Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΚΑΝΑΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟ... ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ



60 εγκαταλειμμένα παιδιά ζουν πλέον στα νοσοκομεία του,  λόγω έλλειψης δομών για υποδοχή ,φιλοξενία και υιοθεσία
 
Της Μάρας Μπέκα
Πριν δύο μέρες,  ο  επτάχρονος Γιαννάκης  έκανε τα γενέθλια του παρέα με τους εθελοντές του νοσοκομείου που τον προσέχουν σαν παιδί τους. Τρία πανέμορφα αδέλφια από γονείς τοξικομανείς, εγκαταλείφτηκαν στην τρυφερή ηλικία των  6 μηνών ως 5 χρονών στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με σύμφωνη γνώμη της πολιτείας.  Η Κατερίνα μια άλλη περίπτωση κοριτσιού με εγκεφαλοπάθεια, εγκαταλείφθηκε από την μητέρα που φοβήθηκε  τον διασυρμό και την διαπόμπευση.

Αυτές είναι μερικές από τις ιστορίες εγκαταλελειμμένων παιδιών σε νοσοκομεία της Αττικής. Παιδιά που χάνουν την οικογενειακή θαλπωρή και βιώνουν την αγάπη μέσα από το νοσοκομειακό προσωπικό. Γελάνε μαζί με τους νοσηλευτές και κλαίνε όταν οι εισαγγελικές αποφάσεις τα οδηγούν  στα ιδρύματα αποκόπτοντας  έτσι απότομα το μοναδικό περιβάλλον που βρήκαν  αγάπη.
Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, αποτελούν πληγή για την κοινωνία. «Οι κοινωνικές δομές πρέπει να αλλάξουν για να αλλάξει και το πρόβλημα ώστε τα παιδάκια να μην δένονται με τους εθελοντές » λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο πατέρας Βασίλειος Κοντογιάννης επικεφαλής στην ομάδα «Εθελοντική Διακονία».
Η εθελόντρια  Κατερίνα τονίζει ότι πρέπει να γίνουν χώροι υποδοχής ειδικά διαμορφωμένοι για αυτές τις περιπτώσεις, αφήνοντας αιχμές και για την στάση των δήθεν πλούσιων εθελοντών «  αν ήθελαν αυτοί θα είχε λυθεί το πρόβλημα» επισημαίνει.
Νοσοκομεία «Στοργής»
Σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, Παίδων «Η Αγία Σοφία», Παίδων « Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού» , Περιφερειακό Νοσοκομείο  «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» και το Περιφερειακό Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, παραμένουν εγκαταλελειμμένα περισσότερα από 60 παιδιά που στερούνται το δικαίωμα τους στην ζωή  και στο δικό τους περιβάλλον.
Τα παιδιά αυτά αποτελούν ένα κοινωνικό πρόβλημα που ζητά λύση. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί...με αποτέλεσμα ο Γιωργάκης, η Κατερίνα,  και ο Αλέξανδρος από τον πρώτο μήνα της ζωής τους να μαθαίνουν να ζουν με το νοσηλευτικό προσωπικό, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους γιατρούς και τους εθελοντές.
«Χτίζουμε ένα περιβάλλον «Στοργής» και κάνουμε την νύχτα μέρα και την μέρα νύχτα για να μπορούν τα παιδάκια που φιλοξενούμε να μεγαλώσουν φυσιολογικά τουλάχιστον για το διάστημα που μένουν στον χώρο μας», αναφέρει ο Διοικητής των μαιευτηρίων  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ  και ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Νικόλαος Φαλδαμής.
«Κάθε χρόνο έρχονται μέσω της εισαγγελίας  στα νοσοκομεία ΕΛΕΝΑ και Αλεξάνδρα, 17 με 18 βρέφη από Ο ως 6 μηνών. Ο αρχικός στόχος είναι να ελέγξουμε την υγεία τους  ανάλογα με την περίπτωση που εκπροσωπούν και μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών να πάνε στα ιδρύματα  Νταού Πεντέλης και Μητέρα»  τονίζει ο κ. Φαλδαμής.
Σύμφωνα με τον κ. διοικητή οι υποθέσεις εγκατάλειψης δεν αφορούν μόνο αλλοδαπές μητέρες αλλά και ελληνίδες αφού στατιστικά μοιράζονται . Από αυτές αρκετές είναι ναρκομανείς, ψυχικά ασθενείς ή γυναίκες που δεν επιθυμούν να μεγαλώσουν ένα άρρωστο παιδί. Έτσι τα παιδάκια αυτά  βαπτίζονται  από το προσωπικό με υποκοριστικά ονόματα ανάλογα με το βασικό τους γνώρισμα.
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία μιας μαύρης που ήταν πολύ όμορφη, από γονείς μετανάστες  την φώναζαν  όλοι Ναόμι λόγω της ομορφιάς της . Το κοριτσάκι αυτό κάθισε μέχρι 6 μηνών εδώ  και μετά έφυγε κλαίγοντας. Άλλη περίπτωση μια γαλανομάτα , γόνος ανύπαντρων ναρκομανών που την άφησαν επειδή ένιωθαν λίγοι για το μεγάλωμά της. Πριν μερικές μέρες της κάναμε γενέθλια μαζί με όλο το νοσηλευτικό προσωπικό….», συμπληρώνει ο κ. Φαλδαμής.
Στο νοσοκομείο, Παίδων  «Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού» η εικόνα που επικρατεί είναι ίδια με την διαφορά ότι τα παιδιά που εγκαταλείπονται από τους γονείς τους μπορούν να είναι μέχρι 14 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες φέτος φιλοξενούνται 12 περιπτώσεις  παιδιών από 0 μηνών ως 14 ετών, από γονείς ψυχικά ασθενείς, χρήστες, καταγγελίες γειτόνων και αθίγγανους.
«Έρχονται εδώ με νομικές αποφάσεις, ενώ αποτελούν καθαρά κοινωνικό θέμα. Ζουν και μεγαλώνουν σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο για αυτά ενώ εδώ πρέπει να ασχολούμαστε  μόνο με θέματα υγείας» υποστηρίζει στέλεχος του Αγλαΐα Κυριακού.
«Πρόσφατα μπαμπάς  χρήστης με τρία παιδιά ηλικίας από 3-5 ετών έφερε εδώ τα παιδιά του μέσω εισαγγελικής απόφασης και εξαφανίστηκε . Η μητέρα τους ήταν και αυτή χρήστης και φυλακισμένη σε φυλακές της Βορείου Ελλάδας. Ο ένας εδώ και ο άλλος εκεί και χωρίς γάμο. Πως θα μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά; Παρόλα αυτά τα αγκαλιάσαμε σαν δικά μας και τα αγαπάμε» ολοκληρώνει το στέλεχος του νοσοκομείου.
Ο εθελοντισμός  παρέα στα μοναχικά παιδιά
Οι ώρες και η προσοχή που απαιτείται  για το σωστό  μεγάλωμα  αυτών των παιδιών είναι πάρα πολλές  και τα χέρια που απαιτούνται επίσης. Για να ισορροπήσει η κατάσταση οι εθελοντές λαμβάνουν δράση. Άγαμες κοπέλες, μητέρες, γυναίκες που έχουν συνταξιοδοτηθεί  και ευαισθητοποιημένα άτομα κάθε μέρα κάνουν επισκέψεις ανθρωπιάς στα νοσοκομεία με σκοπό την φροντίδα και την συντροφιά στο μοναχικό παιδί.
«Οι εθελοντές επισκέπτονται τα νοσοκομεία από τις 11 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ. Κάνουν τρεις βάρδιες καταναλώνοντας τον χρόνο τους σε διάφορες δράσεις όπως την ζωγραφική , το θέατρο και την βόλτα στο πάρκο ή σε χώρους που επιτρέπεται η επίσκεψή τους. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας μας, οι εθελοντές πρόσφεραν πάνω από 150.000 ώρες συντροφιάς» δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο πατέρας Βασίλειος Κοντογιάννης επικεφαλής στην ομάδα εθελοντών «Εθελοντική Διακονία».
Οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες αλλά λόγω των συνθηκών περιοριζόμαστε, ολοκληρώνει.
Υιοθεσία και σωστή φιλοξενία…
Το αύριο των περισσοτέρων εγκαταλειμμένων παιδιών από τα νοσοκομεία στα ιδρύματα φαντάζει δυσοίωνο αφού μόνο μερικά από αυτά έχουν την τύχη να υιοθετηθούν από άτομα που επιθυμούν να γίνουν  γονείς και να είναι  «νομικά ελεύθερα» να δοθούν προς υιοθεσία.
Όπως επισημαίνει η νομικός Κατερίνα Παλιατσάρα, «τα ζευγάρια νιώθουν αρκετά εκτεθειμένα στις εκτεταμένες έρευνες στις οποίες υποβάλλονται  από την πλευρά του ιδρύματος για διασφαλίσουν ότι το παιδί που θα υιοθετηθεί θα πέσει σε καλά χέρια, και μεγαλώνοντας δίπλα σε υγιείς και ισορροπημένες προσωπικότητες. Συνήθως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υπόθεση που κρατά πάνω από 2 χρόνια. Ενώ τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι πάρα πολλά.
Για να μπορεί κάποιος να υιοθετήσει  , πρέπει να έχει συμπληρώσει το 30ό έτος ηλικίας και να μην υπερβαίνει το 60ό. Η διαφορά της ηλικίας γονέα - παιδιού πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 18 χρόνια και μικρότερη από τα 50. Η κατώτατη ηλικία του παιδιού που θα δοθεί για υιοθεσία είναι οι τρεις μήνες και θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα η συναίνεση και των δύο φυσικών γονέων, εκτός εάν είναι άγνωστοι ή το τέκνο είναι έκθετο».
«Μέχρι όμως να φτάσουν τα παιδιά αυτά στα χέρια νέων γονέων θα πρέπει πρώτα να έχουν φιλοξενηθεί σε ένα σωστό χώρο, με ειδικευμένους επιστήμονες γιατρούς και σωστές υπηρεσίες» επισημαίνει  στέλεχος του  νοσοκομείου Αγλαΐα,  αποκαλύπτοντας ότι σύντομα κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί στο δικό τους, χώρο.
«Τα νοσοκομεία επιτέλους θα πρέπει να πάψουν να αποτελούν τους βρεφοδόχους των Αθηνών και τα παιδιά τους άστεγους. Είναι η μόνη λύση»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου