Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΌ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ εξελίσσεται η αδυναμία του EuroWorking Group να βρει λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αφήνει η αποτυχία του σχεδίου αξιοποίησης των ομολόγων ANFAs.
Η υπόθεση σιγοβράζει εδώ και δύο μήνες και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη την κρύβουν επιμελώς για ευνόητους λόγους. Όμως μετά και την τελευταία συνεδρίαση του EWG επανήλθε η διαφωνία στον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που αφήνουν τα ANFAs και έφερε εκνευρισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Κατ' αρχάς, η Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής πλευράς, θεωρεί ότι η λύση πρέπει να βρεθεί από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτό είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς εντός του Δ.Σ. της ΕΚΤ μαίνεται πόλεμος μετά την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού αψηφώντας τα έξι βέτο που τέθηκαν από τους σκληροπυρηνικούς κεντρικούς τραπεζίτες.

Με άλλα λόγια, ακόμα και αν ο Μ. Ντράγκι συμφωνήσει στο να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση, δεν είναι σίγουρο ότι θα συναινέσουν και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου ο κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγέ, ενώ συμφώνησε αρχικά να συμμετάσχει στη διαδικασία των ANFAs, μετά υπαναχώρησε τινάζοντας όλο το project στον αέρα.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η έλλειψη ενιαίας γραμμής εντός της Ε.Ε. έχει αρχίσει να προκαλεί εκνευρισμό στο ΔΝΤ. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν συνεδριάζει για το ελληνικό θέμα ώστε να αποφύγει την παραδοχή του χρηματοδοτικού κενού που τρέχει ήδη (το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα αν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας σε βάθος δωδεκαμήνου), όμως στελέχη του έχουν αρχίσει να διαμηνύουν ότι αυτό το τεχνικό τρικ δεν είναι δυνατόν να μεταφράζεται από την Ε.Ε. ως ανοχή σε περαιτέρω καθυστερήσεις.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τις επόμενες μέρες να δούμε σχετικές διαρροές που θα έχουν ως θέμα την πιθανότητα απόσυρσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα λόγω ακριβώς του χρηματοδοτικού κενού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου