Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΖΙΝ

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Ζιν, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ασκεί κριτική στην μείωση του βασικού επιτοκίου στην ευρωζώνη στο 0,25%, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι κάνει κατάχρηση του «ευρω-συστήματος» για να χορηγήσει στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δάνεια, που δεν θα έπαιρναν ποτέ στις κεφαλαιαγορές.
«Πέντε χρόνια έχουν περάσει και η ανταγωνιστικότητα των χωρών της κρίσης δεν βελτιώθηκε σημαντικά. Για να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι χώρες του νότου χρειάζονται υψηλά επιτόκια που αντιστοιχούν στον κίνδυνο χρεοκοπίας που διατρέχουν», δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος.

Συγκεκριμένα, σε συνέδριο επενδυτών της Union-Investment στο Μάιντς, ο κ. Ζιν και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, συζητήσαν για την ευρωκρίση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo πρότεινε τρία επίπονα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης:
1) Μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, στην οποία θα διαγραφεί μέρος του χρέος των χωρών σε κρίση.
2) Προσωρινή έξοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και ίσως και της Ισπανίας από την ευρωζώνη, με δικαίωμα όμως επανένταξης. Στόχος θα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ο οικονομολόγος προτείνει το χρέος να μετατραπεί στο εθνικό νόμισμα. Και το κούρεμα να γίνει στο ύψος που θα προκύψει μετά την υποτίμηση έναντι του ευρώ.
3) Η Γερμανία να αποδεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό έτσι ώστε να συμβάλλει και εκείνη, το μερίδιό της, στην άμβλυνση των ανισοτήτων στην ανταγωνιστικότητα.
Μονόδρομος το κούρεμα, λέει ο Στίγκλιτς
Όσο για τον αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς θεωρεί το κούρεμα «μονόδρομο» και απέδωσε την ευθύνη για τους χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στη ευρωζώνη στις μεγάλες ανισότητες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου