Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ

Νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα.

Ο Γερμανός υπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα και οι Έλληνες περνάνε δύσκολες ώρες, «βιώνουν χαλεπούς καιρούς», αλλά υπενθύμισε πως και η Γερμανία είχε βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πριν από δέκα χρόνια, οι Γερμανοί είμαστε οι ασθενείς της Ευρώπης».

Όπως τόνισε, η στρατηγική που ακολούθησε η Ευρώπη από την αρχή της κρίσης, έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, έχουν μειωθεί οι ανισορροπίες και έχουν επέλθει αλλαγές στην αγορά εργασίας.


Ο Wolfang Schaeuble δήλωσε πως για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, χρειάζονται καινοτόμες επιχειρήσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη εξαρτάται από αυτές, καθώς και από τις αποκρατικοποιήσεις.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις συναντούν προβλήματα ρευστότητας, και ότι το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό για αυτές, και τους δυσκολεύει.

Προσέθεσε ακόμη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν μόνες τους την ανάπτυξη, για αυτό χρειάζεται η δημόσια διοίκηση.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στην Ελλάδα.

«Μην συνεχίζετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα»

«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» δήλωσε ο κ. Schaeuble κληθείς να σχολιάσει σχετικά. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Συμφωνήσαμε υπέρ του δεύτερου προγράμματος και ήταν δύσκολο να το πετύχουμε. Και παρεμπιπτόντως θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώτος υπουργός οικονομικών που ήταν υπέρ κουρέματος για την Ελλάδα ήμουν εγώ και για μεγάλο διάστημα ήμουν ο μόνος».

Και έκλεισε δηλώνοντας με έμφαση «Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας».

"Βρήκαμε συναινετικές λύσεις στα προβλήματα μας"

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ομιλία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, δήλωσε πως με τον κ. Shaeuble «βρήκαμε συναινετικές λύσεις στα προβλήματα μας». Υπογράμμισε πως συμφωνούν ότι η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μελών της, αλλά και πως όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλουν στην περαιτέρω θωράκιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ τόνισε ότι η συνεχής εκροή κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό νότο αποτελεί μια υφέρπουσα απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Απαιτείται πολιτική εμβάθυνση της ευρωζώνης.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε παράλληλα και στο πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα σημειώνοντας ότι έχει φέρει μεγάλες ανατροπές στους Ελληνες πολίτες. Και τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Κάνουμε το σωστό. Και παρά τα λάθη μας βρίσκουμε λύση στα προβλήματα».

Αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή γρήγορα θα αλλάξει, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η ομαλή χορήγηση πιστώσεων προς τις υγιείς επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η Γερμανία αποτελεί σημαντικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο  της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία αυτή θα ενδυναμωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου