Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ;

Επιστρέφει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, γεγονός που σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών υποδεικνύει ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να μιλήσει για συμφωνία σε όλα τα μέτωπα.
Το μήνυμα ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για την Ελλάδα προκειμένου να καταφέρει να κλείσει τις διαπραγματεύσεις πριν από την 31η Δεκεμβρίου στάλθηκε χθες ηχηρό από την Ευρώπη.
Στις Βρυξέλλες δεν θα ήθελαν, όπως άλλωστε κι η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει, να αρχίσει η ελληνική προεδρία και η Αθήνα να είναι εγκλωβισμένη στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Έτσι, παράλληλα με την ξεκάθαρη πολιτική στήριξη προς τον Σαμαρά, πέρασε και το μήνυμα ότι η προσπάθεια δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν πρέπει η μεταρρυθμιστική κόπωση να εμποδίσει τη χώρα να διανύσει τα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου, είπε ο Ζ. Μπαρόζο, για να εισπράξει την απάντηση του πρωθυπουργού ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μίλησε στο κοινοβούλιο της χώρας του και ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο Jeroen Dijsselbloem έδωσε πιθανότητες στο σενάριο να εισπράξει χρήματα η Ελλάδα φέτος, αν και γι' αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τρόικα να ολοκληρώσει την έκθεσή της για την Ελλάδα και αυτή να εξεταστεί από τους υπουργούς στο Eurogroup. «Μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία τον Δεκέμβριο, αλλά ο χρόνος είναι πολύ λίγος», δήλωσε ο Dijsselbloem.
Στις συναντήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου χθες στις Βρυξέλλες κυριάρχησε η αισιοδοξία ότι ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι εφικτός. Ωστόσο, τα μέτωπα είναι τόσο πολλά που ορισμένοι πιστεύουν ότι ρεαλιστικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
"Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε λύσεις. Κάποιες διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες", σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, ενώ ο Α. Σαμαράς από την πλευρά του εμφανίζεται σίγουρος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει εντός του έτους.
Ο κ. Μπαρόζο ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε χθες συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα και επανέλαβε την ανάγκη η κυβέρνηση να υπερβεί τα προβλήματα και να προχωρήσει. Η οικονομία είναι σε «ευαίσθητη φάση» και γι' αυτό πρέπει να συνεχίσει η Αθήνα τις προσπάθειες για τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βελτίωση του συστήματος συλλογής φόρων, τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι περισσότερα μέτωπα, αναφορικά με τα προαπαιτούμενα έχουν κλείσει: «Έχουμε πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Μπορεί να μην έχουμε ευθυγραμμιστεί με όλες τις δεσμεύσεις, αλλά αυτό θα λυθεί τις επόμενες μέρες. Έχουμε ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, πιθανόν με μία εξαίρεση. Είμαι αισιόδοξος ότι θα κλείσει εντός του έτους η διαπραγμάτευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου