Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΣΔΟΕ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ




ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ

Φοροδιαφυγή, ασυδοσία και ατιμωρησία είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να σπάσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα δύο, μετακυλώντας ορισμένες αρμοδιότητές του στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το τελευταίο δεκαήμερο η φοροδιαφυγή έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς οι προληπτικοί έλεγχοι έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα το Δημόσιο, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, να έχει υποστεί ζημιά ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση του ΥΠΟΙΚ να περάσουν από την 1η Νοεμβρίου 2013 στην ΓΓΔΕ οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή και για πληροφορίες που προέρχονται με στοιχεία από χώρες του εξωτερικού. Το μεγαλόπνοο σχέδιο όριζε την σύσταση ενός σώματος «υπέρ-ελεγκτών» το οποίο θα στελεχώνονταν, μεταξύ άλλων, και από 192 στελέχη του ΣΔΟΕ, τα οποία απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους στις 31 Οκτωβρίου 2013.

«Δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ»
Η 1η Νοεμβρίου ήρθε, η απόφαση εκτελέστηκε, τα αποτελέσματα όμως ήταν αντίθετα των αναμενόμενων. Η έλλειψη προπαρασκευαστικών ενεργειών προκειμένου να πραγματοποιηθεί -με ομαλό τρόπο- η μεταφορά των αρμοδιοτήτων έχει ως αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει εντελώς οι προληπτικοί έλεγχοι από το τέλος του προηγούμενου μήνα.
Ανώτατα στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν στα «Παραπολιτικά» ότι οι μόνοι τελικά που ευεργετήθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο είναι οι φοροφυγάδες, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες «αλωνίζουν» ανενόχλητοι.
 «Κάποιοι αποφάσισαν να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ στην γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων.  Το αποφάσισαν στα τέλη του καλοκαιριού. Πρακτικά δεν έγινε τίποτα με αποτέλεσμα ο νόμος να εφαρμοστεί μεν, χωρίς όμως να γίνεται κανένας φορολογικός έλεγχος. Πήραν από το ΣΔΟΕ τους προληπτικούς ελέγχους. Δηλαδή τους ελέγχους σε αποδείξεις, μαγαζιά, κέντρα διασκέδασης κ.α. Ενδεικτικό είναι ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από την Πέμπτη της 31ης Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ. Όταν έρθει η ώρα του απολογισμού θα την πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά 10 εκατ. ευρώ»
Σοκ προκαλεί η αναφορά ανώτατου στελέχους του ΣΔΟΕ στην εφημερίδα ότι από την ανυπαρξία των ελέγχων, το Δημόσιο έχει ήδη υποστεί ζημιά που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
«Το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι ελεγκτές της υπηρεσίας έφερναν έσοδα από τους προληπτικούς ελέγχους 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Δηλαδή ήδη το κράτος, σε μια περίοδο που έχει μεγάλη ανάγκη για έσοδα, έχει χάσει έσοδα που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια. Τα νούμερα προκύπτουν από το γεγονός ότι κάθε βράδυ η Δίωξη έβγαζε πανελλαδικά περίπου 50 συνεργεία και τα σαββατόβραδα 80 με 90 συνεργεία ελέγχων. Το κάθε συνεργείο έφερνε κατά μέσο όρο έσοδα από 20 μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ. Καταλαβαίνεται λοιπόν για τι ζημιά συζητάμε» επισημαίνει.
Ενδεικτικό άλλωστε της έλλειψης οργάνωσης που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ούτε καν τα αυτοκίνητα προκειμένου τα στελέχη της ΓΓ εσόδων να μεταβούν σε νυχτερινά κέντρα ή άλλα καταστήματα προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους.
Μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, την πρώτη νύχτα που το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται, ζητήθηκε άτυπα από μέλη της ΓΓ εσόδων προς τους συναδέλφους τους του ΣΔΟΕ να πραγματοποιήσουν εκείνοι τους ελέγχους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν παραβάσεις, τότε να τους ειδοποιήσουν προκειμένου να τις βεβαιώσουν.
«Κανονικά έπρεπε να παραδοθούν από το ΣΔΟΕ 60 υπηρεσιακά αυτοκίνητα, τα οποία όμως δεν παραδόθηκαν ποτέ. Είναι στο πάρκινγκ ακινητοποιημένα και σαπίζουν. Δεν έχει έρθει να τα πάρει κανείς. Θα έπρεπε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όπου να δουλεύουν ταυτόχρονα και οι δύο υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα» τονίζουν οι ίδιες πηγές. 
Μετέφεραν 192 εφοριακούς χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια
Παράλληλα, πλήθος ερωτημάτων εγείρονται γύρω από τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα 192 στελέχη του ΣΔΟΕ που μεταφέρθηκαν στην νέα υπηρεσία της ΓΓΔΕ.
Εφοριακοί, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», κάνουν λόγο για ρουσφετολογικού χαρακτήρα επιλογές, ενώ κάποιοι από αυτούς επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι «η νέα υπηρεσία αντί να λειτουργήσει με αξιοκρατία θα λειτουργήσει με κομματικά κριτήρια», ζητώντας από τους κ.κ. Μαυραγάνη και Θεοχάρη να διευκρινίσουν με ποια κριτήρια έγιναν οι μετακινήσεις των υπαλλήλων.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοριακών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης επεσήμανε στα «Παραπολιτικά» ότι «η διάσπαση του ΣΔΟΕ είναι απαράδεκτη. Με ευθύνη των κ.κ. Στουρνάρα, Μαυραγάννη και Θεοχάρη δεν γίνονται προληπτικοί έλεγχοι. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο προληπτικός έλεγχος στην ταβέρνα και στο φούρνο -που και εκεί πρέπει να γίνεται-  όσο στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που τώρα είναι στο απυρόβλητο».
Παραμένουν ανενεργοί
Επιπλέον, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι 192 εφοριακοί που κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το ΣΔΟΕ και να ενσωματωθούν στο νέο σώμα των «υπερ-ελεγκτών», μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, παραμένουν στις εγκαταστάσεις της Δίωξης χωρίς να έχουν στην ουσία καμία αρμοδιότητα.
Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές στην εφημερίδα ότι οι παραπάνω υπάλληλοι «ούτε έχουν φύγει, ούτε κάνουν ελέγχους. Ενώ το νέο σώμα υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε να λειτουργεί από τις αρχές του μήνα, δεν είχαν ετοιμάσει τις υπηρεσίες, τις διευθύνσεις και τα στελέχη. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί καμία εντολή ελέγχου».
«Είναι απαράδεκτη η διάσπαση που έγινε στο ΣΔΟΕ για άλλους λόγους, όχι για λόγους πάταξης της φοροδιαφυγής. Είναι απαράδεκτο αυτή τη στιγμή με ευθύνη Στουρνάρα, Μαυραγάννη, Θεοχάρη να μην γίνεται προληπτικός έλεγχος. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο προληπτικός έλεγχος στην ταβέρνα και στο φούρνο αλλά στην μεγάλη φοροδιαφυγή η οποία τώρα είναι στο απυρόβλητο.
ΕΝΘΕΤΟ
Τι προβλέπει το σχέδιο
Το σώμα «υπερ-ελεγκτών» δημιουργήθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μεταφέρθηκαν 192 εφοριακοί από το ΣΔΟΕ, καθώς και 84 οχήματα και σκάφη για τη διενέργεια ελέγχων.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές που θα αναφέρονται στον γενικό γραμματέα Χάρη Θεοχάρη θα έχουν αρμοδιότητες προληπτικού ελέγχου εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και προσωρινού φορολογικού ελέγχου, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στον ΦΠΑ, καθώς και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας.
Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους μεταφορικών μέσων, καταστημάτων, αποθηκών και άλλων χώρων, όπως επίσης και σε κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.
Αντίστοιχες αρμοδιότητες διατηρούνται ωστόσο και στο ΣΔΟΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αυτό ασκεί.
Εάν, κατά την διάρκεια ελέγχου που διενεργείται από το ΣΔΟΕ προκύψουν πληροφορίες φορολογικού ή τελωνειακού ενδιαφέροντος, διαβιβάζονται με πληροφοριακό δελτίο στην ΓΓΔΕ προς αξιολόγηση.
Εφόσον κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΔΟΕ προκύπτει παράβαση της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, η έκθεση ελέγχου διαβιβάζεται στην ΓΓΔΕ, για περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου