Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Θύματα τρομοκρατικής ενέργειας χωρίς αποζημίωση




Το κράτος δεν πληρώνει λόγω μη ανάληψης της ευθύνης
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, 1:50 τα ξημερώματα. Ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλονίζει την περιοχή του Χαλανδρίου, κάνοντας τους κατοίκους να πεταχτούν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.
Στόχο του «χτυπήματος» αποτελεί η κατοικία της προέδρου Εφετών κυρίας Παρασκευής Καλαϊτζή, η οποία βρίσκεται στην οδό Κουντουριωτών 11.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του γκαράζ, που βρίσκεται στην αυλή διώροφης κατοικίας, στον πρώτο όροφο της οποίας διαμένει η πρόεδρος Εφετών.
Από την έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα, προκλήθηκε στο έδαφος κρατήρας ενός μέτρου, ενώ έπεσε και η μάντρα στον προαύλιο χώρο της κατοικίας. Την ίδια στιγμή, το ωστικό κύμα έσπασε τζάμια σε γειτονικά κτήρια και προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα κοντά στο σπίτι. Η περιοχή θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο.
Όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στα «Παραπολιτικά», ο θόρυβος ήταν τόσο εκκωφαντικός, ώστε τους ανάγκασε να βγουν τρέχοντας έξω από τα σπίτια τους, προκειμένου να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί, την ίδια στιγμή που τα τζάμια στα παράθυρα είχαν γίνει... θρύψαλα.
Σήμερα, εφτά μήνες μετά, ο θόρυβος κόπασε, το «σοκ» της έκρηξης ξεχάστηκε, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν αναστατωμένοι καθώς το κράτος αρνείται να τους αποζημιώσει για τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους.
Ο λόγος; Το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Δεν έγινε ανάληψη ευθύνης
Από την πρώτη στιγμή, στο σημείο της έκρηξης, έσπευσαν άντρες της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι προχώρησαν στον αποκλεισμό των χώρων περιμετρικά της μονοκατοικίας, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες έρευνες.
Την υπόθεση -αρχικά- ανέλαβε να διαλευκάνει η Δίωξη Εκβιαστών. Στη συνέχεια όμως ο φάκελος μεταβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.
Οι υποψίες στράφηκαν σε έναν 51χρονο ποινικό, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει ξανά τις διωκτικές Αρχές για βομβιστικές επιθέσεις.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είχαν συνδέσει την επίθεση κατά της δικαστικής λειτουργού με άλλες παρόμοιες εγκληματικές επιθέσεις σε διευθυντές φυλακών αλλά και σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη.
Μάλιστα το πιο πιθανό σενάριο ήταν ότι η τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της κυρίας Καλαϊτζή είχε άμεση σχέση με την εκδίκαση της υπόθεσης της απαγωγής (στις αρχές του 2009) του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, από το επονομαζόμενο συνδικάτο του εγκλήματος. Η κυρία Καλαϊτζή ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου και ορισμένοι κατηγορούμενοι της απέδιδαν μεροληπτική στάση. Μάλιστα, είχαν γίνει τρεις αιτήσεις εξαίρεσής της.
Από την έρευνα των αστυνομικών όμως δεν προέκυψε αξιόπιστη μαρτυρία για αυτούς που εναπόθεσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ δεν εντοπίσθηκε καμία καταγραφή κάμερας. Έτσι οι δράστες δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.
«Κατοικούμε σε τρώγλες»
Επιπλέον, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη του χτυπήματος με αποτέλεσμα το περιστατικό να θεωρείται ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Απόρροια των παραπάνω είναι οι κάτοικοι, οι οποίοι εν μία νυκτί, είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, να μην δικαιούνται αποζημίωση, καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., η τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού δεν χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατικό χτύπημα.
Ανάμεσα στους. απελπισμένους κατοίκους και η κυρία Κατερίνα, η οποία, όπως λέει στην εφημερίδα, είναι πλέον αναγκασμένη να κατοικεί σε ένα σπίτι γεμάτο ρωγμές, το οποίο θυμίζει τρώγλη.
«Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, ειδικά στο διπλανό σπίτι. Η δικιά μου κατοικία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από αυτή της δικαστικής λειτουργού. Πέρα από το αυτοκίνητό μου και τη μηχανή μου που διαλύθηκαν τελείως, η ταράτσα μου, ο ηλιακός και τα υπόγεια του σπιτιού μου καταστράφηκαν ολοσχερώς. Επίσης, πολύ σοβαρές ζημιές υπέστησαν τα θεμέλια. Όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι έχουν διαβρωθεί και έχουν γεμίσει ρωγμές. Παράλληλα, από το ωστικό κύμα άνοιξαν οι κάσες και διαλύθηκαν όλα τα παράθυρα. Το σπίτι είναι μεν κατοικήσιμο, αλλά θυμίζει τρώγλη. Και να σκεφτείτε ότι στο σπίτι είχα κάνει ανακαίνιση τρεις μήνες πριν το χτύπημα η οποία μου κόστισε γύρω στις 50.000 ευρώ» σημειώνει.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε και επίσημο έγγραφο του Τμήματος Προστασίας του Κράτους της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση των «Παραπολιτικών» στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «από την έκρηξη προκλήθηκαν ρωγμές σε όλους τους τοίχους, αποκολλήθηκαν πλακάκια, στρέβλωσαν οι πόρτες των ντουλαπών και των μπαλκονόπορτων. Υπέστησαν φθορές τα κουφώματα και οι μηχανισμοί από τέσσερις μπαλκονόπορτες».
«Μην περιμένετε αποζημίωση»
Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, η κυρία Κατερίνα αλλά και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, επισκέφθηκαν την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, προκειμένου να πληροφορηθούν πως θα πρέπει να πράξουν ώστε να λάβουν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν.
Στον 11ο όροφο όμως της ΓΑΔΑ, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα υπολόγιζαν. Εμβρόντητοι άκουσαν ότι δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση καθώς δεν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, αφού για την έκρηξη δεν έχει αναλάβει την ευθύνη καμία τρομοκρατική οργάνωση.
«Όταν πήγα στη ΓΑΔΑ, κάποιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μου είπαν να μην το ψάχνω γιατί αφού δεν το έχει αναλάβει τρομοκρατική οργάνωση δεν πρόκειται να λάβω καμία αποζημίωση. Μάλιστα, μου είπαν ότι η ενέργεια θα θεωρηθεί μεμονωμένο περιστατικό. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών και εμείς παράπλευρες απώλειες. Όπως μου είπαν δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια. Δηλαδή ποιος τοποθέτησε τη ζελατοδυναμίτιδα, εγώ;» αναρωτιέται η κάτοικος μιλώντας στην εφημερίδα.
Πλέον οι επιλογές που έχουν οι πληγέντες είναι ελάχιστες. Ή θα πρέπει να μπουν σε έναν δικαστικό κυκεώνα προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, ή θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου