Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το εκλογικό αποτέλεσμα δυσκολεύει τις σχέσεις της Ιταλίας με τον πυρήνα της ευρωζώνης και ιδιαίτερα τη Γερμανία, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Δύσκολη η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μνημονίου, σε περίπτωση ενός αιτήματος για εξωτερική βοήθεια.
Λίγο χώρο για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, «βλέπουν» οι αναλυτές της Deutsche Bank, στον απόηχο του αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης στην Ιταλία.
Σε έκθεσή της με σημερινή ημερομηνία και τίτλο «Italian Elections update», την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το bankingnews, ο γερμανικός οίκος εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την  εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.  Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η ανταπόκριση στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται αρνητική από τους αναλυτές, καθώς τα μηνύματά της βασίστηκαν στο πρόγραμμα λιτότητας του τεχνοκράτη απερχόμενου πρωθυπουργού Mario Monti.
Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει ξεκάθαρο νικητή των εκλογών τον Bebe Grillo του κινήματος των 5 Αστέρων. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, κατέγραψε μια πορεία καλύτερη της αναμενόμενης, με βάση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Την ίδια ώρα, η κεντροαριστερή συμμαχία του Bersani, παρουσιάστηκε πιο αδύναμη, από ότι αναμενόταν, κυρίως στη Γερουσία.
Όπως σχολιάζει ο γερμανικός οίκος, καταρχήν, μια σταθερή κυβέρνηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της χαμηλής ανάπτυξης και του υψηλού δημοσίου χρέους.
Δεύτερον, ένα έωλο κοινοβούλιο, στο οποίο θα έχουν ισχυρό ρόλο τα κόμματα που είναι κατά των μεταρρυθμίσεων και κατά της Ε.Ε., ενδεχομένως θα εγείρει αμφιβολίες, σχετικά με την ικανότητα της Ιταλίας να συνάψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ευρωζώνη, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΟΜΤ).
Σε δεύτερη ανάλυσή της , με τίτλο «Italian elections: back to market discipline», η Deutsche Bank σχολιάζει ότι η αποκλιμάκωση του risk premia στην περιφέρεια της ευρωζώνης, στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι οι ισχυρές χώρες θα στηρίξουν τις αδύναμες εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, από τις ιταλικές εκλογές προέκυψαν τρία σημαντικά εμπόδια:
1.    Πολιτικό κενό, το οποίο θα δυσκολέψει πολύ τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ενός μνημονίου.
2.    Λαϊκή απόρριψη του «πικρού φαρμάκου» της λιτότητας. Το 55% των Ιταλών, επέλεξε κόμματα, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν εκφράσει ενστάσεις για την πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε.
3.    Επιδείνωση των σχέσεων με τον πυρήνα της ευρωζώνης. Η Ιταλία απορρίπτει τη λιτότητα, την ώρα που ο δείκτης ανεργίας είναι 2,5 φορές χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν της Ελλάδας ή της Ισπανίας, γεγονός που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τις χώρες του πυρήνα. Στο μυαλό έρχονται αυτομάτως οι κάκιστες σχέσεις ανάμεσα στην Καγκελάριο Merkel και τον πρώην πρωθυπουργό, Silvio Berlusconi. Η Γερμανία, πιθανότατα θα επιμείνει σε μια ξεκάθαρη δέσμευση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αν η Ιταλία ζητήσει εξωτερική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου