Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΤΕΡ- ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΘΑ ΕΓΡΑΦΑ ΣΟΥΞΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΟΛΑ



π. Ευστράτιος Γιουσμάς
«Θα έγραφα άνετα λαϊκό σουξέ για την Πάολα»

«Αν είναι αμαρτία το τραγούδι τότε ... είμαι αμαρτωλός»


THΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΝΟΒΑΚΗ

Είναι και παπάς και ροκάς. Το πρωί ψάλλει στο ποίμνιό του τους ύμνους του Θεού και το βράδυ φορώντας τα ράσα ανεβαίνει στη σκηνή και τραγουδάει. Αποθεώνεται, από τους συγχωριανούς του, από τους ενορίτες της εκκλησίας του και έχει πάντα την εκτίμηση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιακώβου για τις μουσικές του γνώσεις και για τον ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας που έχει με τους νέους.
Ο λόγος για τον πατέρα Ευστράτιο Γιουσμά, ο οποίος παρά την απόλυτη αφοσίωσή του στο Θεό, δεν εγκατέλειψε ποτέ και έμεινε πιστός στην παιδική του αγάπη, τη μουσική.
Γράφει μουσική και στίχους για καλλιτέχνες, αλλά και για τον ίδιο αφού έχει εξαιρετική φωνή. Κότσιρας, Μαχαιρίτσας, Τσακνής, Μηλιώκας, Πλιάτσικας και Ζιώγαλας, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των καλλιτεχνών, οι οποίοι φιλοξένησαν στη σκηνή των συναυλιών τους τον ρασοφόρο καλλιτέχνη που ξεσήκωσε τα πλήθη, τόσο με τη φωνή, όσο και τη μουσική του.
«Όταν με ρωτούν πώς μπορώ να συνδυάζω το Θεό και τα εκκλησιαστικά μου καθήκοντα με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες απαντώ ότι είναι δύο δράσεις που η μία συμπληρώνει την άλλη. Πρώτα είμαι ιερέας και έπειτα μουσικός. Έχω κάνει συνειδητά το διαχωρισμό αυτό στη ζωή μου και έτσι μπορώ να πορεύομαι και να δημιουργώ. Αυτό άλλωστε είναι και «εντολή» του Θεού, να προχωράμε και να δημιουργούμε με ό,τι αγαπάμε», δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο πατέρας Ευστράτιος, ο οποίος νοιώθει ευλογημένος που μπορεί τα ταλέντα που του έδωσε ο Δημιουργός του να τα εξωτερικεύει και να τα μοιράζεται.


«Θα έγραφα άνετα σουξέ για την Πάολα»
Ο παπά-Στρατής, ο καλλιτέχνης, όπως είναι γνωστός στη Λέσβο, έχει τραγουδήσει δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος. Παπαδοπαίδι και ο ίδιος, ήταν μοιραίο να ακολουθήσει το δρόμο του Θεού, σπουδάζοντας αρχικά Θεολογία, ενώ έχει ολοκληρώσει και μουσικές σπουδές.
Όταν τελειώνει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό των Αγίων Πατέρων στην Άνω Χάλικα Λέσβου, επιστρέφει στο σπίτι του όπου έχει δημιουργήσει ένα μικρό υποτυπώδες στούντιο για να μπορεί  με περισσότερη άνεση να γράψει τα τραγούδια του, να συνθέσει να παίξει αρμόνιο ή κιθάρα.
«Έχω γράψει πολλά τραγούδια, κάποιοι καλλιτέχνες με έχουν τιμήσει με το να τα τραγουδήσουν όπως ο Γιώργος Λιανός ή ο Χάρης Ρώμας που έγραψε στίχους για τη μουσική μου. Έχω εκπληρώσει πολλά από τα μουσικά μου όνειρα, αφού βρέθηκα δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες του έντεχνου τραγουδιού», δηλώνει ο πατέρας Ευστράτιος, όμως τα όνειρά του και η ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία δεν σταματά εδώ.
«Η μουσική δεν έχει όρια, ούτε σύνορα. Όπως μπορώ να γράφω και να ψάλλω εκκλησιαστικούς ύμνους έτσι μπορώ να γράφω και τραγούδια, κάθε είδους. Δεν υπάρχουν για μένα όρια λαϊκό, έντεχνο, ροκ . Έτυχε να γράψω για το Λιανό, αν μου το ζητούσε η Πάολα θα μπορούσα να γράψω και λαϊκό σουξέ ή ένα ακόμη πιο βαρύ λαϊκό για τον Καρρά. Με μεγαλύτερη άνεση όμως θα έγραφα ένα δυνατό ροκ για τον Παπακωνσταντίνου. Ήμουν από μικρός ροκάς και η ροκιά δεν φεύγει ποτέ».
Μας αποκαλύπτει μάλιστα ότι μικρός είχε το πρώτο σχολικό ροκ συγκρότημα, το οποίο είχε διακριθεί και σε πολλούς μουσικούς διαγωνισμούς, ενώ είχαν ξεχωρίσει τότε ως ροκάδες και πιτσιρικάδες στο school wave φεστιβάλ.

Μουσική αντί για ... κατήχηση
Ο πατέρας Ευστράτιος έχει καταφέρει να βρει έναν μοναδικό τρόπο όχι μόνο για να ενδυναμώνει την πίστη του, αφού εκτιμά ότι το ταλέντο της μουσικής είναι χάρισμα από το Θεό και επιθυμία του είναι να το αξιοποιήσει όσο γίνεται καλύτερα. Μέσα από τις νότες και τη μουσική, έχει καταφέρει να βρει έναν μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με τους νέους, οι οποίοι μπορεί να ξαφνιάζονται αρχικά όταν βλέπουν έναν ρασοφόρο στη σκηνή να τραγουδάει τις αγαπημένους τους επιτυχίες μαζί με τον Κότσιρα ή τον Μαχαιρίτσα, μετά όμως θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον ίδιο, για τη θρησκεία και την Εκκλησία.


Ο πατέρας Ευστράτιος είναι και καθηγητής μουσικής και όπως είναι φυσικό η ενορία του διαθέτει το καλύτερο χορωδιακό και μουσικό σχήμα.
«Νομίζω ότι οι νότες και η μουσική μπορούν να εξηγήσουν περισσότερα πράγματα στους νέους ανθρώπους στους οποίους θέλει η Εκκλησία μας να απευθυνθούμε. Συχνά μου λένε ότι το έχουν ανάγκη και οι ίδιοι να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας με τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε τουλάχιστον, μέσα από τη μουσική. Ίσως ο παραδοσιακός τρόπος κατήχησης να μην τους εμπνέει και να τον θεωρούν παρωχημένο». «Έχεις ταλέντο στη μουσική» του είχε πει ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος, ο οποίος χαίρεται να υπάρχει μεταξύ των ιερέων του κληρικός με το ταλέντο του παπα-Ευστράτιου. Με τον Γιάννη Κότσιρα τραγούδησαν μαζί σε πρόσφατη συναυλία του καλλιτέχνη στη Μυτιλήνη.

Όσο για τις αντιδράσεις του κόσμου, των κληρικών και των πιστών  ο πατέρας Ευστράτιος μας ξαφνιάζει με την απάντησή του. «Δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, τόσο στην Εκκλησία, όσο και στο τραγούδι. Αν το τραγούδι είναι αμαρτία, τότε ... είμαι αμαρτωλός. Τα ταλέντα μας τα δίνει ο Θεός για να τα αξιοποιούμε. Αυτό κάνω κι εγώ με πολύ σεβασμό τόσο προς την Εκκλησία, όσο και προς τη μουσική. Εγώ τουλάχιστον, όταν παίζω μουσική ή τραγουδάω δεν νοιώθω ότι αμαρτάνω».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου