Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

: Εκαναν το δημόσιο προσωπική… επιχείρηση



Απίστευτες ιστορίες δημοσίων υπαλλήλων για μίζες, κοπάνες, και κακοδιαχείρηση  


Ρεπορτάζ: Γ. Μανουσακάκης
Απίστευτες ιστορίες  για γέλια και για κλάματα που κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να συμβούν μόνο σε κινηματογραφικά σενάρια περιέχει το κεφάλαιο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι μόνο οι κοπάνες , οι καταχρήσεις και η κακοδιοίκηση που λαμβάνουν χώρα στις υποθέσεις τους αλλά και το θράσος κάποιων οι οποίοι εκ των υστέρων αρνούνται τις πράξεις τους και ζητούν επιείκεια.
Κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές έφτασαν  στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  και είναι πραγματικά ξεχωριστές.

Είναι πολλά… τα λεφτά.
Η περίπτωση έχει να κάνει με το υπουργείο Πολιτισμού όπου ένας υπάλληλος βρέθηκε να έχει κινήσει μέσα από τραπεζικούς του λογαριασμούς περί τα 9 εκατ. ευρώ.
Οι συνταξιούχος σήμερα Ν. Κ. ήταν προϊστάμενος του τμήματος γραμματείας της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του υπουργείου και μετά από έρευνα που έγινε στα οικονομικά του διαπιστώθηκε ότι είχε 11 τραπεζικά βιβλιάρια σε τρεις τράπεζες. Μέσα από αυτούς τους λογαριασμούς  οι εκάστοτε πολιτικές διοικήσεις του είχαν καταθέσει το παραπάνω ποσό από το 1998 ως και το 2007  με εμβάσματα που έφτασαν μέχρι και τα 314.964,93 ευρώ η κατάθεση.
Ο υπάλληλος  είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση καθώς διετέλέσε γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων Κλάδου Διοικητικού του υπουργείου, αντιπρόεδρος και ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Γλαυκώπις Αθηνά». Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την περίπτωση του:
 «Για το ποσό ύψους 8.618.533 ευρώ οι προβαλλόμενες αορίστως αιτιολογίες δεν συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία και κατά την κρίση μας δεν επιβεβαιώνονται. Τέλος για καταθέσεις συνολικού ύψους 304.973,59 ευρώ ο υπάλληλος ουδεμία αιτιολογία προέβαλε. Κατά συνέπεια κατά την άποψη μας δεν αιτιολογούνται καταθέσεις συνολικού ύψους 8.923.506, 59 ευρώ.»
Μετά τα παραπάνω ο κ. Ρακιντζής έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα και παράλληλα στην ΔΟΥ στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος για φορολογικό έλεγχο. Επιπλέον ανατέθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έλεγχο σε όλες τις κινήσεις των επίμαχων λογαριασμών προκειμένου να ανακαλυφθεί ποιοι πήραν χρήματα και πότε. Ο κ. Ρακιντζής είχε σκοπό να «κυνηγήσει» και πειθαρχικά τον  υπάλληλο αλλά αυτός πρόλαβε και συνταξιοδοτήθηκε έχοντας συμπληρώσει 37 χρόνια προϋπηρεσία.
Κλείδωσε το… αεροδρόμιο και έφυγε
Όμως οι ιστορίες καθημερινής τρέλας δεν σταματούν εδώ.
Πάρος, καλοκαίρι του 2009. Το αεροπλάνο ερχόταν αλλά ο υπάλληλος  κλείδωσε τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και πήγε σπίτι του. Άλλωστε ήταν 28 Σεπτεμβρίου και η Πάρος ακόμα είχε τουρίστες, ενώ στις 5 το απόγευμα που έφυγε θα μπορούσε να πάει και για ένα δροσιστικό θαλάσσιο μπάνιο. Νωρίτερα, με την λήξη της βάρδιας, είχαν φύγει οι πυροσβέστες και το προσωπικό πίστας του αεροδρομίου.
Στο μεταξύ η πτήση Ο74 από Αθήνα ερχόταν έστω και με δύο ώρες καθυστέρηση. Αυτός όμως καθότι τυπολάτρης και επειδή είχε λήξει η βάρδια του κλείδωσε στις 5 ακριβώς και έφυγε και παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι η πτήση δεν είχε ακυρωθεί. Τελικά η πτήση στα μισά της απόστασης σταμάτησε και το αεροπλάνο επέστρεψε στην Αθήνα αφού ο πύργος ελέγχου του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Πάρου.
Το αποτέλεσμα ήταν 25 επιβάτες από την Αθήνα να μην φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους, ενώ και άλλοι 20 επιβάτες από την Πάρο να «πετάξουν» με σχεδόν μια μέρα καθυστέρηση αφού το ίδιο αεροπλάνο θα τους μετέφερε στην πρωτεύουσα. Από τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα αποδόθηκαν ευθύνες στον αερολιμενάρχη, στον τηλεπικοινωνιακό καθώς και στον υπάλληλο της παλιάς Ολυμπιακής που άργησε να ενημερώσει για την καθυστέρηση της πτήσης επειδή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήταν σε αποχαιρετιστήριο πάρτι της εταιρίας αφού την επόμενη μέρα πέρασε στα «χέρια» ιδιώτη. Τελικά οι δύο υπάλληλοι της ΥΠΑ παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα καθώς και στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Κομπίνα και κοπάνα
Η επίμαχη εφοριακός η οποία πλέον δεν εργάζεται για το δημόσιο εκτός από τα άλλα που τις έχουν καταλογίσει φαίνεται πως διεκδικεί επάξια ένα μετάλλιο μεταξύ των μεγαλύτερων κοπανατζήδων του κράτους. Μια μόνο χρονιά κατάφερε να λείψει από την υπηρεσία τους 159 εργάσιμες ημέρες. Τελικά πόσες δούλεψε;
Ειδικότερα η εν λόγω κυρία πήγε στο πειθαρχικό με τα εξής αδικήματα και βέβαια απολύθηκε.
- Παρελάμβανε δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, χωρίς να ελέγχει τα προσδιοριστικά από τα οποία διαμορφώνεται η αξία τους. Στις δηλώσεις δεν υπήρχαν τοπογραφικά ή εφόσον υπήρχαν δεν προσδιοριζόταν επακριβώς η απόσταση από θάλασσα, έτσι ώστε να μη διαμορφώνεται ορθά η αξία των ακινήτων.
- Τα έτη 2006, 2007 και 2008 παρελάμβανε δηλώσεις κληρονομιών και δηλώσεις φόρου δωρεών, γονικών παροχών και δεν έκανε εκκαθάριση και φυσικά δεν βεβαίωνε τους αναλογούντες φόρους. Αντίθετα προέβη σε εκκαθάριση δηλώσεων φόρου κληρονομιάς ετών 2008 και 2009 τις οποίες είχε παραλάβει η ίδια αλλά  δεν είχε βεβαιώσει τους αναλογούντες φόρους όπως είχε υποχρέωση.
-Η ίδια απουσίασε αδικαιολόγητα από την Υπηρεσία της για χρονικό διάστημα 159 ημερών σε ένα έτος ενώ δεν προσκόμισε στην οικονομική επιθεωρήτρια πόθεν έσχες.
Μια άλλη περίπτωση επίορκου υπαλλήλου είναι αυτή ενός προϊσταμένου του ΟΔΔΥ που είχε ως ευθύνη να πουλά σε ιδιώτες τα παλιά αυτοκίνητα ως μέταλλο είχε μετατρέψει σε δική του εταιρία την κρατική επιχείρηση. Για να κερδίζει χρήματα δήλωνε ότι τα αμάξια ζύγιζαν περί τα 300 κιλά το κάθε ένα όταν το πραγματικό τους βάρος ήταν  διπλάσιο. Μάλιστα για να μην ελέγχεται είχε τοποθετήσει ο ίδιος στην επιτροπή ελέγχου άτομα με λιγοστές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Όταν  εντοπίστηκε η κομπίνα διαπιστώθηκε ότι η ζημιά στον ΟΔΔΥ από την πώληση των παλαιών μετάλλων είχε ανέλθει στα 722.506 ευρώ.
Ακόμη ξεχωρίζει η περίπτωση  εφοριακού που είχε χορηγήσει 39 ψευδείς βεβαιώσεις απόδοσης ΑΦΜ σε αλλοδαπούς εκ των οποίων οι 29 δεν είχαν καν δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Και τέλος  εντυπωσιακή είναι η περίπτωση μιας υπαλλήλου του υπουργείου Μεταφορών που πήγε 13 φορές στο δικαστήριο για να δικασθεί με την κατηγορία της παραποίησης διπλωμάτων οδήγησης και όλες τις φορές αθωωνόταν  αφού κάποιοι συνάδελφοί της την στήριζαν με τις μαρτυρικές τους καταθέσεις.
Προκειμένου να καταδικασθεί έπρεπε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης να υποβάλει ένσταση κατά της τελευταίας αθωωτικής απόφασης και να παρέμβει ο ίδιος προσωπικά προκειμένου η επίορκος δημόσια υπάλληλος να τιμωρηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου