Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Της Μαρίνας Μάνη

Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε και επιστρέφει στην Αθήνα το απόγευμα για να ξαναφύγει τη Δευτέρα για το Ισραήλ.

Αυτό που προσπάθησε να εξασφαλίσει κατά την πενθήμερη παραμονή του σε Ν.Υόρκη-Ουάσιγκτον είναι αφενός να πείσει (παραγωγικούς) επιχειρηματικούς παίκτες να επενδύσουν στη χώρα και αφετέρου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή μεγάλων funds στην αγορά χρέους «όταν βγούμε στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014».

Στους τελευταίους απευθύνθηκε με την παρουσίαση της προσπάθειας που γίνεται αυτή τη στιγμή και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού (ΔΝΤ-ΕΕ) να αλλάξουν τα κριτήρια αντιμετώπισης των κρατικών χρεών – με αφορμή το ελληνικό – ώστε η βιωσιμότητά του να αντιμετωπίζεται όχι ποσοτικά, αλλά με βάση το πώς και με ποιους όρους θα εξυπηρετηθεί.


Αυτή τη νέα «γραμμή» συζήτησε και με την Κριστόν Λαγκάρντ χωρίς, φυσικά, να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση για την τελική στάση του Ταμείου, αφού, όπως ειπώθηκε από συνεργάτη του πρωθυπουργού, «το θέμα αφορά συνολικά την ευρωζώνη και όχι την Ελλάδα».

Στη βάση αυτή (και εν αναμονή των αποφάσεων του Eurogroup όταν το Βερολίνο λήξει την εκκρεμότητα με τον σχηματισμό κυβέρνησης) η ελληνική πλευρά απευθύνθηκε στα funds με κεντρική ιδέα «αγοράστε ελληνικό χρέος και θα βγείτε ωφελημένοι απ΄αυτό».

“Επιστρέψαμε”

Δεδομένη εμφάνισε ο Αντώνης Σαμαράς την έξοδο της χώρας από την κρίση και μ’ αυτή τη βεβαιότητα μίλησε στο Hellenic Initiative στη Ν.Υόρκη.

«Η Ελλάδα επέστρεψε στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης» δήλωσε, απαριθμώντας ταυτόχρονονα μια σειρά από αρνητικούς δείκτες που ταλαιπωρούν την κοινωνία της. Οπως ότι «η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ και οι Ελληνες το 40% του βιοτικού τους επιπέδυ, με την ανεργία στο 27% και για τους νέους στο 60%», εμφανίζοντας όμως ως αντίβαρο το ότι εκμηδένισε το έλλειμα του 15%.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην προβολή της εικόνας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που παρουσιάζει σήμερα η χώρα «σε αντίθεση με έναν χρόνο νωρίτερα». Εμφανίζοντας ως δείγμα εμπιστοσύνης από τις αγορές την μείωση του επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο – στο 9% σήμερα έναντι 27% πέρυσι


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου