Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στο θάνατο του μεταπολεμικού μοντέλου της χώρας όπου οι οικονομίες και το κομπόδεμα πήγαινε για σιγουριά σε ένα κομμάτι γης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Ο φόρος επιβάλλεται στην μη αξιοποιημένη γη με σφοδρότητα τιμωρίας καθώς οι ιδιοκτήτες ακόμη και οικοπέδων σε μεσαίες περιοχές της Αθήνας θα κληθούν κάθε χρόνο να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλούν το φόρο.

Και μιλάμε για φόρο σε περιουσιακό στοιχείο που δεν αποφέρει τίποτε (είναι οικόπεδο), που υπολογίζεται με αξίες που πλέον δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ενώ δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική υπεραξιών. Αντίθετα η προοπτική είναι αυτή της πλήρους απαξίωσης καθώς θα πρέπει να βρεθεί αγοραστής ο οποίος θα αγοράσει ένα οικόπεδο για το οποίο θα πρέπει να βάζει κάθε χρόνο το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα
Οικόπεδο 500 τετραγωνικών

Περιοχή                            Ετήσιος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Βύρωνας                            560 ευρώ
Γαλάτσι                              997
Γλυφάδα                            1.244
Δάφνη                               755
Ελληνικό                            673
Ζωγράφου                         1.346
Ηλιούπολη                         675
Χαλάνδρι                           615

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν τι πρέπει να πληρώνει ένας μεσαίος ιδιοκτήτης προκειμένου να διατηρεί στην κατοχή του ένα οικόπεδο 500 τετραγωνικών. Είναι απορίας άξιο που θα φτάσουν οι τιμές των οικοπέδων αυτών όταν θα γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιβάρυνσης. Και αν στις μεσαίες γειτονιές ο φόρος είναι σχετικά λογικός, ο φόρος στις λεγόμενες ακριβές περιοχές είναι τιμωρία. Το ανέκδοτο «θα σου γνωρίσω μια κοπέλα για γάμο η οποία, ευτυχώς για σένα, δεν έχει ακίνητα» επαληθεύεται πλήρως. Ας υποθέσουμε ότι ένας θείος σας πέθανε και σας άφησε κληρονομιά ένα στρέμμα στην Εκάλη, στην ακριβότερη γειτονιά της. Εκτός από το φόρο κληρονομιάς θα πρέπει να πληρώνετε κάθε χρόνο ετήσιο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ύψους 10.000 ευρώ. Θα πείτε ότι αυτό το οικόπεδο έχει αξία. Μένει να δούμε  ποια τιμή θα πληρώσει κάποιος για ένα οικόπεδο που κάθε χρόνο θα του στοιχίζει 10.000 ευρώ…

Ιστορίες φόρο-τρέλας σε τουριστικές περιοχές 
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το φόρο ακινήτων με αντικειμενικές τιμές που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ας πάρουμε το παράδειγμα τριών οικοπέδων σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Πέντε στρέμματα στον οικισμό Αρχάγγελου Ρόδου, πέντε στρέμματα στα ‘Ιρια Αργολίδας και 2,5 στρέμματα στον οικισμό Λιβάδι της Σερίφου.

Το πρώτο έχει αντικειμενική αξία περίπου 335.000 ευρώ και ετήσιο φόρο ακινήτων 2.000 ευρώ, το δεύτερο έχει αντικειμενική αξία περίπου 71.000 ευρώ και ετήσιο φόρο 1.250 ευρώ και το τρίτο έχει αντικειμενική περίπου 235.000 ευρώ και ετήσιο φόρο 1.250 ευρώ.

Ο συνολικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2014 μέσω του ενιαίου φόρου ακινήτων είναι τουλάχιστον 3,6 δις ευρώ από τα οποία αναμένεται εντός του έτους να εισπραχθούν τα 2,9 δισ. ευρώ.

Από τα παραπάνω νούμερα των φόρων ανά ακίνητο φαίνεται ανάγλυφα και ο λόγος της διαφοράς μεταξύ της βεβαίωσης και της είσπραξης του φόρου ακινήτων. Φόρος άδικος δεν πρόκειται να πληρωθεί. Και οι τροϊκανοί το γνωρίζουν πιέζοντας για μεγαλύτερη βεβαίωσης προκειμένου να βγουν εισπρακτικά τα νούμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου