Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ



Στο «Μάτι του κυκλώνα» ήταν ο τίτλος μιας από τις πολλές ενημερωτικές εκπομπές που υπηρέτησε ως δημοσιογράφος ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Όταν ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα  το 1989 ουδείς φανταζόταν ότι θα βρισκόταν πραγματικά στο μάτι του κυκλώνα, δηλαδή το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πιο κρίσιμο και δύσκολο εξάμηνο για την επιβίωση του Ελληνικού κράτους.

Η επιλογή του μετά τις εκλογές από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την «ηλεκτρική»  καρέκλα της πολιτικής επικοινωνίας της κυβέρνησης ήταν μια μικρή έκπληξη ακόμη και για το ίδιο. Από την επόμενη μέρα όμως κατάλαβε πώς να εκπροσωπείς μια τρικομματική κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να λαμβάνει επώδυνα και δυσάρεστα μέτρα για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση η χώρα, είναι με άνεση ο πιο δύσκολος και περίπλοκος πολιτικά ρόλος που έχει αναλάβει ποτέ βουλευτής.  Διαφορετικές είναι οι ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας, άλλες οι απαιτήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ και παρά το γεγονός ότι η  καθημερινότητα  θυμίζει  πολιτική ζούγκλα γεμάτη παγίδες, ανέλαβε την επικίνδυνη αποστολή και κατάφερε ο απολογισμός του να έχει έως τώρα θετικό πρόσημο παρά τις συνεχείς σκληρές αντιπαραθέσεις με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ
Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται συντονισμένες επιθέσεις από διάφορα επικοινωνιακά και πολιτικά κέντρα που θέλουν να αποδυναμώσουν αφενός τον υπουργό και αφετέρου να αποδομήσουν την κυβέρνηση καθώς βρίσκουν εμπόδια στην εξυπηρέτηση των στόχων τους. Ασπίδα σε αυτό τον  πόλεμο αποτελεί η αγαστή συνεργασία του με τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρη Σταμάτη και Κώστα Μπούρα αλλά κυρίως η  εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση ενώ δεν λείπουν και τα  χτυπήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να τεκμηριωθεί  η εμπλοκή του σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή έστω σε κάποια σκοτεινή υπόθεση. Είτε να τον «τσαλακώσουν» επικοινωνιακά με κάποιο φανταχτερό τίτλο στο internet όπως η πρόσφατη ανακάλυψη της παλιάς  συνεργασίας με την Ρούλα Κορομηλά, λόγω της σκληρής στάσης που κρατά στις ανακοινώσεις του για τις δραστηριότητες και τα λεχθέντα από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι επιθέσεις εναντίον του προέρχονται από δύο επίπεδα. Αυτούς που τα κατασκευάζουν και τα διοχετεύουν και όσους τα φιλοξενούν σε διάφορα Μέσα. Η ένταση των επιθέσεων πολλαπλασιάζεται κυρίως σε ιστολόγια που εκμεταλεύονται την άγνοια των αναγνωστών τους για πολύ εξειδικευμένα ζητήματα όπως αυτά του δορυφορικού σήματος της ΕΡΤ. Η υπόθεση αυτή και η στάση του κ. Κεδίκογλου έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα  καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  έχει ανατρέψει το περίεργο καθεστώς που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα. Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει  η βιομηχανία των ενορχηστρωμένων επιθέσεων. Οι διαδικτυακοί «σκοπευτές» βασίζονται σε αόριστα και ατεκμηρίωτα δήθεν ρεπορτάζ για αδιαφανείς διαδικασίες ενώ σύμφωνα με τον υπουργό  η πραγματικότητα είναι ότι μπήκε τέλος σε καταστάσεις που ζημίωναν το ελληνικό δημόσιο.
    Άλλες εστίες  επιθέσεων προέρχονται από δημοσιογραφικά  κέντρα  και εκβιάζουν για να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα της δημόσιας τηλεόρασης.  Η ΕΡΤ παρά τα προβλήματά της και τις συνεχείς μειώσεις απολαβών, αποτελεί διακαή πόθο για πολλά στελέχη που βρίσκονται εκτός τηλεόρασης ενώ παραμένει και ένα από τα λίγα μέσα που πληρώνουν στην ώρα τους. Πέρα από την αναζήτηση ρόλων στο οργανόγραμμα της ΕΡΤ  υπάρχουν και εκείνοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο των παραγωγών όπου η δημόσια τηλεόραση είναι από τις λίγες επιχειρήσεις ΜΜΕ που εξακολουθεί να επενδύει  σε νέες εκπομπές σε μια αγορά  που έχει στερέψει.
ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΉΝΙΟ
    Η Ρωσία έπαιξε μεγάλο ρόλο- εμμέσως ή αμέσως- στη ζωή του. Φοίτησε στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ένα ξεχωριστό σχολείο, δημιούργημα του ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, ενός Έλληνα που πλούτισε στη Ρωσία. Ο ίδιος ο Σίμος Κεδίκογλου  σπούδασε στη Μόσχα ενώ η γνώση  της ρωσικής γλώσσας  τον βοήθησε σημαντικά να εδραιωθεί στη δημοσιογραφία  καθώς βρέθηκε να συνομιλεί και να διεκδικεί συνεντεύξεις από διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ή ο Μπόρις Γέλτσιν.  Περνώντας στην πολιτική τάχθηκε με συνέπεια υπέρ της ενεργειακής σύμπραξης Ελλάδας- Ρωσίας, προκαλώντας συναγερμό σε όσους έχουν αντίθετα συμφέροντα ή θέλουν μονοπώλιο. Πίστευε πάντα πως το συμφέρον της Ελλάδας είναι η γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η γέφυρα μεταξύ Ρωσίας – Ευρώπης. Οι απόψεις του αυτές δεν προκαλούν χαμόγελα παντού και κάποιοι που γνωρίζουν  τις στενές σχέσεις του με την Μόσχα φέρονται να χτυπούν τον υπουργό λόγω της μάχης που διεξάγεται τελευταία για την μερίδα του λέοντος  στις αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό χώρο. Δεν κρύβει μάλιστα τις απόψεις του πως  η Εύβοια θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κρίκο σε αυτό το ενεργειακό πάζλ προσθέτοντας μια φράση του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας  που έλεγε πως «όποιος ελέγχει την Εύβοια, ελέγχει την Ελλάδα».
ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 
Είναι γεγονός πως η πολιτική ένταση δημιουργεί επιτυχημένους κυβερνητικούς εκπροσώπους ωστόσο ο Σίμος Κεδίκογλου δείχνει να παίρνει αποστάσεις από τις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις από όλες τις πλευρές καθώς φουντώνουν το κλίμα αμφισβήτησης  στην κοινωνία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους εκμυστηρεύεται πως η απόσταση  από τις εμπρηστικές δηλώσεις στις εμπρηστικές ενέργειες η απόσταση είναι μικρή και οι βουλευτές έχουν ευθύνη να φέρονται πιο υπεύθυνα και προσθέτει « Δεν είμαστε σε ένα καφενείο και να  μιλάμε και να λέμε  «ναι, μωρέ, σας λένε “πάρτε ένα όπλο”, αλλά εμείς σας λέμε κάτι άλλο. Αυτές είναι συζητήσεις καφενείου».  Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου οι βουλευτές είναι ταγοί και οι φωνές όσο και οι θεατρικές καταγγελίες στο κοινοβούλιο δεν βοηθούν . «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αναφορές σε «προδότες».  Και σκεφθείτε:  Πόσες φορές μας έχουν αποκαλέσει «προδότες»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου