Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ




Τα «κόλπα» του δημοσίου με τα ταμεία βοήθειας και οι «μπίζνες» των διαχειριστών
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Σε μια οικονομία που  κυριολεκτικά έχει «σκάσει» από την έλλειψη ρευστότητας και επενδύσεων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους κουμπαράδες  αλληλεγγύης –  χρήματα που διατέθηκαν από το υστέρημα  των πολιτών - λιμνάζουν παρκαρισμένα στην τράπεζα της Ελλάδος. Με πρόσχημα την βέλτιστη αξιοποίηση οι πόροι αυτοί διατίθενται σταδιακά και με το σταγονόμετρο. Μάλιστα από τις υποθέσεις αυτές δεν λείπουν μεγαλειώδεις γκάφες , υποθέσεις κακοδιαχείρισης ακόμη και δείγματα  προκλητικής αδιαφορίας από την πλευρά των υπευθύνων.
 Τα Παραπολιτικά αποκαλύπτουν σήμερα την κατάσταση που βρίσκονται  το ταμείο πυρόπληκτων  στην Ηλεία, οι χορηγίες για αθλητικά κέντρα στην Ημαθία στην μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στα Τέμπη αλλά και το περίφημο ταμείο για την πληρωμή του χρέους που δημιούργησε με αρκετό επικοινωνιακό «θόρυβο» τότε ο πρώην πρόεδρος της βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ     
Το  ταμείο των πυρόπληκτων δημιουργήθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πελοπόννησο που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και απίστευτες καταστροφές. Από την πρώτη στιγμή χιλιάδες πολίτες, επιχειρήσεις, σχολεία και οργανισμοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  και συγκεντρώσαν ένα σημαντικό ποσό που ξεπέρασε τα  τελικά τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Ως εγγύηση για την αξιοποίηση των χρημάτων τοποθετήθηκε επικεφαλής του ταμείου ο άλλοτε υπουργός εξωτερικών κ.Πέτρος Μολυβιάτης ενώ βασική προυπόθεση για την χρηματοδότηση ήταν η ύπαρξη σοβαρών μελετών για την ανακατασκευή υποδομών και κατεστραμμένων ακινήτων.
Το 2008 κυριάρχησε μια διαμάχη σε τοπικό επίπεδο εάν τα έργα θα έπρεπε να έχουν μικρή ή μεγάλη διάσταση και αντίστοιχο αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή. Η αντιπαράθεση έληξε συμβιβαστικά και σταδιακά άρχισαν οι εκταμιεύσεις οι οποίες  περιορίσθηκαν  όμως σημαντικά μετά την αποχώρηση  Μολυβιάτη το Νοέμβριο του 2010. Ηδη από το 2009 τα χρήματα βρίσκονταν στα ταμεία της τράπεζας της Ελλάδος ενώ η διαδικασία χρηματοδότησης είχε συνεχώς φθίνουσα πορεία. Μάλιστα το 2010 δεν έγινε σχεδόν τίποτε και στις αρχές του 2011 το ποσό των 118 εκατ ευρώ πέρασε στην  δικαιοδοσία του γενικού λογιστηρίου του κράτους και του υπουργείου Οικονομικών. Ηταν μια λάθος κίνηση, μια γκάφα των τότε υπευθύνων καθώς η τρόικα μπλόκαρε το σύνολο του ποσού  ως κρατικά αποθέματα.
Τότε επώνυμοι επιχειρηματίες όπως η οικογένεια Αγγελόπουλου που είχαν συμβάλει με 37 εκατ ευρώ ζήτησε την επιστροφή της δωρεάς καθώς ήταν έντονη η φημολογία πως θα αξιοποιούνταν για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας στην οικονομία. Αποψη που συμπεριλαμβανόταν και στην μήνυση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης κατά της διοίκησης του ταμείου (ΕΤΑΕΑ) τον Οκτώβριο του 2011.
 Χρειάστηκε μια τιτάνια προσπάθεια για πειστεί η τρόικα για τον σκοπό του λογαριασμού αφού στο μεταξύ είχε χαθεί όλο το χρονικό διάστημα του 2011. Η προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η φωτιά το 2007 ξανάρχισε το 2012 πάντα όμως με την «συνταγή» του σταγονόμετρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Ιανουάριο ο Δήμος Αδρίτσαινας ζήτησε «να είναι διαθέσιμα τα ποσά στο περιφερειακό ταμείο για να πεισθούν οι εργολάβοι ότι θα πληρωθούν καθώς οι πληρωμές καθυστερούν ένα χρόνο!».
O πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Νικολούτσος εμφανίζεται απογοητευμένος από τις εξελίξεις και δηλώνει « Η γενικότερη διαχείριση του ταμείου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν ήταν στο πνεύμα των δωρητών που έκαναν την συγκεκριμένη χορηγία. Χρησιμοποιήθηκε ως προέκταση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και λιγότερο για τους πυρόπληκτους και την επιχειρηματικότητα. Με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσε να γίνει αναπτυξιακό εργαλείο».     
Στην τελευταία  επίσημη ενημέρωση  του υπουργείου οικονομικών προς την περιφέρεια στις 14-6-2013 αναφέρει ότι σε λογαριασμό της τραπέζης της Ελλάδος με ημερομηνία  4-4-2013  παραμένει το ποσό των 92.717.809,39 ευρώ. Χρήματα  που περιμένουν εάν και πότε θα αξιοποιηθούν για τις αναγκαίες υποδομές και την ανακούφιση των πυρόπληκτων έξι χρόνια μετά την καταστροφή.            
«Μπίζνες» με τις επιχορηγήσεις
Αγκάθι στη λειτουργία  των ταμείων αλληλεγγύης αποτελεί η αδιαφάνεια στην αξιοποίηση των χρηματικών ποσών. Κορυφαία τέτοια περίπτωση αποτελούν οι επιχορηγήσεις που είχε δώσει ο ΟΠΑΠ για αθλητικά έργα στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στα Τέμπη.  Ο πρώην δήμαρχος Απόστολου Παύλου Ημαθίας και ένας πρώην ταμίας του ίδιου δήμου,  παραπέμφθηκαν  σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καθώς σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών , φέρονται να υπεξαίρεσαν πάνω από 1,3 εκατομμύριο ευρώ, από τα ταμεία του δήμου, κατά την περίοδο 2003-2006.Ανάμεσα στα χρήματα αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 400.000 ευρώ με το οποίο επιχορηγήθηκε ο δήμος από τον ΟΠΑΠ για την κατασκευή και βελτίωση αθλητικών έργων, στη μνήμη των 21 μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα , το έργο που επρόκειτο να γίνει στο Μακροχώρι, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, δεν κατασκευάστηκε ποτέ, ενώ άλλα 100.000 ευρώ που προοριζόταν για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών στην Κουλούρα δεν δόθηκαν στον εργολάβο. Ο πρώην δήμαρχος αρνήθηκε την υπεξαίρεση, υποστηρίζοντας ότι έγιναν απλά  εξωλογιστικές πληρωμές, που αφορούν προμήθειες για έργα και μισθοδοσίες υπαλλήλων. Τελικά από τα δύο έργα που πλήρωσε ο ΟΠΑΠ έγινε μόνο το ένα αυτό των 100.000 ευρώ για την περίφραξη και το φωτισμό του γηπέδου στην Κουλούρα που για γραφειοκρατικούς λόγους κατέληξε να πληρωθεί ο εργολάβος εκπλειστηριάζοντας  δημοτικά οικόπεδα. 
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ
Ο λογαριασμός αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημόσιου χρέους που δημιούργησε ο πρώην πρόεδρος της βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ξεκίνησε με δυναμική διαφημιστική καμπάνια σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Από τις δωρεές και τις συνολικές καταθέσεις συγκεντρώθηκε σε λογαριασμό της τραπέζης της Ελλάδος το ποσό των 4.945.199 ευρώ που διατέθηκαν τελικά για την επαναγορά ομολόγου τους δημοσίου ύψους 4.899.890 ενώ στο λογαριασμό απομένουν 55.309 ευρώ.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου