως « θεωρούμε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το rebate των φαρμακείων αυτά τα σκευάσματα και να ξαναγυρίσουν στην φυσική αλυσίδα διανομής. Οι πολιτικές υγείας πρέπει να βλέπουν πρώτα τον άνθρωπο και μετά τα νούμερα».                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου