Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

20,8 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ



Πλήρωσαν για δύο πανάκριβα μουσεία σε κτιριακό συγκρότημα το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποίησε  και τελικά έγινε εμπορικό κέντρο
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Σχεδόν 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα σκάνδαλα  κακοδιαχείρισης του κρατικού χρήματος  που ανακύπτουν από την αξιοποίηση των Ολυμπιακών  εγκαταστάσεων δεν έχουν τελειωμό. Το 2005 με νομοσχέδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων χωροθετήθηκαν  το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και το Μουσείο Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού σε τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) το χώρο που αργότερα πωλήθηκε σε επιχειρηματικό όμιλο και μεταβλήθηκε σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο. Το συνολικό εμβαδό του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν  σύμφωνα με τα σχέδια προγραμματισμένο να φτάσει  σε όλα τα επίπεδα τα 17.290 τετραγωνικά μέτρα, ενώ άλλα 5.000 τετραγωνικά ήταν το Μουσείο του Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού.

Πριν από τη  ψήφιση του νόμου με πρωτοβουλία της κ. Φάνης Πάλλη –Πετραλιά είχαν γίνει ειδικές μελέτες για το περιεχόμενο και τη μορφή λειτουργίας των δύο μουσείων αλλά και την αμφίδρομη σύνδεση της λειτουργίας τους με το Ολυμπιακό  Αθλητικό Κέντρο Αθηνών. Μάλιστα είχε προβλεφθεί και η σύνδεση των κτιρίων μέσω εναέριας πεζογέφυρας.
Σύμφωνα με τις μελέτες  προβλέπονταν η διαμόρφωση του υπογείου με βοηθητικούς χώρους, το ισόγειο σε εκθεσιακό χώρο,  μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μια  βιβλιοθήκη και ένα αμφιθέατρο. Ανάμεσα σε ισόγειο και πρώτο όροφο θα κατασκευάζονταν μεταλλικά μεσοπατώματα με το πρώτο να λειτουργεί ως ειδικός ενδιάμεσος εκθεσιακός χώρος ο οποίος θα ενοποιούσε αισθητικά τα δύο μουσεία, ενώ το δεύτερο θα μπορούσε να είχε άλλες χρήσεις. Στον πρώτο όροφο θα κατασκευάζονταν οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι, χωρισμένοι σε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα», «Oλυμπιακοί Αγώνες 1896 – Μεσοολυμπιάδα», «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004» και «Μέλλον». Πρόβλεψη του σχεδίου ήταν και εμπορικοί χώροι για αναμνηστικά, εστιατόριο και καφετέρια.
Το 2005 ακολούθησε διεθνής διαγωνισμός για το έργο και παράλληλα  η παρουσίαση του σχεδίου και των μελετών  στην Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου ΙAAF.
Στις 28/11/2007 ο διαγωνισμός με τη συμμετοχή  επτά εταιρειών κατακυρώνεται στην ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. με συνολικό  προυπολογισμό 41.450.471,80 ευρώ. Μάλιστα το έργο εντάχθηκε στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης  με τον προϋπολογισμό να συμπεριλαμβάνει εκτός από την κατασκευή του, τον τεχνολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη λειτουργία των δύο μουσείων.
Στις 15/3/2010 υπήρξε συμπληρωματική σύμβαση κατασκευής του έργου. Στις 16-12-2011 το έργο χρηματοδοτήθηκε με 16.911.543,40 ευρώ από την τράπεζα της Ελλάδος ενώ η αρχική χρηματοδότηση ήταν 3.900.000 ευρώ.
Συνολικά διατέθηκαν 20.800.000 ευρώ κοντά στο 50% του προυπολογισθέντος κονδυλίου από τον κρατικό προυπολογισμό πάντα σε μια περίοδο επώδυνων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος.
Ο συμβατικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου είχε οριστεί στους 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης  μέχρι την 27/11/2009. Ωστόσο από τον Ιούνιο του 2010  το έργο σταμάτησε καθώς  η ανάδοχος εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, υπέβαλε δήλωση διακοπής των έργων και από τότε σταμάτησε κάθε εργασία.
ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
Τελικά το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς με απόφαση του Γενικού γραμματέα της Γ.Γ.Π.Τ.Υ. κ. Ιωάννη Πυργιώτη   διακόπηκαν οι εργασίες και  ακυρώθηκαν οι δύο συμβάσεις που είχαν υπογραφεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως ενώ η απόφαση διακοπής δημοσιεύεται στις 7 Δεκεμβρίου του 2011 στη διαύγεια ενώ η απόφαση πληρωμής με απόφαση του Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοινώνεται και υλοποιείται στις 16-12-2011 χωρίς όπως φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί οι  προβλεπόμενοι από το νόμο έλεγχοι αλλά και οι εκθέσεις προόδου του έργου από κρατικούς επιθεωρητές. Πάνω σε αυτό το κενό αναμένεται να επιχειρηματολογήσει  η εταιρεία καθώς σύμφωνα με άλλες πληροφορίες  προβάλει νεώτερες απαιτήσεις ύψους 16.500.000 ευρώ για εργασίες που υποστηρίζει ότι έκανε. Συνεπώς η συνολική ζημιά σε μια περίοδο αιματηρών οικονομιών για την κρατική μηχανή μπορεί εάν δικαιωθεί δικαστικά η εταιρεία να φτάσει  τα 37,3 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια από το Σεπτέμβριο του 2012 το Κέντρο ραδιοτηλεόρασης ( ΙΒC) έχει ιδιωτικοποιηθεί και έχει μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο.
Ακρως εντυπωσιακή όμως είναι και η «σκυταλοδρομία» των κρατικών εταιρειών και οργανισμών που πέρασε η υπόθεση της αξιοποίησης του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης και φυσικά των εν λόγω ακριβοπληρωμένων μουσείων. Αρχικά είχε ανατεθεί στην ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. η οποία απορροφήθηκε το 2011 από την  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. και η οποία συγχωνεύτηκε το 2011 με την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. η οποία παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση στην διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ όπως και το 100% των δικαιωμάτων ψήφου.    
Η υπόθεση με την έντονη οσμή σκανδάλου αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή καθώς 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Αθλητισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα  με τον βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη ανακύπτουν τέσσερα σημαντικά ερωτήματα: πρώτον υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την κατασπατάληση των 20,8 εκατ ευρώ καθώς και ποιες ενέργειες θα κάνουν τα αρμόδια υπουργεία;
Δεύτερον: Ποιοι είναι οι όροι της σύμβασης που υλοποιήθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία και ποιοι δεν έχουν υλοποιηθεί πριν την  οριστική διακοπή της σύμβασης;
Τρίτον: Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Ελληνικό δημόσιο μετά την δήλωση διακοπής των έργων από την ανάδοχο εταιρεία αναφορικά με τις προβλεπόμενες ρήτρες και αποζημιώσεις;
Και τέταρτον: Ποιο είναι το συνολικό ποσό που επιβαρύνθηκε το Ελληνικό δημόσιο και ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στους αρμόδιους υπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου