Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

3+1 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ



Την ώρα που η συζήτηση  για τους επίορκους στο δημόσιο αποτελεί καθημερινή εστία τριβής μεταξύ υπουργών και τρόικας   υπόθεση ρουτίνας τείνει να γίνει η διαφθορά για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης και κυρίως των ανδρών στα  σώματα ασφαλείας που έχουν καθήκον την προστασία του πολίτη. Σήμερα τα Παραπολιτικά αποκαλύπτουν 3+1 ιστορίες που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μάστιγα της διαφθοράς αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και   απειλεί με ακύρωση την όποια αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης     


Παρίστανε την «ιδιαιτέρα του Δημάρχου»
Παρουσιάστηκε σε επιχειρηματία ως «ιδιαιτέρα γραμματέας» του Δημάρχου Αθηναίων και απαίτησε οικονομική ενίσχυση 8.000-10.000€ για υποτιθεμένη εκδήλωση πολεμικών τεχνών, στην οποία «συνεισφέρουν» οικονομικά οι καταστηματάρχες της περιοχής. Η 49χρονη, κατάφερε να του αποσπάσει 1500€, όταν όμως  ο επιχειρηματίας πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις, επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Τότε κανονίστηκε συνάντηση με την κατηγορουμένη σε κατάστημά του. Όταν παρέλαβε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ, συνελήφθη. Όπως προέκυψε, υπηρετούσε ως αποσπασμένη από τη Δ.Ε.Η. στο Δήμο Αθηναίων, ενώ δεν είχαν καμία σχέση με τα καταστήματα. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της, για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απάτης.



Ήθελε το «κατι τις» του
Σε άλλη περίπτωση, Αστυφύλακας ο οποίος υπηρετούσε στην τροχαία, σε έλεγχο στο κέντρο της Αθήνας, εντόπισε ΤΑΞΙ, και ύστερα από έλεγχο, ενημέρωσε τον Αλβανό οδηγό, ότι θα  βεβαίωνε παραβάσεις συνολικού ύψους 2700€. Στις διαμαρτυρίες του αυτοκινητιστή, του βεβαίωσε παραβάσεις 700€ επιδίδοντας του την κλήση ενώ απαίτησε επιπλέον 200€. Ο οδηγός δήλωσε ότι δεν είχε πάνω του τόσα χρήματα, κι ο τροχονόμος του παρακράτησε την άδεια οδήγησης, ώστε σε προκαθορισμένο ραντεβού, να παραλάβει τα χρήματα, και να του παραδώσει την επαγγελματική άδεια οδήγησης. Ο Αλβανός κατήγγειλε τον Αστυνομικό, και μόλις παρέλαβε τα προσημειωμένα χρήματα, συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας και παράβασης καθήκοντος.
«Κλέφτης» κι Αστυνόμος».
Τον περασμένο Ιανουάριο, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος 25χρονου Αστυφύλακα της ΑΔ, για υπόθαλψη εγκληματία, παράβαση καθήκοντος, και εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων, ο οποίος με το περιπολικό, επιχείρησε να βοηθήσει 29χρονο φίλο του ο οποίος είχε προσπαθήσει να κλέψει βενζίνη από σταθμευμένη μοτοσικλέτα.
Ο Αστυφύλακας, με το περιπολικό, πήγε στο Ν. Κόσμο, με τον 29χρονο στη θέση του συνοδηγού, και ο οποίος φορούσε αστυνομικό γιλέκο με την ένδειξη «police», στο σημείο που είχε αφήσει ο 29χρονος το ΙΧΕ του πατέρα του, προκειμένου να κλέψει την βενζίνη.
Περιπολικό το οποίο είχε κληθεί από τον ιδιοκτήτη της μηχανής, συνέλαβε τους δύο άνδρες, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αστυφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, και διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ.
Σε διαθεσιμότητα πριν τη σύνταξη
Χειρουργός- γιατρός, κατήγγειλε 50χρονο Αστυνομικό ο οποίος υπηρετούσε σε Υπηρεσία της ΓΑΔΑ, ότι του απαιτούσε εκβιαστικά να του μεταβιβάσει δίκυκλη μοτ/τα ιδιοκτησίας του, σε διαφορετική περίπτωση θα τον κατηγορούσε για επίμεμπτες ενέργειές του, ως γιατρού. Σε προκαθορισμένο ραντεβού μεταξύ τους, σε καφετέρια στην Αθήνα, ο 52χρονος γιατρός παρέδωσε τα κλειδιά της μοτ/τας του στον Αστυνομικό, ενώ υπέγραψε και τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνταν για τη μεταβίβαση. Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, συνέλαβαν τον αστυνομικό, επ αυτοφώρω. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, με την κατηγορία της εκβίασης, παράβασης καθήκοντος και εκμετάλλευσης εμπιστευμένων πραγμάτων. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διετάχθη ΕΔΕ.

Η οικονομική κρίση, και οι πρώτες  τιμωρίες των επίορκων έφεραν, βροχή από καταγγελίες πολιτών στη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για το 2012. Δήμοι, Εφορίες, Νοσοκομεία και Δικαστικές Αρχές, είναι μερικοί μόνο τομείς, που απασχόλησαν τους Αδιάφθορους του Εσωτερικών Υποθέσεων. Τα στελέχη της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με το σκληρό πυρήνα  της διαφθοράς αλλά και απίστευτες ιστορίες καθημερινά. Συνολικά οι καταγγελίες για τις δημόσιες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 766,67%, για τα υπουργεία κατά 86,67%, στις τελωνειακές υπηρεσίες κατά 111,11%, στις οικονομικές υπηρεσίες και για τη Δικαιοσύνη κατά 100%. Ακολουθούν υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικά ταμεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, στρατιωτικές υπηρεσίες.
Γράφημα 1
Καταγγελίες για τους φορείς του Δημοσίου:
152 Δήμους,
63 Υπηρεσίες Περιφέρειας,
60 Υπηρεσίες Υγείας,
62 Οικονομικές Υπηρεσίες,
15 Ασφαλιστικά Ταμεία,
7 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα,
43 Υπουργεία,
26 Δημόσιες επιχειρήσεις-οργανισμούς,
40 Δικαιοσύνη,
19  Τελωνείων,
1 Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.),
1 Βουλή,
3 Ιατροδικαστική Υπηρεσία,

Γράφημα 2
Το 2011 οι αδιάφθοροι ασχολήθηκαν με 797 υποθέσεις διαφθοράς και αφορούσαν:  
-584  Αστυνομικό προσωπικό,
-136  Δημοσίους υπαλλήλους
-39   ιδιώτες.

Το 2010 διαχειρίστηκαν συνολικά 909 υποθέσεις
-689 Αστυνομικό προσωπικό,
-105 Δημοσίους Υπαλλήλους   
-69 ιδιώτες.



Συλλήψεις και διώξεις
Σε όλη την Ελλάδα, για το 2012, οι Αδιάφθοροι, ερεύνησαν 1.060 υποθέσεις. Από αυτές, οι 908 διερευνήθηκαν με βάση καταγγελίες πολιτών -εκ των οποίων οι 493 ήταν ανώνυμες και οι 415 επώνυμες-, ενώ σε 152 υποθέσεις, προέκυψε εμπλοκή επίορκων, από δικογραφίες.
Για το ένστολο προσωπικό, οι καταγγελίες κατά Αστυνομικών, αυξήθηκαν κατά 30,33%. Αφορούν εκμετάλλευση γυναικών -αύξηση 150%-, παίγνια, όπλα-αύξηση 126,67%-, ναρκωτικά-μείωση 2,13%-, αλλοδαπούς, και άλλα πειθαρχικά παραπτώματα-αυξηση 163,64%-.
«Υπάρχει παρ' όλα αυτά προβληματισμός στους πολίτες να καταγγείλουν έκνομες ενέργειες δημοσίων υπαλλήλων», Όπως εξηγούν Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων «η αύξηση των ποσοστών καταγγελιών, σε σύγκριση με τα περασμένα έτη, είναι διαπιστωμένη. Ο πολίτης, μπορεί στο παρελθόν να σκεφτόταν να καταγγείλει την όποια επίορκη συμπεριφορά, η οικονομική αδυναμία, σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση άλλων καταγγελιών, και την τιμωρία των επίορκων, προβαίνει σε καταγγελία και ο ίδιος» Οι καταγγελίες για επίμεμπτες συμπεριφορές στο δημόσιο τομέα, το 2012, εκτινάσσουν τους δείκτες στο 75,41%, με τις καταγγελίες που αφορούν υπηρεσίες περιφέρειας, να παρατηρείται αύξηση 950%.
Από τις υπό διερεύνηση υποθέσεις, 200 μπήκαν στο αρχείο, 279 διαβιβάστηκαν στην αστυνομία, 119 σε εισαγγελική αρχή, και 51 στο γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, ενώ 20 διαβιβάστηκαν σε άλλη αρχή. Το 2012 εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 31 υποθέσεις με συνέπεια να συλληφθούν συνολικά 51 επίορκοι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Από αυτούς 15 ήταν αστυνομικοί, 5 ειδικοί φρουροί, 12 δημόσιοι υπάλληλοι και 19 ιδιώτες. Συνολικά ασκήθηκαν 191 ποινικές διώξεις εκ των οποίων οι 38 αφορούσαν αστυνομικούς, οι 5 ειδικούς φρουρούς, οι 85 υπαλλήλους του δημοσίου και οι 63 ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου