Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ



Έντονη οσμή σκανδάλου αναδύεται γύρω από δύο προκηρύξεις του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού που αφορούν δύο τουριστικές εκθέσεις οι οποίες  πραγματοποιήθηκαν στις 29 και 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλες και στη Μαδρίτη με σκοπό την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα χρονικά πλαίσια που δίδονται από το υπουργείο Τουρισμού, μέσα στα οποία οι εταιρείες που θα επιλεγούν από τους διαγωνισμούς θα πρέπει να επεξεργαστούν, να αναλύσουν και να επισκευάσουν τα έπιπλα που απαιτούνται, τα οποία θα κοσμήσουν τους εκθεσιακούς χώρους στο Βέλγιο και στην Ισπανία.
Εκπρόσωποι διαφημιστικών εταιρειών, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει και παλαιότερα σε τέτοιου είδους εκθέσεις, , κάνουν λόγο για «ύποπτες» και πρωτοφανείς καταστάσεις, τονίζοντας ότι μέσα στα χρονικά περιθώρια που δίνει το υπουργείο -τέσσερις ημέρες για την έκθεση στις Βρυξέλες και τρεις ημέρες για την έκθεση στην Μαδρίτη- , η κατασκευή του εξοπλισμού αλλά και η μεταφορά του είναι αδύνατη.

 «Ο χρόνος δεν φτάνει ούτε για τη μεταφορά»
Στο κάδρο ελέγχου τοποθετούνται δύο προκηρύξεις του Ε.Ο.Τ., οι οποίες, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή της εφημερίδας, δημοσιεύθηκαν στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2013.
Πρόκειται για πρόχειρους διαγωνισμούς που αφορούν την επιλογή αναδόχου για δύο διεθνής τουριστικές εκθέσεις. Την «Salon Des Vacances 2013» που διεξάγεται στις Βρυξέλες του Βελγίου από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2013 και την «Fitur 2013» που διεξάγεται  στη Μαδρίτη της Ισπανίας από 20 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2013.
Οι εταιρείες που θα επιλεγούν για την κατασκευή των περιπτέρων του Ε.Ο.Τ. που θα κοσμήσουν τις εκθέσεις (με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή), όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 της προκήρυξης, θα αναλάβουν την «κατασκευή και την διακόσμηση του εξοπλισμού καθώς και την αποξήλωση και απομάκρυνσή του από τον εκθεσιακό χώρο -μετά το πέρας της έκθεσης- των περιπτέρων του οργανισμού».
Ωστόσο, πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει το γεγονός, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα πράγματα, τα χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί από το υπουργείο για την κατασκευή και την μεταφορά των περιπτέρων είναι ιδιαιτέρως μικρά, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για «πλαστούς» και «στημένους» διαγωνισμούς αλλά και για εταιρείες στις οποίες έχουν ανατεθεί τα έργα εκ των προτέρων.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι και για τις δύο εκθέσεις, το υπουργείο τουρισμού δίνει προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι την 25η Ιανουαρίου, ενώ από την στιγμή που θα γίνει η ανάθεση των έργων στις διαφημιστικές εταιρείες, ορίζει ότι αυτές θα πρέπει να είχαν κατασκευάσει αλλά και μεταφέρει τον εξοπλισμό των περιπτέρων μέχρι τις 29 Ιανουαρίου στην περίπτωση της Μαδρίτης και μέχρι τις 30 Ιανουαρίου στην περίπτωση των Βρυξελών.
«Η κατασκευή είναι αδύνατη»
Δηλαδή μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, οι ανάδοχοι θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε τα περίπτερα να είναι στημένα, περιμένοντας τους χιλιάδες επισκέπτες των εκθέσεων.
Εργαζόμενοι, εκπρόσωποι διαφημιστικών εταιρειών αλλά και τεχνίτες που έχουν κατά το παρελθόν συμμετάσχει σε παρόμοιες εκδηλώσεις, μιλώντας στην εφημερίδα, εξέφρασαν την αγανάκτηση τους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για περίεργες τακτικές και μεθοδεύσεις που σκοπεύουν στην εξυπηρέτηση ημετέρων.
«Ο χρόνος δεν φτάνει ούτε για τη σύνταξη του φακέλου που πρέπει να παραδώσουμε. Σε διαγωνισμό που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο στην Πολωνία είχαν δώσει περιθώριο 20 ημέρες. Τώρα δεν υπάρχει χρόνος ούτε καν για να ετοιμάσεις το φάκελο. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Άκρως κατατοπιστική είναι η περιγραφή μιας υπαλλήλου μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας, η οποία όπως ανέφερε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν «περίεργα» πράγματα σε διαγωνισμούς του εθνικού οργανισμού τουρισμού, καθώς όπως αποκάλυψε, παλαιότερα είχε δεχθεί εκβιασμό από υπάλληλο του Ε.Ο.Τ. και είχε απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη.
«Έχουμε κατέβει και παλαιότερα σε εκθέσεις του εξωτερικού και δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουν χώρα περίεργα πράγματα. Αν σκεφτούμε ότι οι εκθεσιακοί χώροι κυμαίνονται από 200 έως 250 τ.μ., καταλαβαίνουμε ότι είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ο εξοπλισμός, να μεταφερθεί και να στηθούν τα περίπτερα μέσα σε τρεις ή τέσσερις ημέρες. Μόνο η μεταφορά θα πάρει δύο ημέρες το λιγότερο. Ακόμα και εμείς που έχουμε δικά μας μηχανήματα εκτυπώσεων και φορτηγά δεν προλαβαίνουμε. Σίγουρα κάτι άλλο συμβαίνει. Μπορεί μερικοί ήδη να γνωρίζουν ότι θα αναλάβουν το έργο και να έχουν αρχίσει τις κατασκευές. Δεν εξηγείται αλλιώς. Ενδεικτικό είναι ότι παλαιότερα που είχαμε αναλάβει μια έκθεση, ένας υπάλληλος του ΕΟΤ μας εκβίαζε λέγοντας μας ότι θα τον αναλάβουμε χωρίς να πάρουμε έγγραφο ανάθεσης και μετά θα τα 'βρούμε αλλιώς'. Απευθυνθήκαμε στη Δικαιοσύνη και το θέμα βρίσκεται στα δικαστήρια» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν επίσης και οι δηλώσεις ενός τεχνίτη που ειδικεύεται σε κατασκευές αλουμινίου, ο οποίος έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με αρκετές διαφημιστικές εταιρείες που είχαν αναλάβει τουριστικές εκθέσεις.
Ο Γιώργος, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», επικαλούμενος την πείρα του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι βλέποντας τα σχέδια των εκθέσεων, είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν οι κατασκευές που απαιτούνται εντός των χρονικών πλαισίων που ορίζει το υπουργείο τουρισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο χρόνος που δίδεται δεν φτάνει ούτε για τη μεταφορά των επίπλων.
«Έχω συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς. Μόνο για τις κατασκευές που αναφέρονται στα σχέδια χρειάζονται το λιγότερο εφτά ημέρες και άλλες δύο για την μεταφορά αυτών. Πρόκειται για έπιπλα, εκτυπώσεις, τράσες και άλλα. Όλα αυτά κατασκευάζονται εντός της εταιρείας και εν συνεχεία μεταφέρονται στους εκθεσιακούς χώρους. Σε τρεις ή τέσσερις ημέρες φυσικά και δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα» κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου