Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οριζόντιων απολύσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν παραδώσει λίστα στην Τρόικα με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, στις αγκυλώσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας κολλάνε μέχρι στιγμής οι ρυθμίσεις που αφορούν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως και να 'χει, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ώστε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία αλλά και τα χρέη προς την Εφορία να τύχουν μιας ενιαίας ρύθμισης όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας στη χθεσινή συνάντηση παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
Ουσιαστικά αυτό που συζητάνε κυβέρνηση και δανειστές -και υπάρχει διάσταση στις απόψεις τους, που μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και χάσμα- αφορά τον αριθμό των δόσεων. Όπως κατέστησαν σήμερα σαφές στην αντιπροσωπεία των δανειστών μας ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και οι διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα οφείλονται από 700.000 ανθρώπους.
Αυτός ο «θησαυρός», σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, αν εισπραχθεί θα σώσει το υπό κατάρρευση σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενώ θα γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία.  Γι' αυτό θα πρέπει να τύχει μιας ευρείας και εξαιρετικά συμφέρουσας ρύθμισης.
Έτσι προτάθηκαν στους δανειστές μας τα εξής:
* Να υπάρξει μία έκτακτη ρύθμιση μέχρι τον Ιούνιο που θα αφορά 60 δόσεις (ανάλογα με το ύψος της οφειλής) και δραστική περικοπή τελών και πρασαυξήσεων ώστε όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση να μπορέσουν να καταβάλλουν πολύ μικρό ποσό μηνιαίως.
* Από 1η Ιουλίου να θεσμοθετηθεί μία ενιαία και πάγια ρύθμιση που θα αφορά τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ-ΟΓΑ) στην οποία οι δόσεις θα κυμαίνονται από 18 έως 36 (με παράλληλη, μικρότερη όμως, περικοπή σε τέλη και προσαυξήσεις λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών).
Σε αυτές τις προτάσεις οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται να στυλώνουν τα πόδια αφού σε καμία περίπτωση δεν δέχονται για την έκτακτη ρύθμιση οι δόσεις να ξεπερνούν τις 36 και στην περίπτωση της πάγιας ρύθμισης οι δόσεις να ξεπερνούν τις 12!
Παράλληλα ήγειραν και θέμα εγγυήσεων ότι δεν θα γίνει ό,τι και τις προηγούμενες φορές αναφορικά με τις ρυθμίσεις που έτρεξαν: οι οφειλέτες κατέθεταν αίτηση για ρύθμιση, εντάσσονταν στις ευεργετικές διατάξεις, κατέβαλλαν κάποιες δόσεις, ελάμβαναν ασφαλιστική ενημερότητα και μετά περίμεναν την επόμενη ρύθμιση!
Ωστόσο, όπως καθίσταται σαφές, τέτοια εγγύηση δεν μπορεί να δοθεί από την ελληνική πλευρά (όσο και αν θέλει να υπακούσει στις προσταγές). Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας φέρεται να προτείνουν να υπάρξει κάποιο είδος προστίμου σε όποιον δεν τηρήσει τις δόσεις, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά εγείροντας θέμα συνταγματικότητας.
Πάντως, οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας.
Η επόμενη συνάντηση  του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, στην οποία η κυβέρνηση θα θέσει και το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου