Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ

Το χαρτί επισήμανσης, κολλημένο με τέσσερα πέντε σελοτέιπ σε έναν από τους τοίχους του διαδρόμου, γράφει με κεφαλαία έντονα γράμματα «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».
Η πόρτα της διευθύντριας -μιας από τις πλέον νευραλγικές διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών- είναι μισάνοιχτη. Μέσα, καθισμένες σε δύο γραφεία, οι γραμματείς της, πληκτρολογούν ασταμάτητα, σηκώνουν τηλέφωνα και υποδέχονται τα ραντεβού της προϊσταμένης τους.

Ο χώρος είναι τακτοποιημένος, με τα διάφορα υπηρεσιακά έγγραφα να είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό που ξεχωρίζει όμως αμέσως και τραβά την προσοχή με την πρώτη ματιά, είναι ένα υπερχειλισμένο τασάκι, το οποίο δεσπόζει  μπροστά ακριβώς από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή μιας από τις υπαλλήλους.
Δίπλα στο πληκτρολόγιο υπάρχει αφημένο ένα τσιγάρο, το οποίο περιμένει «καρτερικά» μέχρι η υπάλληλος να το σηκώσει και να το φέρει -«χαρμανιασμένη»- στο στόμα της.
Η αντίθεση, μεγάλη. Από την μια, η «πινακίδα» που επισημαίνει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας και από την άλλη ένα από τα κεντρικά γραφεία των Διευθύνσεων του ΥΠΟΙΚ, το οποίο μυρίζει έντονα καπνό και στάχτη.
Αδιαφορούν για τον νόμο
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που μπορεί να συναντήσει κάποιος ο οποίος επισκέπτεται τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.
Υπάλληλοι υπουργείων, εφοριών, ΔΕΚΟ ακόμα και σωμάτων ασφαλείας, γράφουν στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους» τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών που ορίζουν ρητώς ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλες, ανεξαιρέτως, τις δημόσιες υπηρεσίες.
Μάλιστα, σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών το 2009 -επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου- αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 20 έως 500 ευρώ, ενώ το κάπνισμα θα αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα.
Επιπλέον, ο υπουργός, μέσω της εγκυκλίου καλούσε τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να ενημερώσουν άμεσα το προσωπικό, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου, ειδικότητας και βαθμού, ότι από 1ης Ιουλίου 2009 δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση το κάπνισμα σε όλους τους χώρους των υπηρεσιών, ενώ γνωστοποιούσε ότι η παραβίαση της απαγόρευσης αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο διώκεται με την πειθαρχική διαδικασία.
Ο Νόμος όμως, όπως φαίνεται από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύουν σήμερα τα «Παραπολιτικά», έμεινε στα χαρτιά. Αν και αναρτήθηκαν ειδικά χαρτιά -εν είδη επισήμανσης- στους διαδρόμους των δημόσιων υπηρεσιών, πολλοί από τους υπαλλήλους (με τις ευλογίες των προϊσταμένων τους, όπως στην περίπτωση του Υπουργείου Οικονομικών) αδιαφορούν και συνεχίζουν απτόητοι τις ανθυγιεινές συνήθειές τους.
Οι. χαρμάνηδες του ΣΔΟΕ
Ίδιες εικόνες όμως, όπως αυτές που του ΥΠΟΙΚ, συναντά κάποιος και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι πολίτες που καθημερινά επισκέπτονται την υπηρεσία, προκειμένου να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους, γίνονται θεατές της ίδιας παράστασης.
Ο υπάλληλος της εισόδου, ο άνθρωπος δηλαδή που υποδέχεται τόσο τα στελέχη της υπηρεσίας, όσο και τους πολίτες αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιρρεπής στην. απαγορευμένη συνήθεια.
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Καθισμένος αναπαυτικά στην θέση του, πίσω από τον «γκισέ» της ρεσεψιόν, έχει τοποθετήσει, σχεδόν σε σειρά, τα αντικείμενα που μαρτυρούν τα «πάθη» του.
Ένα σακουλάκι με καπνό, ένας καφές, ένα κουτάκι φιλτράκια και τσιγαρόχαρτα «φιγουράρουν» δίπλα στο τηλέφωνο, το οποίο χτυπάει ασταμάτητα, στερώντας του τη δυνατότητα να απολαύσει το αγαπημένο του -ήδη επιμελώς στριμμένο- τσιγάρο.
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η εικόνα που παρουσιάζει το τασάκι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, το οποίο «φιλοξενεί» πέντε - έξι πρόχειρα σβησμένες γόπες, οι οποίες κρύβονται ανάμεσα σε στάχτες και πεταμένα σπίρτα.
Απ' ότι φαίνεται -και σε αυτή την περίπτωση- διέλαθε της προσοχής του υπαλλήλου ότι το κάπνισμα σε δημόσιες υπηρεσίες -και ειδικά σε αυτές όπως το ΣΔΟΕ- τις οποίες επισκέπτονται καθημερινά πολλοί πολίτες, έχει απαγορευθεί από το 2009.
Ο θεριακλής διοικητής
Ακόμα πιο. «θεριακλής» όμως, και χωρίς ιδιαίτερες αναστολές, αποδεικνύεται ένας διοικητής ασφαλείας του Λιμενικού, ο οποίος δεν διστάζει να απολαύσει τα αγαπημένα του τσιγάρα ακόμα και όταν βρίσκεται στο γραφείο του και συνομιλεί με πολίτες.
Η πόρτα του γραφείου του είναι μισάνοιχτη. Στον προθάλαμο περιμένει ένας πολίτης, ο οποίος περιμένει καρτερικά μέχρι να του δώσουν το πράσινο φως ώστε να τον συναντήσει, προκειμένου να συζητήσει μαζί του ένα θέμα που τον απασχολεί.
Η γραμματεία, μετά από περίπου 10 λεπτά φωνάζει τον ιδιώτη και τον ενημερώνει ότι μπορεί να περάσει την πόρτα του γραφείου και να συναντήσει τον διοικητή.
Πάνω στο γραφείο του υπάρχει ένας αναπτήρας, ένα σχεδόν γεμάτο από τα αποτσίγαρα τασάκι και ένα μισοάδειο πακέτο τσιγάρα, ενώ η ατμόσφαιρα παραπέμπει περισσότερο σε «τεκέ» παρά σε δημοσία υπηρεσία.
Η συζήτηση ξεκινά και δεν περνάνε παρά μερικά μόλις λεπτά, μέχρι ο ένστολος, μετά από δύο διαδοχικές γουλιές καφέ, να πάρει -ακόμη ένα- τσιγάρο από το πακέτο, να το φέρει στα χείλη του και να τραβήξει την πρώτη ρουφηξιά, γεμίζοντας για μερικά δευτερόλεπτα τους πνεύμονές του με μεγάλη ποσότητα καπνού.
Μάλιστα, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα γενναιόδωρος, καθώς μετά την «ιεροτελεστία» του ανάμματος, προτάσσει το πακέτο προς τον συνομιλητή του, κερνώντας τον ένα από τα «βαριά», αγαπημένα του τσιγάρα.
Μάλλον, πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση, στην οποία ο προϊστάμενος αμέλησε να ενημερώσει τον υπάλληλο ότι η αγαπημένη του συνήθεια, εντός των γραφείων της υπηρεσίας, έχει απαγορευθεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Ποιος προϊστάμενος όμως; Ο καπνιστής δεν είναι υπάλληλος αλλά  ο ίδιος ο διοικητής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου