Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα “δύο μέτρα και δύο σταθμά” του ελληνικού πρωταθλήματος και στη συνειδητή επιλογή του Τριτσώνη να υποβιβάσει την ΑΕΚ.
Για το νταβατζιλίκι των κάφρων έγραψα, όσα είχα να γράψω, χθες. Για να συνεννοηθούμε όμως και να μπορέσετε ανεπηρέαστοι να ακολουθήσετε τη σκέψη μου, ας το κάνω επιγραμματικά: της ΑΕΚ πρέπει πρωτίστως να της φταίει το κακό της το κεφάλι, έβγαλε μόνη τα μάτια της και χθες και εδώ και χρόνια. Αφήνω όμως στην άκρη τώρα (προς το παρόν) αυτή τη συζήτηση για να ανοίξω μια άλλη, πιο σημαντική, που αφορά αυτό καθαυτό το ποδοσφαιρικό παιχνίδι, τους κανόνες διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού στο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα.


Στις 4 Μαρτίου του 2013, στον αγώνα Βέροια – Αρης της 24ης αγωνιστικής ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς ολοκληρώνει ένα παιχνίδι με 4 (ναι, 4) διακοπές. Ενα ματς που άρχισε με καθυστέρηση λόγω επεισοδίων. Ενα ματς που, με βάση τους κανόνες, έπρεπε να μη λήξει, αλλά να διακοπεί. Η απόφαση αυτή του διαιτητή Παππά, ο οποίος φυσικά δεν τιμωρήθηκε, δημιούργησε σε αυτό το πρωτάθλημα, στη φετινή Superleague, δεδικασμένο: βοήθησε μια ομάδα ώστε αυτή να μην πληρώσει ακριβά την συμπεριφορά των οπαδών της. Βοήθησε τον Αρη.
Σαράντα ημέρες μετά, το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, ο Σταύρος Τριτσώνης αποφασίζει στη δεύτερη διακοπή να βάλει τέρμα, δηλαδή να μην ολοκληρώσει το παιχνίδι και να επικυρώσει με τον τρόπο αυτό τον υποβιβασμό της ΑΕΚ. Ενας διαιτητής που δεν θα έπρεπε να έχει οριστεί σε αυτό το παιχνίδι, αφού είναι του συνδέσμου Αθηνών και “σφύριξε” μια αθηναϊκή ομάδα εναντίον μιας θρακιώτικης, ο μόνος διαιτητής που είχε ξαναδιακόψει παιχνίδι (το Αρης – Αστέρας Τρίπολης με τον τραυματισμό της βοηθού Κουρουμπίλια) πηγαίνει στο ΟΑΚΑ και δείχνει με την στάση του ότι κάποιος του επέβαλε την απόφαση να διακόψει οριστικά το ΑΕΚ – Πανθρακικός.
Περίπου μισή ώρα μετά τη διακοπή, ο Τριτσώνης βγήκε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Για ποιο λόγο να βγει στον αγωνιστικό χώρο ένας διαιτητής που έχει οριστικά αποφασίσει να εφαρμόσει τον κανονισμό και να διακόψει οριστικά το ματς; Δεν έχει κανέναν, μα απολύτως κανέναν λόγο να βγει στο τερέν για βόλτα ένας διαιτητής που έχει αποφασίσει να διακόψει το ματς. Σε αυτή την ερώτηση ο Τριτσώνης δεν έχει απάντηση ούτε σήμερα, σε αυτούς που επικοινωνούν μαζί του και τον ρωτούν, σε αυτούς από τους οποίους ζητεί στήριξη. Δεν έχει καταφέρει να σκεφτεί κάτι που να στέκει, μια πειστική απάντηση.
Ενας διαιτητής, τον οποίο όσοι μπαινόβγαιναν το βράδυ της Κυριακής στο γραφείο του στο ΟΑΚΑ τον έβλεπαν να συνομιλεί διαρκώς τηλεφωνικά με το κινητό του, βλέπει δύο ομάδες να του ζητούν να επιστρέψει στο τερέν, ακούει την Αστυνομία να του λέει ότι είναι ασφαλής η επιστροφή του στο τερέν, και απαντά ψυχρά, με κρύο αίμα, ότι αποφάσισε να διακόψει οριστικά το ματς. “Δεν σου ζητάμε να επιστρέψεις στο τερέν για να γλιτώσουμε ένα πρόστιμο ή μια τιμωρία της έδρας. Σου ζητάμε να επιστρέψεις στο τερέν για να μη ρίξεις την ΑΕΚ, για να της δώσεις το δικαίωμα να διεκδικήσει στο τερέν τις πιθανότητες της παραμονής της την τελευταία αγωνιστική, επειδή διαφορετικά θα υποβιβαστούμε”, ακούει από τον Τραϊανό Δέλλα ο Τριτσώνης. Εχει, δηλαδή, πλήρη συνείδηση της απόφασης που λαμβάνει. Ξέρει ότι στο πρωτάθλημα που συμμετέχει υπάρχει το προηγούμενο του Βέροια – Αρης πριν από έναν μήνα. Ξέρει τι σημαίνουν για την ΑΕΚ όσα γράφει στο φύλλο αγώνα.
Ξαναλέω, προτού καταλήξω, δεν συζητάμε, σε αυτό το κείμενο, για τη βία, ούτε για τους πραγματικούς κανόνες διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου. Συζητάμε για την ισονομία, για τους κανόνες με τους οποίους παίζεται το ελληνικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Το βράδυ της Κυριακής κάποιος αποφάσισε να υποβιβάσει την ΑΕΚ εκμεταλλευόμενος το ντου των 100-200, δεν ξέρω πόσον, κάφρων. Η διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου συμπεριφέρθηκε και συμπεριφέρεται σαν να αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να τελειώσει την ΑΕΚ, δηλαδή να της επιφυλάξει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν της οποίας έτυχε προ 40 ημερών ο Αρης.
Αργά ή γρήγορα τα στόματα θα ανοίξουν και η αλήθεια θα έρθει στο φως. Το ονοματεπώνυμο αυτού που αποφάσισε να υποβιβάσει την ΑΕΚ εκμεταλλευόμενος την εισβολή των κάφρων θα γίνει γνωστό. Για την ΑΕΚ μιλάμε. Θα επανέλθω το συντομότερο!