Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Αντιμέτωπο με το αίτημα της τρόικας να διατηρηθεί το χαράτσι στα ακίνητα και το 2014 πρόκειται  να βρεθεί κατά το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα το οικονομικό επιτελείο. Από το αν θα πείσει τελικά τους επικεφαλής της τρόικας για την ικανότητα του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών να φέρει το 2014 τα προβλεπόμενα έσοδα στο δημόσιο ταμείο θα εξαρτηθεί και το είδος και το ύψος του φόρου ακινήτων που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο έτος.

Το θέμα του φόρου ακινήτων χειρίζεται ο φορολογικός σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα, καθηγητής Νίκος Καραβίτης. Είναι αυτός που έχει επιμεληθεί και την πρόταση που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στην τρόικα και στα τρία (τότε) κόμματα της συμπολίτευσης για το νέο φόρο ακινήτων και προέβλεπε φόρο ανά ακίνητο βάσει των χαρακτηριστικών του και επιβολή φόρου ανά στρέμμα για τις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις.



Με βάση την πρόταση του ΥΠΟΙΚ ο νέος φόρος που θα εφαρμοστεί από το 2014 και θα συνοδευτεί με κατάργηση του χαρατσιού και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, θα οδηγήσει σε βεβαίωση εσόδων ύψους 3,2 δισ. ευρώ με άμεση εισπρακτική απόδοση τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ. Η τρόικα, όμως, έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά την εισπρακτική απόδοση του φόρου. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι μπορεί σε επίπεδο βεβαίωσης ο φόρος να αποδώσει τα προβλεπόμενα, ωστόσο, σε επίπεδο πραγματικών εισπράξεων η απόδοση θα είναι πολύ χαμηλότερη από την προβλεπόμενη δημιουργώντας τρύπα στα δημόσια έσοδα.

Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός είσπραξης μέσω της ΔΕΗ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός καθώς φέρνει κάθε χρόνο ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο ύψους 2,2 έως 2,4 δις ευρώ. Η «επιτυχία» αυτή οφείλεται στο ότι η μη πληρωμή του φόρου συνδέεται (όπως το αντιλαμβάνονται οι φορολογούμενοι) με τον κίνδυνο  διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και στο ότι στα εκμισθωμένα ακίνητα η πληρωμή του χαρατσιού γίνεται με απευθείας παρακράτηση του μισθώματος από τους ενοικιαστές.

Η τρόικα, από την άλλη, υποστηρίζει ότι εφόσον η βεβαίωση του νέου φόρου θα γίνεται απευθείας από την εφορία με αποστολή σχετικού εκκαθαριστικού οι εισπράξεις θα μειωθούν κατακόρυφα καθώς πολλοί θα επιλέξουν να μην πληρώσουν το φόρο επιλέγοντας να προχωρήσουν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησής του. Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος που ένα σημαντικό μέρος τους (άνω του 30%) παρέμεινε ανεξόφλητο ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών και το αντιπαραβάλουν με το «χαράτσι» που ουσιαστικά πληρώθηκε από την συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων.

Το ΥΠΟΙΚ κατά τη σχετική διαπραγμάτευση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι το χαράτσι έχει κάνει τον κύκλο του και θα πρέπει να πάμε στο νέο φόρο. Στα επιχειρήματα που θα παρουσιάσει προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνεται:

-η χρόνο με τα χρόνο μείωση των εσόδων από το χαράτσι. Κάθε χρόνο τα έσοδα από το χαράτσι μειώνονται κατά 100 έως 200 εκατ. ευρώ καθώς οι φορολογούμενοι αναπτύσσουν πρακτικές αποφυγής της πληρωμής του, όπως είναι η σύνδεση παρανόμως περισσότερων του ενός ακινήτου με μια παροχή ρεύματος, η διακοπή ηλεκτροδότησης σε δευτερεύουσες κατοικίες και η κατά περίσταση ηλεκτροδότησή τους από «το γείτονα» κα. Επίσης όλο και περισσότερα ακίνητα λόγω της κρίσης παραμένουν κενά και κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους δεν βαρύνονται με το χαράτσι.

-όσον αφορά στη βεβαίωση, ο νέος φόρος θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα από το χαράτσι λόγω της διεύρυνσης της βάσης επιβολής του (αγροτεμάχια, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κα)

-η διεύρυνση της βάσης επιβολής του φόρου θα μειώσει σημαντικά το λογαριασμό για κάθε φορολογούμενο καθιστώντας πιο εύκολη την πληρωμή του.

-μέχρι το 2014 θα έχει βελτιωθεί σημαντικά ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΥΠΟΙΚ με αποτέλεσμα όσοι δεν πληρώνουν να βρίσκονται σε σύντομο χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με μέτρα πραγματικής αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι καταστάσεις μισθών, τραπεζικών καταθέσεων κα

Το αν θα πειστούν οι επικεφαλής της τρόικας από αυτά τα επιχειρήματα είναι αβέβαιο. Αν θα διακινδύνευε κάποιος μια πρόβλεψη για το τι θα γίνει, θα μπορούσε να πει ότι η διατήρηση του χαρατσιού και για το 2014 είναι πολύ πιθανή.



Πηγή:www.capital.gr






Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου