Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ... ΤΟΥΡΚΙΑ



ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ
Στα κολυμβητήρια της Ανδριανούπολης, στην Τουρκία είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιούν  τις προπονήσεις τους  οι Ορεστιαδίτες αθλητές. Αιτία;
 Το κολυμβητήριο της ακριτικής πόλης ανέστειλε τη λειτουργία του για τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας του υψηλού κόστους θέρμανσης των εγκαταστάσεων με πετρέλαιο. Και μπορεί πολλοί από αυτούς να μετρούν ήδη, στα δύο χρόνια λειτουργίας του κολυμβητηρίου, αρκετά μετάλλια, ωστόσο, η αδυναμία της Πολιτείας να καλύψει τα έξοδα θέρμανσης της πισίνας, τους υποχρεώνει να υφίστανται οι ίδιοι και οι γονείς τους μία απίστευτη ταλαιπωρία αφού πρέπει να περνούν τα σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους.
Ταυτόχρονα καταβαραθρώνεται η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα απαραίτητα έξοδα για τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο προκαλώντας μπαράζ ειρωνικών και επικριτικών δημοσιευμάτων στη γείτονα χώρα.   

Οι πρώτοι ψίθυροι για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου λόγω έλλειψης χρημάτων άρχισαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2012. Ένα μήνα μετά
και συγκεκριμένα στις 18 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του για τουλάχιστον τρεις μήνες. Έτσι από τις 12 Ιανουαρίου οι μικροί αθλητές, θύματα και αυτοί της αύξησης της τιμής του πετρελαίουθέρμανσης, προπονούνται στο δημόσιο κολυμβητήριο Fatih Sultan Mehmet Yzme Havuzu της Ανδριανούπολης.

Μεσότιτλος:Χρυσά και Ασημένια μετάλλια

Το κολυμβητήριο του Δήμου Ορεστιάδας, ένα έργο που περίμεναν για πολλά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής, άρχισε να
κατασκευάζεται το 2004. Μετά κόπων και βασάνων ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά και εγκαινιάστηκε στις 10 Νοεμβρίου του 2010.
Τον Οκτώβριο του 2012 τα μέλη του τοπικού συλλόγου και τα μέλη του δήμου ξεπερνούσαν τα 380, τον Νοέμβριο μειώθηκαν σε 300 και τον Δεκέμβριο, μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι κλείνει το κολυμβητήριο, τα μέλη δεν ξεπερνούσαν τα 100. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι μικροί Ορεστιαδίτες αθλητές κάνουν συνεχώς υπερήφανη την τοπική κοινωνία, αποσπώντας δεκάδες μετάλλια. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν στη διασυλλογική ημερίδα κολύμβησης προαγωνιστικών και αγωνιστικών κατηγοριών που πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, όπου απέσπασαν συνολικά 10 μετάλλια, μεταξύ των οποίων 1 χρυσό και 1 Ασημένιο.

Μεσότιτλος:"Αν υπάρξουν τα χρήματα το κολυμβητήριο θα ανοίξει"

"Στην παρούσα χρονική συγκυρία, με την πλήρη αδυναμία της Κυβέρνησης για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, είναι σαφές ότι ως Δήμαρχος επιλέγω και βάζω σε απόλυτη προτεραιότητα την υποχρέωση να υπάρχει θέρμανση στα σχολεία ολόκληρου του Δήμου. Πέρυσι το Κολυμβητήριο έκλεισε για ενάμιση μήνα, λόγω συντήρησης. Φέτος θα κλείσει για τρεις μήνες και όλοι όσοι αντιμετωπίζουν καθημερινά την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Αν υπάρξουν τα χρήματα, το κολυμβητήριο θα ανοίξει και πάλι." είναι η επίσημη απάντηση που δίνει ο ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημήτρης Μουζάς.

Μέχρι τότε, η πιο σύντομη και οικονομική λύση για τους αθλητές είναι το δημόσιο κολυμβητήριο της Ανδριανούπολης το οποίο
απέχει από την Ορεστιάδα γύρω στα 30 χιλιόμετρα και στο οποίο τα παιδιά προπονούνται δωρεάν. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι αθλητές που προτίμησαν το κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης, λύση που απαιτεί χρόνο και χρήματα καθώς για να φτάσει κανείς από την Ορεστιάδα χρειάζεται 1 ώρα και 20 λεπτά και τουλάχιστον 30 ευρώ για καύσιμα.

Ενέργειες με τις οποίες φαίνεται να διαφωνεί ο δήμαρχος της Ορεστιάδας σημειώνοντας: ¨Ο Δήμος δε μπορεί να συναινέσει στη μαζική μεταφορά μικρών παιδιών μέσα στο χειμώνα σε άλλη χώρα, μόνο και μόνο για αθλητική δραστηριότητα. Η Ορεστιάδα μπορεί να αναδείξει μελλοντικούς πρωταθλητές, αλλά μια μικρή χρονική καθυστέρηση λίγων μηνών, δε θα σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια προοπτική. Δε μπορούμε να στέλνουμε τέτοιου είδους μηνύματα στην υπόλοιπη Ελλάδα εμείς εδώ από τα σύνορα. Ούτε στην Αδριανούπολη ούτε στη Φιλιππούπολη θα πάμε. Θα παραμείνουμε εδώ, ακρίτες των συνόρων και θα αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, παρά τις δυσκολίες και την αδιαφορία της Αθήνας".

Μεσότιτλος: Απαξιωτικά σχόλια από τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ πάντως, δεν έχασαν την ευκαιρία και έδωσαν..."το παρόν" στην πρώτη προπόνηση των παιδιών στο δημόσιο κολυμβητήριο της Ανδριανούπολης. Οι τουρκικές εφημερίδες Star και Birlik παρουσίασαν εκτεταμένα ρεπορτάζ με την τελευταία μάλιστα, σύμφωνα με την μετάφραση από τα TourkikaNea.gr, να κάνει το εξής σχόλιο: Αθλητές του κολυμβητικού ομίλου Ορεστιάδας μετά από την προσφυγή τους στην νομαρχία Αδριανούπολης, άρχισαν να προπονούνται στην Αδριανούπολη καθώς λόγω 'φτώχειας' έκλεισε το μοναδικό κολυμβητήριο της πόλης τους. Σχόλιο που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η Πολιτεία διέθετε το ποσό των 50.000 ευρώ για μια αντλία θερμότητας και μία ειδική θερμομονωτική κουβέρτα κάλυψης της πισίνας, μέσα που χρησιμοποιούνται σε αρκετά κολυμβητήρια της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να περιοριστεί κατά 40 % η κατανάλωση του πετρελαίου.
Η όλη υπόθεση πάντως δείχνει πλημμελές ενδιαφέρον από την πλευρά των ιθυνόντων καθώς το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται σήμερα σε όξυνση λόγω της οικονομικής κρίσης όμως ουδέποτε είχαν γίνει οι απαραίτητες μελέτες και προτάσεις για την μείωση των εξόδων. Σύμφωνα με τους ειδικούς η προμήθεια της αντλίας θερμότητας δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ένα χρήσιμο μέσο που θα έκανε απόσβεση του κόστους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα η τακτική αυτή –της αποστολής αθλητών στην γειτονική Ανδριανούπολη- μπορεί να φαντάζει η μοναδική εφικτή λύση δίνει όμως επιχειρήματα και λαβές   για την ανάπτυξη κακόβουλων πολιτικών από εθνικιστικούς κύκλους  σχετικά με την ευαίσθητη περιοχή του Εβρου και της Ορεστιάδας.
Αλλωστε οι σκέψεις όσο και οι προθέσεις των Τούρκων δεν φαίνονται μόνο από τα  δημοσιεύματα αλλά από την πρόταση ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ που έκαναν πρόσφατα στην πρωταθλήτρια της ξιφασκίας Βάσω Βουγιούκα  να αγωνισθεί με τα χρώματα της γειτονικής χώρας  στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες.            

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου