Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

Στο στάδιο των παρουσιάσεων προς τους υποψήφιους επενδυτές εισέρχεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Η διοίκηση του Οργανισμού, παρουσία μελών του Ταμείου Αποκρατικοποίησης και στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και της Deutsche Bank που έχουν τοποθετηθεί ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι από το Ελληνικό Δημόσιο θα πραγματοποιήσει, αρχής γενομένης σήμερα με την Intralot, παρουσίαση για τις μελλοντικές προοπτικές του ΟΠΑΠ.


Η προετοιμασία για την πραγματοποίηση των παρουσιάσεων ήταν τις τελευταίες ημέρες εξαντλητική και συνεχίστηκε κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή,  δεδομένης της κρισιμότητας (σε μεγάλο ποσοστό από το data room και το management presentation οι ενδιαφερόμενοι θεωρητικά θα σχηματίσουν μια επαρκή εικόνα για την επένδυση που προτίθενται να υλοποιήσουν) των στοιχείων που θα παρουσιάσει η διοίκηση της ΟΠΑΠ.

Βάσει του προγράμματος, μετά την Intralot, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρουσιάσεις προς την BC Partners αύριο Πέμπτη, την ερχόμενη Δευτέρα προς την Emma Delta (το fund διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc με ποσοστό 66,7% και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3%), την επομένη προς την Primrose Treasure Limited (θυγατρική της κινεζικής Fosun international) και, τέλος, την ερχόμενη Τετάρτη προς την κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann A.G. (55%), Playtech Ltd. (41%) και Helvason Ltd. (4%).

Τα δύο αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικά κεφάλαια Third Point LLC και Texas Pacific Capital ενημέρωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του management presentation, κίνηση που ουσιαστικά ερμηνεύεται ως αποχώρηση από τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και επισήμως έως τις 11 Μαρτίου, όταν και θα γίνουν γνωστά τα οριστικά σχήματα που θα κληθούν να προχωρήσουν στην κατάθεση προσφορών για το 33% του ΟΠΑΠ, στις 5 Απριλίου σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, δεν συμμετάσχουν στην τελική φάση Third Point LLC και Texas Pacific Capital, σαφέστατα θα πρόκειται για δύο ηχηρές αποχωρήσεις, δεδομένου του μεγέθους των δύο εταιρειών αλλά και της επενδυτικής τους φιλοσοφίας. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με άλλους διεκδικητές που κατά κύριο λόγο διαθέτουν ήδη δραστηριότητα στην παγκόσμια αγορά τυχερών παιχνιδιών, η επενδυτική φιλοσοφία των funds βασίζεται κυρίως σε ζητήματα αποτίμησης και απόδοσης κεφαλαίων. Εκτιμάται, πάντως, ότι σημαντικό ρόλο στην διαφαινόμενη αποχώρηση των δύο funds είχε η υιοθέτηση ρήτρας earn-out που εκ των πραγμάτων λειτουργεί εις βάρος βραχυπρόθεσμων επενδυτικών στρατηγικών.

Από την πλευρά του και στο πλαίσιο των όρων του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες αναφορικά με την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή για την ΟΠΑΠ Α.Ε.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου