Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η ΚΡΙΣΗ ΔΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ




Τα επαγγέλματα που επανέρχονται στο προσκήνιο και οι δυναμικές ευκαιρίες που δημιουργούνται  

Της Χριστίνας Διαμαντοπούλου

(
christina.diamantopoulou@gmail.com)




Τα νέα δεδομένα και οι συνήθειες που διαμορφώνει η διάρκεια και η ένταση της κρίσης μεταμορφώνει την αγορά εργασίας. Επαγγέλματα ξεχασμένα ή άλλα τα οποία  ήταν σε φθίνουσα πορεία δεκαετιών επανέρχονται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο και οι  τεχνίτες των επισκευών  ξαναγίνονται επαγγελματικοί πρωταγωνιστές. Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά στον καθημερινό αγώνα για την κάλυψη των αναγκών της κατανάλωσης ανθούν πλέον νέα  επαγγέλματα σε μια προσπάθεια  εξεύρεσης νέων αποδοτικών μοντέλων επενδύσεων.
 Επαγγέλματα που... ξανάνθισαν!
Τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξαν παραδοσιακές εργασίες οι οποίες είχαν μαραζώσει και έτειναν να εξαφανιστούν. Άνθρωποι οι οποίοι την περίοδο των «παχιών αγελάδων» έβλεπαν το εισόδημά τους να μειώνεται και την τέχνη τους να αργοπεθαίνει, με την κρίση ανακάμπτουν και επιστρέφουν δυναμικά. Όπως το επάγγελμα του τσαγκάρη και της μοδίστρας. «Πολλές φορές μπορεί να μην άνοιγα καν το μαγαζί γιατί δεν είχα κάποια παραγγελία να ετοιμάσω», επισημαίνει στα Παραπολιτικά ο κ. Νίκος,  τσαγκάρης στην Καλλιθέα  «Τώρα πλέον οι παραγγελίες είναι δεκάδες, αλλά και πάλι ο κόσμος προσφεύγει στις πιο οικονομικές λύσεις. Ακόμη και στην επιδιόρθωση της σόλας για παράδειγμα, θα προτιμήσει το πιο φτηνό υλικό για να του κοστίσει λιγότερο», προσθέτει.

«Ό,τι ρούχα είχαν στην ντουλάπα τους που είτε δεν τους έκαναν, είτε τα θεωρούσαν εκτός μόδας μου τα φέρνουν σταδιακά και μεταποιούνται είτε στο σχέδιο, είτε στο μέγεθος», αναφέρει η κα Μαίρη, μοδίστρα στο Παλαιό Φάληρο. «Μου φέρνουν ρούχα για μεταποιήσεις τα οποία φαίνεται ότι ήταν ξεχασμένα στην ντουλάπα τους αρκετά χρόνια. Δεν πετάνε πλέον τίποτα και ξαναγίνονται όλα καινούργια». Αντίστοιχα   σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εμφανίζονται νέου είδους επισκευαστήρια αντί για τα παραδοσιακά φανοποιεία αυτοκινήτων η τάση είναι για βαφεία ταχείας διαδικασίας με μικρότερο κόστος και καλύτερο αποτέλεσμα. Στο χώρο της οικοδομής καθώς οι νέες κατασκευές είναι ελάχιστες  πλέον γίνεται αγώνας δρόμου για τις μικροεπισκευές τα περίφημα μερεμέτια 

Σε άνθηση δεν είναι όμως μόνο οι εργασίες των επισκευαστών αλλά και όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται με την τεχνολογία και κατά συνέπεια βοηθούν σημαντικά στον περιορισμό του εργασιακού κόστους .    
«Επαγγέλματα που αντιστέκονται στην κρίση είναι κυρίως αυτά που συνδέονται με την εξυπηρέτηση του πελάτη και τις πωλήσεις καθώς και εκείνα που συνδέονται με υψηλή εξειδίκευση, κυρίως στην πληροφορική και συγκεκριμένες ειδικότητες μηχανικών στη βιομηχανία και την ενέργεια, επαγγέλματα που συνδέονται με νέες τάσεις της οικονομίας μας όπως είναι οι εξαγωγές και η εκμετάλλευση των
social media ως εργαλείου marketing των εταιριών», εξηγεί μιλώντας στα Παραπολιτικά ο Managing Director του kariera.gr  Αλέξανδρος Φουρλής.
Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό αναφέρει ότι «Υπάρχουν 2 τάσεις που επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση, η βραχυπρόθεσμη επιρροή έχει να κάνει  με συγκεκριμένα επαγγέλματα ή επαγγελματικούς κλάδους όπως οι τράπεζες, οι κατασκευές, το real estate, η εμπορία αυτοκινήτων. Κάποιες υπηρεσίες έχουν επηρεαστεί δραματικά, έχει μειωθεί το μέγεθος τους σημαντικά και θα παραμείνει έτσι για πολλά ακόμα χρόνια. Άρα εκεί η προσαρμογή είναι απότομη, οι ευκαιρίες λιγοστές και η ανάκαμψη μακρινή. Η μέσο-μακροπρόθεσμη επιρροή έχει να κάνει με την τεχνολογία και το δημογραφικό ζήτημα. Από τη μια η τεχνολογία «εξαφανίζει» σιγά-σιγά διάφορα επαγγέλματα και δημιουργεί καινούρια για παράδειγμα τα γενικά και μη εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία ενώ αντίστοιχα οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων-γραφείου θα μειώνονται συνεχώς. Παράλληλα  θα δημιουργούνται θέσεις εξειδίκευσης στην πληροφορική ή στην εξυπηρέτηση πελατών ή στο online marketing. Ένα άλλο παράδειγμα είναι θέσεις εργατών που αντικαθίστανται με θέσεις τεχνικών ή μηχανικών σε βιομηχανίες αυτοματισμών και ρομποτικής. Τέλος το δημογραφικό που αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το έχουμε ξεχάσει. Αργά ή γρήγορα οι ανάγκες στο χώρο κυρίως της υγείας και της φροντίδας ηλικιωμένων θα εκτιναχθούν και θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας».  
Οι εναλλακτικές καλλιέργειες αντίδοτο στην κρίση
 Από την πρώτη στιγμή οι ξένοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στην διαμόρφωση του μνημονίου τόνιζαν διαρκώς πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν  μια απότομη αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου. Η δραματική μείωση της κατανάλωσης «σπρώχνει» τους πολίτες και ειδικά τους νέους να φύγουν από τα αστικά κέντρα  και να αναζητήσουν την τύχη τους στις επαρχιακές περιοχές  με καλλιέργειες που δεν είναι παραδοσιακές αλλά βελτιώνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα.  Σταδιακά η ενασχόληση με την ελληνική γη αρχίζει και πάλι να λαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην επιλογή επαγγέλματος. Ηδη, έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικές καλλιέργειες με εξαιρετικά ποσοστά εξαγωγών στο εξωτερικό καθώς η ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων τα καθιστά περιζήτητα! Σαλιγκάρια, μύρτιλλο, ελαιοκράμβη, τρούφα, ρόδι, ιπποφαές, στέβια, πεκάν, γκότζι , είναι τα αγαθά που φαίνεται να  προτιμούν οι νέοι αγρότες.
Ο κ. Δημήτρης Καρτσώνης εγκατέλειψε την Αθήνα με την οικογένειά του και μετακόμισε στην Καλαμάτα όπου αποφάσισε να ξεκινήσει την εκτροφή σαλιγκαριών. «Μέσα στα διάφορα σενάρια που επεξεργαζόμασταν για την φυγή μας από την Αθήνα, ακούσαμε για την σίγουρη επένδυση των σαλιγκαριών και χωρίς ιδιαίτερη μελέτη και καθόλου γνώση ξεκινήσαμε», αναφέρει μιλώντας στα Παραπολιτικά.  «Δεν έχουμε πάρει άδεια για την εκτροφή. Δεν έχουμε υπαχθεί σε κάποια επιδότηση από το 2010 έως και σήμερα, η επένδυση αφορά ίδια κεφάλαια», τονίζει. Σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις που έχει μία τέτοια καλλιέργεια, ο κ. Καρτσώνης αναφέρει ότι «Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες όπως και κάθε τι γεωργικό. Εως και σήμερα δεν υπάρχει τεχνογνωσία στον χώρο, παρά μόνο αεριτζήδες που πουλάνε γνώση χωρίς να την διαθέτουν. Η γνώση περί εκτροφής είναι ελάχιστη και προχωράμε μόνοι μας σιγά -σιγά στην μελέτη του αντικειμένου. Το κόστος κατασκευής για ένα στρέμμα κλειστής εκτροφής ανέρχεται από 25.000€ έως και 30.000€».  Ωστόσο, δύο χρόνια μετά τονίζει ότι «είμαστε ακόμα στην διαδικασία του να παράγουμε ικανοποιητικό αριθμό σαλιγκαριών για να προχωρήσουμε και στην πώληση».
Δουλειές και μετανάστευση
«Ο πλούτος και η ανάπτυξη μεταφέρεται στην Ανατολή, αναπόφευκτα αν κάποιον τον ενδιαφέρει η γρήγορη εξέλιξη και οι απολαβές πρέπει να σκεφτεί την πιθανότητα μετακίνησης στο εξωτερικό και κυρίως προς την Ασία ή έστω αν εργαστεί εδώ να εργαστεί σε κλάδους ή εταιρίες ή τμήματα εταιριών με συνεργασία με αγορές της Ασίας», εξηγεί ο κ. Φουρλής. «
Θέσεις υψηλής εξειδίκευσης όπως γιατροί, μηχανικοί και στελέχη πληροφορικής είναι σε έλλειψη διεθνώς και ακόμα και στην Ελλάδα έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές απασχόλησης από τον γενικό πληθυσμό» και προσθέτει « Η δια βίου εκπαίδευση είναι πλέον απαραίτητη καθώς θα πρέπει να αναμένουμε αρκετές αλλαγές καριέρας και εργοδοτών κατά τη διάρκεια της εργασιακής μας ζωής».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου